Bert Wagendorp: 'Niet chic? Wat Asscher doet is armoedig'

Column Bert Wagendorp

We zijn halverwege de bloedstollende debat-reeks tussen Samsom en Asscher om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Er volgen nog twee confrontaties en dan moeten de echte leden en de twee euro-leden een besluit nemen: wordt het Diederik of toch Lodewijk?

De winnaar moet vervolgens de PvdA in maart 2017 van de rand van de afgrond naar de top van de berg voeren, ongeveer zoals Samsom dat deed in 2012: van twaalf naar 38 zetels in de laatste vier weken van de campagne.

Dat zou een argument kunnen zijn om gewoon weer voor Samsom te kiezen: misschien kan hij het trucje nog een keer herhalen. Maar er is sindsdien natuurlijk wel wat voorgevallen. Zoals het kabinet-Rutte II, Samsoms rol in het overeind houden van die coalitie en de concessies die de PvdA daarvoor heeft gedaan.

Dat heeft binnen de partij voor wantrouwen jegens Samsom gezorgd. Vreemd genoeg geldt dat minder voor de vicepremier in het kabinet, Asscher. Hoe dat kan begrijp ik niet helemaal, maar mogelijk heeft het ermee te maken dat Asscher uit Amsterdam komt en Samsom niet. Sinds hij op dringend verzoek van Samsom verhuisde van de hoofdstad naar Den Haag, is Asscher voor veel PvdA'ers, vooral Amsterdams, de gedroomde nieuwe leider.

Asscher had op zoek kunnen gaan naar de échte zeven verschillen. Alleen wist hij vermoedelijk dat hij die niet zou kunnen vinden

Naar nu blijkt was Asscher het niet eens met de wijze waarop Samsom met de VVD onderhandelde over het regeerakkoord. Tenminste, dat beweert hij nu - destijds hebben we daar niets over vernomen. 'Je hebt ons het gevoel gegeven dat er werd gekwartet met onze waarden', zei Asscher in het eerste debat. Hij doelde op de uitruil van PvdA- en VVD-plannen tijdens de formatie. Samsom was verrast, wat ik me kon voorstellen. Dat het oude verwijt werd opgepoetst door de man met wie hij al die tijd een front vormde, was erg merkwaardig.

'Je hebt ons niet meegenomen', zei Asscher ook nog. Dat was het moment waarop ik dacht: ik zou nooit op die man stemmen, zelfs niet voor de weggeefprijs van twee euro. Het was tekst van een PvdA'er met een Sociale Academie-achtergrond uit Klazienaveen, maar niet die van een vicepremier die zich vier jaar lang braaf heeft gecommitteerd aan Rutte II. Die laat zich met zo'n uitspraak kennen als een opportunist.

Asscher wil partijleider worden - een legitieme ambitie. Maar hij had daarvoor ook op zoek kunnen gaan naar de échte zeven verschillen. Alleen wist hij vermoedelijk dat hij die niet zou kunnen vinden.

'Nu wordt het nasty', zei Samsom na Asschers aanvalletje - wat híj zich van de debatserie had voorgesteld zal ook wel altijd duister blijven, want sinds Trump-Clinton weten we wat écht nasty is: heel wat anders.

Er wordt gezegd dat Samsom de verschillen tussen hem en Asscher zo klein mogelijk wil afspiegelen, zodat de PvdA' ers zullen besluiten dat ze dan net zo goed op de zittende man kunnen stemmen. Daarom zou hij Asscher zaterdag ook het boek Jij bent mijn vriend hebben gegeven. Hij had hem Een dag uit het leven van David Windvaantje van Biesheuvel moeten overhandigen - dat was tenminste een statement geweest.

Als ik PvdA-lid was zou ik gokken op een nieuw Samsomwonder

Veel PvdA'ers vinden het 'niet chic' wat Asscher doet, las ik. 'Chic' is niet het goede woord. Het is armoedig en het duidt op gebrek aan originele ideeën.

Als ik lid was van de partij zou ik gokken op een nieuw Samsomwonder - Asscher neemt mij niet mee.

De manier waarop vicepremier Asscher Samsom nu aanvalt op het regeerakkoord is opportunistisch en niet chic

 • 73% (3960)

  Eens

 • 27% (1474)

  Oneens

5434 stemmen

Reacties (25)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Wjager -
  @sunsmartje: Helemaal met u eens. Hans Spekman is de architect van het nivelleringsfeestje van dit kabinet waardoor dit kabinet de hele middenklasse heeft getroffen, werken heeft bestraft en thuis zitten heeft beloond. Weg met die man en zijn partij. Misschien nog 10 zetels en als wij de peilingen moeten geloven ongeveer 12 tot 14 zetels voor de SP. Dan is er daarna een ruime meerderheid in de kamer die eindelijk weer opkomt voor de rechten van de werkenden en het in jezelf willen investeren door studie en hard werken niet langer met hogere belastingen beloont, maar met financiële vooruitgang.
 • sunsmartje -
  Laten ze eerst maar eens afscheid nemen van Hans Spekman ,ik zie hem nog staan huilen in 2011 over Rutte 1 dit was het meest asociale kabinet dat er ooit geweest was zij hij ,300000 kinderen die leefden in armoede en soms zonder ontbijt naar school moesten ,wat hij er natuurlijk niet bijvertelde is dat die 300000 er al waren voor Rutte 1 toen het kabinet nog cda -pvda was , maar waarom de partij het bij mij helemaal heeft verspeeld is dat we nu 400000 kinderen en gezinnen hebben die in armoede leven ,en nog eens 800000 die amper hun zorgpremie kunnen betalen ,ik zeg wegwezen Hans.
 • sunsmartje -
  Halverwege het bloedstollende debat ? ik kijk ernaar en val bijna in slaap ,wat een twee niks zeggende partijbonzen . Je zou je bijna gaan schamen over zoveel armoede ,al het oude dogma komt weer naar boven ,ze hebben schijnbaar nog niet door dat de wereld veranderd is en dat sociaal democratie weggevaagd wordt , word wakker zou ik zeggen ,je hebt 4 jaar rechts neo liberaal beleid uitgevoerd ,dus dat sociaal mogen jullie eigenlijk helemaal niet meer in je mond nemen .
 • guitarman -
  Dat de peilingen er meestal naast zitten is bekend, maar niet zoveel! Van 12 zetels in de peilingen naar 38 bij de verkiezingen in 4 weken tijd is niet minder dan een ¿wonder¿ helaas, wonderen bestaan niet dus deze zege zal wel op een andere manier zijn bewerkstelligd! Een manier die voor de gewone burger strafbaar is!
 • Komeinie -
  @Bert Wagendorp, het ligt er duimendik bovenop dat dit toneelspel voor de bühne weinig inhoud meer heeft, de heer J. Monasch was dan nog iets geloofwaardiger! Deze schreeuw om aandacht zal de PvdA echt geen stap verder helpen, er valt dus weinig te redden, de catastrofe die deze partij wegens volksverraad moet incasseren zal genadeloos hard zijn, waarschijnlijk zal de PvdA zelfs de SGP voor zich moeten dulden!
 • Vassie Jacobsz -
  Lodewijk Samson of Diederik Asscher is natuurlijk lood om oud ijzer. Ik geef evenwel mijn voorkeur aan Diederik Samson omdat hij uiteindelijk, als fractievoorzitter de moed heeft gehad om het succesvolle (!) kabinetsbeleid uit te dragen en te verdedigen. Hij heeft dat prima gedaan. De PvdA heeft het sowieso prima gedaan in de aflopende kabinetsperiode, door de economie weer op de rails te zetten, het land door de crisis heen te loodsen. Als er stront aan de knikker is, net als in de jaren met Wouter Bos, kan het land op de opbouwende politiek van de PvdA vertrouwen. Ze zijn mijn stem waard.
 • wouterfr -
  We krijgen met de Groene een kaart binnen om lid te worden van de P.v.d.A. waarop Samson en Ascher staan afgebeeld. Die 2 gaan elkaar op het podium en TV te lijf wie de beste lijsttrekker gaat worden daarbij zodoende de kiezer vertwijfeld achterlaat. Zijn ze bij die partij nog steeds niet volwassen genoeg om dit onderling uit te maken en de beste voorzitter(ster) naar voren te schuiven.
 • WTJGM -
  Wat die foto toont zijn twee uitgerangeerde acteurs (de linkse kan zijn lachen amper inhouden, dus kennelijk bezig met een klucht) die hun armlastige toneelgroep promoten, daarbij geholpen door de maker van hun affiches, meer is niet waar te nemen. En omdat inhoud ontbreekt laat je ze overal opduiken naar beproefd wasmiddelenconcept, daarbij geholpen door de al even pseudolinkse staatsomroep, de idem media, de idem actualiteitenrubrieken en de idem babbelprogramma's. Ofwel de dictatuur van pseudolinks, een voortwoekerend kankergezwel dat zich overal heeft genesteld. Wegsnijden, dus.
 • Heraclitus -
  Gewoon PvdA-prominent Wagendorp als partijleider en nieuwe premier! Zou een hoop vooringenomen "gecolumneer" schelen!
 • josvasen -
  Asscher laat duidelijk zien dat hij met alle winden meewaait......net als Samsom