Nu kiezen sommige fabrikanten voor een vrijwillig NON GMO-label om aan te geven dat hun product geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat.
Nu kiezen sommige fabrikanten voor een vrijwillig NON GMO-label om aan te geven dat hun product geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat. © AP

Genetisch gemodificeerd voedsel krijgt in VS keurmerk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet getekend die voedselfabrikanten verplicht om op verpakkingen genetisch gemodificeerde ingrediënten te vermelden. Over de wet is flinke discussie geweest in het parlement.

Verpakkingen moeten een keurmerk krijgen, in de vorm van tekst, een symbool of een elektronische code die met een mobiele telefoon kan worden gelezen. In de Verenigde Staten bevat het grootste deel van de verpakte etenswaren genetisch gemodificeerde soja of maïs, in de vorm van soja-olie, fructose-siroop of maïszetmeel. De Amerikaanse gezondheidsdienst meent dat consumptie daarvan veilig is. Veel consumenten denken daar echter anders over, en politici ook.

Zij namen twee weken geleden de wet over de drie verschillende soorten keurmerken aan. Sommige van hen vonden de nieuwe wetgeving niet ver genoeg gaan. Onder anderen senator Bernie Sanders wil dat er geen drie opties zijn voor een keurmerk maar dat op elke verpakking de tekst staat: 'Geproduceerd met gentech'. De voedselindustrie voelt daar niets voor.

Het ministerie van Landbouw heeft nu nog twee jaar om de precieze voorschriften rond het keurmerk te schrijven. Nu gebruiken fabrikanten een vrijwillig keurmerk 'Non gmo' als hun producten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten.