Het 'Ik kies bewust'-logo, dat consumenten moet helpen bij het kiezen tussen voedingsproducten, kort na de invoering. Inmiddels zijn er een groene en een blauwe variant.
Het 'Ik kies bewust'-logo, dat consumenten moet helpen bij het kiezen tussen voedingsproducten, kort na de invoering. Inmiddels zijn er een groene en een blauwe variant. © ANP

Hoe gezond is het vinkje nog?

Het vinkje op voedingswaren ligt onder vuur. Diëtisten, koks en publicisten keren zich ertegen nadat eerder de Consumentenbond al opriep ermee te stoppen. Wat schort eraan, volgens de critici? En hoe verdedigt de stichting Ik Kies Bewust haar vinkje?

1 'Het vinkje gaat niet over gezondheid'

Mayonaise, frituurolie en chocomel: drie van de productgroepen waarin verpakkingen met vinkjes voorkomen. Dat is belachelijk, stellen critici, maar bovenal gevaarlijk. Dankzij een vinkje lijken sommige producten immers gezonder dan ze zijn, wat gezondheidsklachten als overgewicht tot gevolg kan hebben. Zo bestaat er magere chocomelk met een vinkje, terwijl één glas gelijk staat aan zes suikerklontjes.

Waar deze kritiek aan voorbijgaat, zo pareert de stichting achter het vinkje, stichting Ik Kies Bewust, is het onderscheid tussen het blauwe en het groene vinkje.