'Wij rauw eters zijn pioniers. We weten nog niet goed wat het met een kind doet'
© ANP

'Wij rauw eters zijn pioniers. We weten nog niet goed wat het met een kind doet'

Iedereen lijkt een mening te hebben over de 15-jarige Tom die alleen maar rauw voedsel eet. Diana Store (39), oprichter van RawSuperfoods.com, eet sinds 2000 geen gekookt voedsel meer. 'Sinds 1996 ben ik twee, drie keer ziek geweest.'

 
Als ik broccoli stoom, denk ik niet: dat zal mij schaden
 
Koolhydraten zijn net zo verslavend als opium

U eet rauw. Waarom?
'Er is zoveel meer mogelijk dan het klassieke, westerse dieet van vlees en aardappelen, las ik als twintiger in het boek Fit voor Life, een klassieker uit de jaren '80. Ik werd vegetarisch, liet granen zoals brood staan en at steeds meer rauw voedsel. Ik merkte het verschil, 's ochtends stond ik met veel meer energie naast mijn bed. Sinds 1996 ben ik twee, drie keer ziek geweest.'

Komt u nooit in de verleiding als u langs een geurende bakker loopt?
'Nee, totaal niet. Koolhydraten zijn net zo verslavend als opium. Het duurt even totdat je er niet meer naar verlangt. Nu heb ik er helemaal geen behoefte meer aan. Weet je? Granen zijn smaakloos, pas door vet en suiker toe te voegen wordt het 'iets'.

Is dit rauwe dieet te combineren met een sociaal leven?
'Het sociale gedeelte is de grootste uitdaging, meer dan het afkicken van bepaald  eten. Tien jaar geleden was dat lastig. Ik heb mijn vrienden gekozen rondom mijn levensstijl van rauw eten. Je wilt niet graag tussen een groep zitten en het gevoel hebben dat je de enige op de planeet bent. Kerst met familie kan lastig zijn.

'Ik eet niet 100 procent rauw, hoor. Eén of twee keer in de maand kook ik iets. Als ik broccoli stoom, denk ik niet: dat zal mij schaden.'

Francis Kenter en haar zoon Tom zijn misschien niet het beste promotiemateriaal dat u zich kunt wensen?
'Nee. Francis is nogal dogmatisch: 100 procent rauw is de enige juiste manier. Ze krijgt wel wat steun in de raw foodscene omdat ze tegen de autoriteiten ingaat. Maar tegelijkertijd is er ook veel kritiek. In de documentaire legt ze de focus op de verkeerde plek: het gaat steeds over rauw eten in plaats van gezond eten in de bredere zin.'

Iedereen lijkt een mening te hebben over Tom. Waarom?
'Het gaat om een kind, dat ligt gevoelig. Wij rauw eters zijn pioniers. We weten niet goed wat het met kinderen doet die met rauw eten opgroeien. Je ziet in de documentaire Rauwer niet of Francis haar zoon genoeg voedingssupplementen geeft. En die zijn wel echt nodig.'

Wat is het grootste misverstand over rauw eten?
'Dat je er allerlei dingen voor moet laten. In de documentaire Rauwer zie je enkel komkommers, wortels en sla. Ik ontzeg mezelf niets. Ik maak een heerlijke taart van rauwe chocolade met een pasta van amandelen en dadels.'

Waarom is voedsel koken slecht?

'Wanneer je eten kookt, vernietig je veel vitamines en enzymen die goed zijn voor het lichaam en de vertering. De mens is bovendien niet gemaakt om gekookt voedsel te eten. Er ontstaan gifstoffen in het lichaam en de weerstand vermindert.'

Hoe veel rauw etende mensen telt Nederland?
'Er zijn geen cijfers maar het loopt zeker in de duizenden. Toen rawfood-goeroe David Wolfe laatst kwam spreken, kwamen daar 750 mensen op af terwijl de kaartjes 80 euro of meer kostten. Er zijn zo'n vijf winkels gespecialiseerd in rauw eten Amsterdam.'

Mensen worden steeds ouder. Zo slecht kan ons huidige eetpatroon dus ook weer niet zijn?
'De discussie zou niet moeten gaan over rauw versus gekookt eten maar over bewerkte levensmiddelen en junkfood versus onbewerkt eten. Het kan wel degelijk helpen bij ziektes zoals diabetes. Zie de documentaire over mensen die herstellen van diabetes door een rauw voedsel dieet te volgen.'

In bepaalde voedingsmiddelen zoals tomaten zitten goede stoffen die juist bij verhitting vrijkomen.  
'Het is een hardnekkig idee dat de celwand van tomaten enkel door verhitting wordt gebroken. Ook door goed te kauwen of een juicer en blender te gebruiken, wordt de celwand gedeeltelijk kapot gemaakt, zonder dat de voedingswaardes verloren gaan.'