Mark Shepard: `Elk jaar maïs of tarwe, dus ploegen, zaaien, maaien, oogsten: een ecologische misdaad.'
Mark Shepard: `Elk jaar maïs of tarwe, dus ploegen, zaaien, maaien, oogsten: een ecologische misdaad.' © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hoe permacultuur onze wereld kan redden

'45 procent van landbouwgrond is vernield voor ons eten'

We verknoeien 45 procent van de landbouwgrond in de wereld, alleen voor ons eten. Maar die monocultuur is echt niet nodig, zegt Mark Shepard. Zijn alternatief: de permacultuur.

'Er zijn niet veel boeren die dit zouden herkennen als een akker', zegt Mark Shepard in een veld waar het onkruid tot heuphoogte staat. Toch is het dat. Wie beter kijkt, ziet tussen het onkruid fruitbomen en struiken opduiken: peren, appels, bessen. Ze doen het prima. Sterker: sommige bomen groeien zelfs beter dankzij het onkruid, zegt Shepard. 'Ik heb gemerkt dat hazelnoot het goed doet tussen distels.'

Voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek is ingericht volgens de principes van de permacultuur, een manier van landbouw die de natuur als voorbeeld neemt.