Anne Soldaat

Artiest:
Anne Soldaat
Genre:
Pop
 
 
Uitgever:
Eccelsior/V2
Formaat:
CD
Verschenen augustus 2012
Anne Soldaat Anne Soldaat

Harmonische perfectie 5

Dat Anne Soldaat niet alleen een van Nederlands beste gitaristen is maar ook als liedjesschrijver en zanger uitzonderlijke kwaliteiten bezit, is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden, ook buiten de bescheiden maar fanatieke kring van bewonderaars van de gitaarband Daryll-Ann.

 

Sinds het verscheiden daarvan in 2004 bracht Soldaat drie platen uit, een onder de naam Do-The-Undo en twee onder eigen naam. Waar hij op Do-The-Undo (2007) zich nog een beetje verstopte in de anonimiteit van een band, was In Another Life (2009) al veel minder bescheiden. Samen met de Californische muzikant/producer Jason Falkner presenteerde Soldaat hierop een collectie uiterst knappe popliedjes die hem ruimte gaven voor zijn onnavolgbaar inventieve gitaarspel, terwijl ook zijn voorliefde voor harmonieuze meerstemmige zang verzilverd werd in liedjes die soms akelig dicht in de buurt kwamen bij het door hem bewonderde werk van Neil Young, The Beach Boys en The Byrds.

 

Opnieuw toog hij begin dit jaar naar Los Angeles om met Falkner de samenwerking te zoeken. En nu moest alle schroom er maar eens af. Anne Soldaat is de naam, en ik ga het meesterwerk maken dat ik al een jaar of twintig in me heb, moet hij hebben gedacht.

 

Elf liedjes staan er op Anne Soldaat. Liedjes die zo goed als helemaal door Soldaat en Falkner zijn volgespeeld en -gezongen. Nooit zong Soldaat zelfverzekerder en krachtiger als in nummers als Mai Thai, een rocker in de beste Crazy Horse-traditie, of het door een heuse Motownbeat gedreven Safe As A Rock. Zelden stelde hij zich bovendien zo kwetsbaar op als in het tedere If, of het zo knap wegdrijvende Seeing Sounds. De koortjes jubelen, de gitaren doen de mooiste dingen op de meest onverwachte momenten en zelfs al heb je geen idee wat je zingt: je brult Ding Ding Sun na een paar keer keihard mee.

 

O, wat is dit een verbluffend mooie plaat geworden. Melodisch vernuft, harmonische perfectie en, uiteraard, onverbeterlijk gitaarspel vinden elkaar hier zoals nooit tevoren.

(Recensie door Gijsbert Kamer, gepubliceerd op 29-08-2012)

      mail Doorsturen      print Printversie

Geef jouw oordeel over "Anne Soldaat"

naam
e-mailadres
beoordeling
reactie

nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode
 

5 2 reacties


5 Martijn - 09-11-2012 13:32

Ik heb de plaat eindelijk goed kunnen beluisteren en direct aangeschaft. Ik kan me helemaal vinden een bovenstaande recensie, wat een prachtig album. Zijn debuut onder eigen naam was al erg mooi, maar hier overtreft hij zichzelf.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

5 Jasper van Poelgeest - 18-09-2012 10:18

eccelsior?... Excelsior!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer recensies voor genre 'Pop'

Recensie voor "Ja, natúúrlijk!" - De Jeugd van Tegenwoordig , door Menno Pot

Recensie voor 'I'm Not There' - Diverse Artiesten: Music From The Motion Picture , door Gijsbert Kamer

Recensie voor - - The Benelux , door Menno Pot

Recensie voor ...Like Clockwork - Queens Of The Stone Age , door Gijsbert Kamer

Recensie voor 10.000 days - Tool , door Menno Pot

meer recensies voor artiest 'Anne Soldaat'

Recensie voor In Another Life - Anne Soldaat , door Menno Pot

ZOEK IN MUZIEK

best gewaardeerd


5


Lighthouse

Gideon van Gelder


5


Beethoven

Queyras, Melnikov


4 (3 stemmen)

Art Official Age

PrinceDe VK tv-series