Verloren grond

Auteur:
M. Isik
Genre:
Fictie - Literatuur & Poëzie
 
 
Uitgever:
Ambo/Anthos Uitgevers
ISBN-nr:
9789041415721
Formaat:
Paperback
Verschenen maart 2012
Verloren grond

Zelfs wanneer er niets te eten of drinken is, spreken de dorpelingen elkaar bemoedigend toe 4

'Ik was een luisteraar en luisteraars veranderen volgens mij niet in verhalenvertellers.' De 13-jarige Mehmet, hoofdpersoon in het romandebuut Verloren grond van Murat Isik, heeft het mis: alles in zijn leven blijkt aan verandering onderhevig.

Verloren grond begint met een 'wanhopige schreeuw' van vader Selim. Een voorteken dat het vredige leven van Mehmet en zijn familie in Oost-Turkije drastisch zal veranderen. Mehmets vader breekt zijn been en slinkt van een geliefde, krachtige verhalenverteller tot een kreupele man: 'Waar mijn handen elkaar voorheen niet raakten wanneer ik hem omhelsde, lukte dat nu moeiteloos.'

Vader Selim kan zijn vee niet meer verzorgen en zijn gezin niet langer beschermen, maar zijn verhalen overleven. Wanneer geweld de overhand neemt - de boeren uit het dorp gedragen zich als beesten en de natuur laat zich van haar meest agressieve kant zien - helen woorden de wonden.

Zelfs wanneer er niets te eten of drinken is, spreken de dorpelingen elkaar bemoedigend toe en in hun verwoeste woonplaats bieden verhalen uit het verleden een vruchtbare bodem voor wederopbouw. Dat geloof in het verhaal, lijkt het motief van Verloren grond.

Uiteindelijk treedt Mehmet in de voetsporen van zijn vader en durft hij zijn ambitie uit te spreken: 'Ja, ik word ook verhalenverteller.' Hoewel deze roman alleen 'losjes geïnspireerd' is op de familiegeschiedenis van Isik, lijkt de auteur dezelfde stap te zetten. Na vier jaar aan dit debuut te hebben gewerkt, zegt hij met Verloren grond volmondig: Ja, ik ben een verhalenverteller.

En die durf spat van de bladzijden af. Soms iets te enthousiast: twee keer 'uitbundig' in twee zinnen is wat veel en in plaats van een eigenwijze woordkeus, kiest Isik voor beschrijvingen die af en toe cliché zijn (vurige tongen, vochtige ogen en brandende blikken), maar altijd passen bij het ietwat naïeve perspectief en de onbevangen vertelstem van Mehmet.

De geestdrift van deze 13-jarige ik-verteller en die van de 34-jarige auteur leiden samen tot een bedwelmend mooi familieverhaal. Alles gaat mis maar Mehmet houdt hoop: 'Ik pakte mijn vaders hand en drukte die zachtjes. Alles komt goed, lieve baba.' Hoe precies, dat moet nog blijken, maar een goede verhalenverteller geloof je direct.

Volgend weekend staat Isik op Lowlands, om in de literaire tent voor te dragen uit zijn debuut. Zijn optreden wordt aangekondigd als 'De Turken Komen'. Die dreigende belofte maakt dit debuut meer dan waar. Met Verloren grond wint Isik terrein.
(Recensie door Simone van Saarloos, gepubliceerd op 11-08-2012)

      mail Doorsturen      print Printversie

Geef jouw oordeel over "Verloren grond"

naam
e-mailadres
beoordeling
reactie

nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode
 

meer recensies voor genre 'Fictie'

Recensie voor 't Manco - G. Perec , door Truijens Aleid

Recensie voor 19 keer Katherine - J. Green , door Lenteren Pjotr

Recensie voor 1988 - A. Kok , door Onkenhout Paul

Recensie voor 1q84 - Haruki Murakami , door Bockting Berend Jan

Recensie voor 25 45 70 - Jamal Ouariachi, David Pefko, Daan Heerma van Voss , door Stephan Sanders

ZOEK IN BOEKEN

Keuze van de redactie

Ons kamp

M. Vuijsje


Oscar

Jan Siebelink
De inzending

Amy Waldman


De VK tv-series