Prisoners

Verenigde Staten (2013)

Regisseur:
Denis Villeneuve
Genre:
Actie / Thriller / Misdaad
Acteurs:
Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano
Prisoners

Mogelijk niet van de allerhoogste standaard, wel bloedstollend spannend en knap gespeeld 3 Prisoners

Zo vaak komen ze niet langs, duistere thrillers à la Se7en (1995), Mystic River (2003) en Zodiac (2007). Films met goed acteerwerk, die over meer gaan dan criminaliteit en moorden alleen. Films die eerder een gitzwarte blik op de menselijke natuur willen werpen in een wereld waar nu eenmaal niet alles goed komt. Dus wil je graag geloven dat Prisoners zo'n film is.

Het ziet er in elk geval zo uit: twee meisjes verdwijnen op Thanksgiving - waarna de regen natuurlijk eindeloos valt en het alleen nog maar donker lijkt. De film richt zich dan vooral op een wanhopige vader (Hugh Jackman), een agent met zenuwtics (Jake Gyllenhaal) en een man die zo veel op een kinderlokker lijkt dat hij de dader niet kan zijn (Paul Dano) - toch?

Regisseur Denis Villeneuve (Incendies) toont in zijn eerste Engelstalige film de morele modderpoel waarin mensen gezogen kunnen worden als ze geconfronteerd worden met Het Kwaad - dat bovendien niet zo gemakkelijk te definiëren blijkt als Hollywood zou willen. Dat doet hij compromisloos: wie nog geen knoop in de buik krijgt van het idee van twee verdwenen kleine meisjes krijgt het wel moeilijk bij een scène waarin een hamer en vingers figureren.

Wie pietluttig is, ziet dat Villeneuve uiteindelijk de echte morele dilemma's wel wat makkelijk omzeilt, dat het zenuwachtige geknipper van Gyllenhaal net te nadrukkelijk is en dat er te veel gaten in het scenario zitten. Idioot dat de agent - ondanks zijn mantra dat 'iedere politieagent op zoek is naar die meisjes' - de enige lijkt die echt aan de zaak werkt. En dan ben je nog niet eens aanbeland bij het laatste uur van de film, waarin onwerkelijkheden, toevalligheden en clichés elkaar zo snel opvolgen dat het maar net bij te houden is.

Maar dan nog blijft Prisoners een meeslepende, knap gespeelde thriller van 2,5 uur, die bij vlagen bloedstollend spannend is. Voor wie zich erbij neerlegt dat de film niet de torenhoge standaard haalt waar ze zo duidelijk op mikt, moet dat genoeg zijn.
(Recensie door Floortje Smit, gepubliceerd op 19-09-2013)
      mail Doorsturen      print Printversie

recensies voor regisseur 'Denis Villeneuve'

Recensie voor Incendies - Denis Villeneuve , door Kevin Toma

Recensie voor Enemy - Denis Villeneuve , door Pauline Kleijer

recensies voor genre 'Actie / Thriller / Misdaad'

Zoek in films

Meest bekeken films

Prisoners

2

If I stay

Regisseur: R. J. Cutler


Prisoners

3

Life of Crime

Regisseur: Daniel Schechter


Prisoners

3

Maps to the Stars

Regisseur: David Cronenberg


Prisoners

4

Clouds of Sils Maria

Regisseur: Olivier Assayas


Prisoners

1

Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Regisseur: Philippe de Chauveron


De VK tv-series