Tula: The Revolt

Nederland (2013)

Regisseur:
Jeroen Leinders
Genre:
Drama
Acteurs:
Obi Abili, Jeroen Willems, Derek de Lint, Danny Glover, Jeroen Krabbé
Tula: The Revolt

Een gezonde dosis goede bedoelingen leidt niet vanzelfsprekend tot een goede film 2 Tula: The Revolt

Aan goede bedoelingen geen gebrek in het Engelstalige slavernijdrama Tula: The Revolt. Er was de Nederlandse regisseur Jeroen Leinders in ieder geval veel aan gelegen het verhaal van de slavenopstand op Curaçao van 1795 nauwkeurig te vertellen. Leinders deed geruime tijd onderzoek naar die geschiedenis; hij raadpleegde lokale historici en schreef er een boek over, waarop hij zijn film baseerde.

Het verhaal zoomt in op Tula, een van de bekendste aanvoerders van de revolte (gespeeld door de Brit Obi Abili), die zich liet inspireren door de geslaagde opstand bij de Caribische buren op Haïti. 'We wachten tot u ons gehoorzaamt', werpt hij zijn plantagebaas (Jeroen Willems in zijn allerlaatste rol) brutaal voor de voeten. Tula verzamelt een stevige groep lotgenoten om zich heen om dan maar bij de Nederlandse gouverneur (Jeroen Krabbé - de cast mag er zijn) hun ongelijke positie aan de kaak te stellen. Dat de voettocht (een soort The Lord of the Rings-variant, inclusief stippellijntjes van de reis op de kaart) in drama ontaardt, weten we dankzij een flashforward aan het begin: Tula en enkele mederebellen krijgen in dit noodlotsdrama gruwelijke straffen opgelegd.

Tula: The Revolt laat echter ook zien dat een gezonde dosis goede bedoelingen niet vanzelfsprekend leidt tot een goede film. De late stuiptrekkingen van koloniaal Nederland smeken om hard, confronterend drama, maar ze resulteren hier in een vertellerig, televisiefilmachtig verhaal met generieke strijkertjes op de soundtrack, waarin de personages keurig hun zinnetjes oplepelen, terwijl het tempo zelfs tijdens de actiescènes te laag ligt. Ondertussen is het steenkolen-Engels waarin ook de Nederlandse personages met elkaar converseren. Vanuit productioneel oogpunt is dit best te begrijpen, maar de film wordt er allesbehalve beter van.

Het gebrek aan cinematografische aspiraties zorgt ervoor dat Tula: The Revolt zich laat bekijken als een verfilmde Wikipediapagina.
(Recensie door Berend Jan Bockting, gepubliceerd op 04-07-2013)
      mail Doorsturen      print Printversie

recensies voor regisseur 'Jeroen Leinders'

recensies voor genre 'Drama'

Zoek in films

Meest bekeken films

Tula: The Revolt

2

The November Man

Regisseur: Roger Donaldson


Tula: The Revolt

4

Kreuzweg

Regisseur: Dietrich BrüggemannTula: The Revolt

4

A most wanted man

Regisseur: Anton Corbijn


Tula: The Revolt

1

Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?

Regisseur: Philippe de Chauveron


De VK tv-series