Pasta met Paprikapesto á la Chef Mama
© Foto Els Zweerink

Pasta met Paprikapesto á la Chef Mama

Kinderen, dat is de specialiteit van Antoinette Vermeer. Ze heeft er drie: Meike en Nienke, een tweeëige tweejarige tweeling, en Huib van drie. Ze heeft ook een man, Frits, die arctisch onderzoeker is en die ze leerde kennen op een reis naar Spitsbergen. Hij was gids, zij toerist. 'Het skileraar verhaal zeg maar.'

Met die kinderen begon het, want Antoinette leidt een dubbelleven. Overdag werkt ze braaf bij een groot internationaal marketingbedrijf. Maar in haar vrije uurtjes wordt ze Chef Mama, een moeder met een missie. Die is dat ze haar kinderen wil opvoeden tot foodies.

'Ken je dat programma waarin Jamie Oliver in een Engelse schoolklas staat en groenten omhoog houdt. Niemand wist wat wat was.' Zo moeten haar kinderen dus niet worden.  Antoinette wil dat haar kinderen alles kennen en alles eten.  En dus wordt er volop geëxperimenteerd in de buitenwijk van Almere waar  de woonkamer bezaaid is met speelgoed, Frits zijn vitrine met arctische parafernalia laat zien (waaronder een echte walviswervel) en Antoinette zelf gemaakte pasta aan een droogrekje heeft hangen.

Tot kinderen twee zijn eten ze alles, is Antoinette's ervaring. Daarna gaan ze moeilijk doen. 'Ze ontdekken dat ze nee kunnen zeggen.' Steeds nieuwe dingen aanbieden is haar remedie. Ansjovis, olijven en tuinbonen gaan er grif in. Huib zit in zijn Japanse fase. 'Hij pleegt een moord voor norivellen.' De tweeling is gek op rendang. Ze boekt resultaat. 'Het is al zover dat ze pizza's uit de winkel niet moeten. Ze hebben liever homemade.' Waarvoor hulde.

Antoinette heeft zich voorgenomen twee keer per week iets nieuws op tafel te zetten. Het moet iets zijn dat ze het zelf lekker vindt, maar dat ook wordt aanvaard door de kinderen. Ze publiceert de recepten op haar blog marsepein.blogspot.com/, met een verslag van hoe haar 'Smaakpanel' erop reageert. Vanavond zijn er maar twee leden van het panel aanwezig. Huib, 'de Kleine Chef', is bij oma, we moeten het doen met de tweeling 'Zus&Zo'.

De Kleine Chef is er wel indirect bij betrokken. Het recept van vanavond ontstond toen Huib in een recalcitrante bui was en Antoinette dus maar iets voor zichzelf maakte. En zie: hij vond het lekker!

De bereiding is simpel. De paprika's worden geroosterd in de oven, ontveld en met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine tot een dikke saus gedraaid die door de pasta wordt geroerd. Zus&Zo smeert het braaf in en om de mond. Maar de fles Nutrilon die daarna wordt geserveerd gaat stukken gulziger naar binnen. Zo moet eten bedoeld zijn: met overgave. Als de tweeling naar bed is, zijn wij aan de beurt. De pasta is lekker, de saus is een fluwelen combinatie van zoete paprika met amandelen met een accent van kaas en knoflook. We eten er dunne plakken gerookte entrecote bij van Antoinette's edelslager. De Nutrilon slaan we over. Wij leren de kinderen eten, niet omgekeerd. Al zag het er toch wel verleidelijk uit.

Kook CV van Antoinette Vermeer
Kookt: In het weekeinde. 'Frits kookt door de week, want die werkt meestal thuis. Maar ik bepaal wat er op tafel komt.'
Doet boodschappen bij: De Plus. 'Het vlees is van slager Bartels in Almere-Haven.'
Geeft per week uit aan eten: 100 euro. 'Luiers niet meegerekend.'
Altijd in huis: Knoflook, ansjovis, pasta en risottorijst.
Nooit op tafel: Bob de Bouwerworst.

Pasta met Paprikapesto (voor 4 personen)
500 gr pasta
4 grote rode paprika's, geroosterd en ontveld
80 gram amandelen
1 grote teen knoflook, in stukjes
1 plantje verse basilicum, alleen de blaadjes
1 theelepel zout
Peper naar smaak
130 gram geraspte Parmezaanse kaas (of pecorino). Een beetje extra om aan tafel te serveren.
Een royale scheut olijfolie