Alles-komt-goed-soep
© THINKSTOCK

Alles-komt-goed-soep

Als ik het gemopper op het schoolplein moet geloven, was het eergisteren niet alleen Blue Monday, maar is de hele maand januari deprimerend. Het geld is op, de vakantie voorbij, het vel is bleek vanwege te weinig zon, de rollen lillen nog steeds enthousiast over de broeksbanden en gemiddeld regent men drie keer per dag nat op de fiets. Het vriest óók nog steeds niet. En doordat het geld op is, wordt er bezuinigd op boodschappen en uitjes, de zaken die het leven juist zo leuk maken.

IngrediëntenVoor 4 personen

1 grote ui
5 tenen knoflook
1 rode peper
1 prei (het wit)
olijfolie
500 g winterpeen
2 tl korianderzaadjes, geplet
1 l kippenbouillon
sap van 1 sinaasappel
zout, peperIk hou ook niet van natregenen op de fiets, echt niet, en ik wil ook echte vrieskou zodat we kunnen gaan schaatsen en ons geld is halverwege de maand ook al op, maar ik heb de oplossing gevonden: winterpeen. Een goedkopere groente vind je bijna niet, dus dat is goed voor het geld. Ze barsten van het bèta-caroteen en als je daar maar veel van eet, schijn je vanzelf lichtoranje te kleuren: dat helpt bij bleekheid. Je lichaam maakt van bèta-caroteen vitamine A en dat is goed voor je huid. Wortels zijn ook nog eens goed voor de lijn: lekker veel vezels en weinig calorieën. Dat werkt dus prima tegen de lillende rollen. Regen kun je er niet mee tegenhouden, maar van een lekker wortelsoepje warmt u wel op. Ook handig als het wel gaat vriezen!

Is uw geld ook op? Regent u ook nat? Kunt u ook niet schaatsen? Lillen uw rollen ook? Maak dan deze wortelsoep: door de peper en de sinaasappel smaakt hij net wat spannender. Dat kan het restje van de maand best gebruiken.

Snipper de ui, knoflook, peper en prei en bak ze langzaam gaar in een plens olijfolie. Roer af en toe, zodat het niet aanbrandt. Schil de winterpenen en snij ze in plakjes of kwartjes van gelijke grootte. Na een minuut of 10 kunnen de wortels in de pan, samen met de koriander. Voeg de kippenbouillon toe - of groentebouillon als u het graag vegetarisch hebt - en breng aan de kook. Schep eventueel viezig schuim weg met een schuimspaan. Laat een kwartiertje pruttelen. Pureer vervolgens met de staafmixer, de blender of wrijf de soep door een zeef. Roer de sinaasappelsap erdoor en proef op zout, peper en sinaasappel: zeker bij winterpeen kan een beetje extra sap soms helemaal geen kwaad.

De soep is zó al lekker, maar met een scheutje port of madeira erin is die nog lekkerder. Eet met bruin brood met boter. Het gaat vast nog vriezen. Het eind van de maand is in zicht. Over elf maanden is het weer kerstvakantie. Alles komt goed.