© THINKSTOCK
© THINKSTOCK © UNKNOWN

Linzensoep met doodsvijanden

De Smaakbijbel (oorspronkelijke titel The Flavour Thesaurus) van Niki Segnit is hard op weg een regelrechte hit te worden. En dan niet zo'n voorbijgaande hippe hype, maar een echte blijver. Dat lijkt bij zoiets vluchtigs en veranderlijks als smaak bijna onmogelijk, maar Segnit heeft het dan ook niet over een smaak, of over smaken, maar over smaak zelf.

IngrediëntenVoor 2 personen:
scheutje olie
4 teentjes knoflook fijngehakt
stukje gember geschild en fijngehakt
180 g rode linzen, gewassen
1 l groentebouillon
1 blaadje laurier
geraspte schil van 1 limoen
scheutje limoensap
ca. 7 takjes mint, fijngehakt
zout, peperHoe weet je, vroeg ze zich af, welke ingrediënten een goede combinatie vormen? Ze wenste zich een handboek dat haar zou leren begrijpen 'hoe en waarom de ene smaak past bij de andere, een boek over hun overeenkomsten en verschillen'. Omdat het er niet was, schreef het maar zelf.

Haar daad betitelde ze achteraf als één van een 'ontroerende naïviteit', maar als het om smaak gaat, is dat zonder meer de beste kwalificatie die je kunt verzinnen. Hoeveel smaak is er niet verpest door ingepeperde opvattingen van dingen die bij elkaar horen, of juist niet, of door eten dat je moet opeten zelfs als de honden er geen brood van lusten? Smaak is een kwestie van zelfvertrouwen en Segnits Smaakbijbel is een nogal ongebruikelijk, maar tegelijkertijd zeer bruikbaar kompas voor eigen expedities.

Haar cirkel van smaakcategorieën is vooral associatief, met noemers als 'pekel & zout' (bijbehorende ingrediënten o.m. ansjovis en olijf) , 'struikgewas' (rozemarijn, salie), en 'zwavel' ( ui, broccoli, asperge). Elk ingrediënt combineert ze, in tweetallen, met de andere uit de cirkel: chocolade & aardbei, chocolade & abrikoos, chocolade & amandel.

Dat lijkt een saaie opsomming, maar begin gewoon maar met lezen en bereid je voor op vermakelijke en onverwachte ontmoetingen met de smaakmakers van onze cultuur: Mark Twain (bij kool & knoflook), special agent Cooper uit Twin Peaks (bij koffie & kersentaart) en The Sopranos (flufferkaasboterhammen).

We maken linzensoep met munt & knoflook, 'doodsvijanden in de oorlog tegen slechte adem', volgens Segnit. Fruit de gember en de helft van de knoflook in olie, voeg dan linzen, bouillon, cayennepeper en laurierblaadje toe. Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten koken op zacht vuur. Haal het laurierblaadje eruit, pureer de soep, roer er de rest van de knoflook door met de limoenrasp, munt en een scheutje limoensap. Laat nog een minuutje op het vuur staan en proef er wat zout of peper bij moet.