dossier

Verkiezingen

'VVD-programma beste voor groei economie'

ANP − 17/05/10, 12:54

Het verkiezingsprogramma van de VVD leidt de komende negen jaar tot de hoogste economische groei. Dat stellen twee PvdA-economen, oud-minister Willem Vermeend en voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg, op basis van een eigen economisch rekenmodel.

  • Mark Rutte (ANP)
  • Mark Rutte (ANP)

Het programma van de liberalen geeft volgens hen de beste resultaten als het gaat om economische groei, werkgelegenheid en het terugdringen van het begrotingstekort. Het D66-programma scoort vooral op de korte termijn (2011-2015) goed en staat daarmee op de tweede plaats, zo stelden Vermeend, Van der Ploeg en hun collega Jan Willem Timmer maandag.

PvdA

Over de verkiezingsprogramma's van de PvdA en het CDA konden ze nog geen definitief oordeel vellen, omdat die onvoldoende cijfers bevatten voor een volledige doorrekening. Wel is volgens de economen al duidelijk dat de economie bij deze twee partijen weinig wordt gestimuleerd. Uit de berekeningen blijkt verder dat het PvdA-voorstel voor een extra toptarief van 60 procent niet alleen weinig oplevert voor de schatkist, maar ook negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van de economie en werkgelegenheid.

Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving presenteren donderdag de uitkomsten van hun analyse van de verkiezingsprogramma's. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 9 juni.

mailIcon print |