Sablikova krijgt eervolle prijs

Van onze verslaggever − 30/03/10, 22:23

De beste schaatser van de wereld is een vrouw, vindt het Noorse comité dat jaarlijks de Oscar Mathisen Award uitreikt. Martina Sablikova krijgt dit jaar de eervolle prijs. De 22-jarige Tsjechische is pas de vijfde winnares sinds de lancering van de trofeein 1959.

  • Martina Sablikova (Reuters)

Sablikova veroverde bij de Winterspelen als enige schaatser twee gouden medailles: op de 3 en 5 kilometer. Op de 1500 meter werd ze derde. Daarnaast prolongeerde ze haar wereldtitel allround en werd ze Europees kampioen.

Ze is de derde vrouw die de Noorse prijs krijgt in een olympisch jaar. Dat lukte eerder Cindy Klassen, die in 2006 bij de Winterspelen van Turijn vijf medailles (eenmaal goud) won. Bonnie Blair werd in 1992 als eerste vrouw tot beste schaatser uitgeroepen, nadat ze tweemaal goud (500 en 1000) had veroverd bij de Winterspelen van Albertville. Anni Friesinger kreeg de trofee in 2003, Gunda Niemann in 1995, 1996 en 1997.

Meest constante schaatsster

Sablikova heeft zich de afgelopen vier jaar ontwikkeld tot de meest constante schaatsster. Sinds 2007 werd ze steeds minimaal eenmaal per jaar wereldkampioen. Op de 5 kilometer won de ranke pupil van coach Novak drie wereldtitels op rij. Ze werd in totaal zes maal wereldkampioen.

Op de wereldranglijst aller tijden is Sablikova dit seizoen niet gestegen, ondanks haar sterke prestaties. Ze bleef zesde, achter Klassen, Friesinger, Pechstein, Groves en Wüst. De wereldrecordhoudster op de 5 kilometer verbeterde alleen haar persoonlijke record op de 500 meter, tot 40,01. Dat lukte niet op de lange afstanden.

mailIcon print |