Zeearend nestelt zich in Nederland

Van onze verslaggever Caspar Janssen − 24/03/10, 21:35

De grootste roofvogels van Europa doen broedpogingen in Nederland, maar het is onzeker of die succesvol zullen zijn.

  • Een jonge zeearend in de Oostvaardersplassen (ANP)

Fanatieke vogelaars wisten het al, maar nu is het ook officieel: de zeearend broedt weer in Nederland. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar in de Oostvaardersplassen, maar voor het eerst doen verliefde paartjes ook in andere, grote, waterrijke natuurgebieden in Nederland broedpogingen. Op internet en op Twitter verschenen al berichten over parende zeearenden in het Lauwersmeer en nu bevestigt Natuurmonumenten dat de spectaculaire roofvogel in het Zwarte Meergebied in Flevoland broedpogingen doet. ‘Het lijkt er op dat de zeearend definitief zijn vleugels uitslaat in Nederland’, zegt beheerder Ruben Kluit van Natuurmonumenten.

In de Oostvaardersplassen zit de zeearend op hetzelfde nest als voorgaande jaren.

Vliegende deur

De zeearend is de grootste roofvogel van Europa en wordt om zijn spanwijdte van 2,5 meter ook wel ‘de vliegende deur’ genoemd. Lange tijd was de zeearend in heel Europa bedreigd, maar onder meer door het terugdringen van het gebruik van pesticiden namen de aantallen weer toe. Een omstreden herintroductieplan werd in 2000 afgeblazen. In 2001 kwam de vogel, die ook eeuwenlang niet meer in Nederland was gesignaleerd, voor het eerst vanuit Duitsland naar Nederland. Vijf jaar later vestigde het eerste broedpaar van zeearenden zich in de Oostvaardersplassen.

Ruben Kluit van Natuurmonumenten beschouwt de verspreiding van de zeearenden over Nederland ‘als een bekroning van de inspanningen om grootschalige, robuuste natuur te creĆ«ren in Nederland’.

‘De zeearend is een toppredator, hij staat bovenaan de voedselketen. Hij heeft een enorm gebied nodig om te overleven. We hebben nu een paar van dit soort gebieden in Nederland.’

Extreem verstoringsgevoelig

Kluit heeft in de afgelopen maand vaak ‘op zijn tong gebeten’ om zijn enthousiasme over de komst van de zeearenden te onderdrukken. Zeearenden zijn extreem verstoringsgevoelig. Het is ook allerminst zeker dat de broedpogingen van de nog jonge zeearenden in het Lauwersmeer en het Zwarte Meer-gebied succesvol zullen zijn. ‘Bij jonge, broedende zeearenden gaat het vaker mis dan goed.’ Natuurmonumenten heeft extra maatregelen genomen om de nesten te beschermen en nieuwsgierigen op grote afstand te houden. ‘We houden permanent toezicht, wie het verboden gebied binnenkomt wordt direct beboet.’ Ook in het Lauwersmeer en in de Oostvaardersplassen is een grote cirkel rond de nesten verboden gebied.

mailIcon print |