Kamer: databank vingerafdrukken niet in Franse handen

Van onze verslaggever Gerard Reijn − 15/09/10, 23:10

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen nu minister Hirsch Ballin van Justitie heeft gezegd dat de databank voor vingerafdrukken zal worden gebouwd door ‘een Frans commercieel bedrijf’. Hirsch Ballin zou zijn uitlatingen hebben gedaan tijdens een commissieoverleg over het jaarverslag van de veiligheidsdienst AIVD. Zijn woordvoerder zegt echter dat hij verkeerd is begrepen.

  • (ANP)
  • Ernst Hirsch Ballin (ANP)

Hero Brinkman van de PVV is geschokt. ‘We vertrouwen het beheer van onze vingerafdrukken toe aan een andere natie. Maar ik kan de Franse minister van Binnenlandse Zaken niet ter verantwoording roepen als er iets mis gaat.’ Ronald van Raak van de SP: ‘Dit is een kwestie van de nationale veiligheid, en dus van de nationale overheid.’ En Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD: ‘Het is nogal wat, zo’n database die wordt beheerd door een buitenlandse partij. Zeker gezien de waarschuwingen in het jaarverslag van de AIVD. Die waarschuwt dat zulke databanken een risico zijn in verband met spionage.’

Commercieel bedrijf

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het een misverstand is. ‘Er is geen sprake van dat die databank is aanbesteed. Alleen het drukken van het paspoort is aanbesteed aan een Frans commercieel bedrijf. De minister heeft in de Kamer gezegd dat hij niet precies wist hoe het zat, en dat staatssecretaris Bijleveld daarover een brief aan de Kamer zou schrijven.’ Maar de drie betrokken Kamerleden zeggen iets anders te hebben gehoord. Hennis-Plasschaert: ‘Dat is echt onzin.’

Haar partij was altijd voorstander van het aanleggen van een centrale databank, maar zij maakt zich grote zorgen. Zeker nu de AIVD in zijn jaarverslag schrijft dat ‘het uitbesteden van activiteiten als systeem- en serverbeheer, datawarehousing en gegevensverwerking aan (buitenlandse) private partijen spionagerisico’s met zich meebrengt’.

De bouw van een databank voor vingerafdrukken van alle Nederlanders is het gevolg van een wetswijziging van juni vorig jaar.

mailIcon print |