Nieuw: sappig vegavlees

Het moet de vleesvervanger worden waarop de wereld heeft zitten wachten: de eerste die echt op vlees lijkt. Honderd procent plantaardig, want gemaakt van soja, maar met lange vezels, zoals het spierweefsel van vlees.

De nieuwe vleesvervanger heet Beeter en wordt op markt gebracht door de Vegetarische Slager. Dat is een initiatief van onder anderen Niko Koffeman, senator van de Partij voor de Dieren, en Jaap Korteweg, biologisch akkerbouwer en echtgenoot van Marianne Thieme, oprichtster van de Partij voor de Dieren.De Vegetarische Slager is opgericht met het doel consumenten aan te sporen vlees vaker te laten staan en te vervangen door een plantaardig, milieu- en diervriendelijker alternatief. Volgens de VN-landbouworganisatie FAO is de veeteelt wereldwijd verantwoordelijk voor 18 procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen.Goed alternatiefVeel consumenten willen best minderen met vlees, zegt Korteweg. Maar het ontbreekt ze aan een goed alternatief. ‘Je brengt toch een offer als je geen vlees meer eet.’ Dat alternatief is er nu volgens hem met een vervanger die sprekend op vlees lijkt. Beeter is ontwikkeld door Ojah, een bedrijfje in Wageningen. De meeste vleesvervangers worden gemaakt van plantaardig eiwit dat tot een soort gehakt wordt gekneed. Ojah is er als eerste in geslaagd om een vezelstructuur te maken met soja-eiwit, zegt directeur Jeroen Willemsen. KipHet kunstvlees kan lijken op kip. ‘Maar we kunnen ook een hamlap maken of een biefstuk.’ Beeter wordt gemaakt van sojameel. Het precieze productieproces is geheim.In Nederland werd vorig jaar voor 62 miljoen euro aan vleesvervangers gekocht, minder dan 2 procent van het bedrag dat werd uitgeven aan vlees: 3,75 miljard. Het gebruik van vleesvervangers neemt wel toe. Sinds 2001 is de omzet verdubbeld.Erg dichtbijVleesvervangers worden nu nog met name gekocht door vegetariërs. De Vegetarische Slager mikt vooral op de groeiende groep vleesverlaters en parttime vegetariërs. Chefkok Marco Westmaas van restaurant Elzenduin Beach is verantwoordelijk voor de recepten. Hij is enthousiast. ‘Ik heb het onlangs voorgezet aan een gast van mij die vegetariër is. Hij vond het bijna eng. Dit komt wel erg dichtbij, zei hij.’Vanaf 4 oktober is de nieuwe vleesvervanger te koop in een winkel in Den Haag en via internet.