Enorme winst voor Bouterse in Suriname

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie − 26/05/10, 07:40

De Mega Combinatie van Desi Bouterse heeft bij de verkiezingen in Suriname genoeg zetels op landelijk en regionaal niveau gewonnen om de nieuwe president te kiezen.

  • Boutserse stemt (AP)

De Mega Combinatie won 3 zetels en eindigde op 23. Bouterse komt nu 3 zetels tekort voor een meerderheid in het parlement van 51 zetels. Bouterse kan mogelijk nog 1 of 2 zetels winnen in twee districten in het binnenland.

De oud-bevelhebber blijft dan wel aangewezen op een andere partij om een regering te kunnen vormen. De vraag is echter of dat mogelijk is. President Venetiaan heeft onlangs een 'nationale' regering met Bouterse uitgesloten vanwege de vervolging van de ex-legerleider voor de Decembermoorden van 1982.

De enige mogelijkheid die Bouterse heeft, is samenwerking met zijn vroegere vijand Ronnie Brunswijk of de javaanse leider Salam Somohardjo die onlangs uit de regeringscoalitie trad.

VVV

Volgens de laatste prognoses wint de Mega Combinatie wel een enorme meerderheid in de Verenigde Volks Vergadering (VVV) die de president kiest als een kandidaat in het parlement geen tweederde meerderheid haalt. De partij van Bouterse wint 567 zetels in de VVV dat 919 leden telt. De VVV bestaat uit de 51 parlementsleden en de honderden leden van de lokale en regionale ressorts- en districtsraden.

De kiezers straften de regeringscoalitie van president Ronald Venetiaan flink af. Nadat ruim tweederde van de stembureaus was geteld, stond Nieuw Front op slechts 14 zetels. De vier partijen in Nieuw Front hebben nu 17 zetels. Het is de tweede verkiezing op rij die Nieuw Front verliest. Zowel in het partijcentrum van Nieuw Front als van de Mega Combinatie heerste tot diep in de nacht een grafstemming vanwege de uitslag. De opgekomen leden van de partijen, die de verkiezingsuitslagen op tv volgden, waren verbijsterd. De top van beide combinaties kwam niet naar buiten en volgde de uitslagen in het partijcentrum.

Brunswijk verrast

Een grote verrassing was de winst die oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk en andere marronleiders boekten met hun A-Combinatie. De drie partijen stegen van 5 naar 7 zetels. Verwacht was dat de marronpartijen sterk zouden terugvallen omdat ze in drie van de 10 kiesdistricten waren uitgesloten van deelname omdat de kandidatenlijsten te laat waren ingediend. De javaanse leider Salam Somohardjo bleef met zijn Volks Alliantie steken op 6 zetels. Somohardjo stapte in maart uit Nieuw Front om op eigen kracht de verkiezingen in te gaan. Hij hoopte zo 10 zetels te halen om de kandidaat voor het presidentschap te leveren.

Met Somohardjo en de A-Combinatie kan Nieuw Front een nieuwe regering vormen. De vraag is echter of Nieuw Front dat wil na de afstraffing door de kiezers. Deze coalitie beschikt over een meerderheid in het parlement van 27 zetels.

De enige nieuwe partij die in het parlement komt, is DOE. Deze partij pleit voor normen en waarden in de politiek. DOE hoopte op 3 zetels, maar haalde er 1.

mailIcon print |