Oppervlakte zeeijs Noordpool nog niet eerder zo klein

Bewerkt door: redactie − 19/09/12, 22:08  − bron: ANP, Reuters
© Thinkstock.

De ijskap van de Noordpool is momenteel kleiner dan ooit. De ijskap is nog maar half zo klein als het gemiddelde tussen 1979 en 2000, aldus onderzoekers van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC) woensdag.

De krimp van de kap gaat verrassend snel, zei directeur Mark Serreze van het centrum. 'We wisten dat de planeet opwarmt en dat de gevolgen het eerst te merken zouden zijn op de Noordpool, maar weinigen waren erop voorbereid hoe snel de veranderingen optreden.'

De ijskap was zondag waarschijnlijk op z'n kleinst, aldus de onderzoekers. De oppervlakte van slechts 3,4 miljoen vierkante kilometer is kleiner dan het record uit 2007. De ijskap is niet alleen kleiner, maar ook dunner. Het gaat om relatief fragiel zomerijs in plaats van het harde ijs dat meerdere jaren standhoudt.

Tot dusver gingen computermodellen er vanuit dat de Noordpool in 2050 geheel gesmolten is. Maar dat gebeurt nu mogelijk sneller.
De Noordpool heeft veel effect op de temperatuur wereldwijd. Het wordt wel de 'airco van de planeet' genoemd, wegens het afkoelende effect. Dat effect wordt dus steeds kleiner.

mailIcon print |