'Borssele meermaals ontsnapt aan ramp'

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen − 26/03/11, 05:01
© anp. Borssele

HILVERSUM - In de kerncentrale van Borssele hebben zich sinds de jaren tachtig ernstige en 'onacceptabele' storingen voorgedaan, waarbij slechts door toeval geen grote ongelukken zijn gebeurd.


Dat zegt oud-hoogleraar elektriciteitsvoorziening Cees Andriesse in het radioprogramma Argos dat vandaag  tussen  12.15 en 13.00 uur wordt uitgezonden op Radio 1.

Andriesse reageert op een lijst van 372 storingen die Borssele de afgelopen 31 jaar heeft gemeld bij de  Kernfysische Dienst. De gegevens van de lijst zijn openbaar, maar hebben nauwelijks aandacht gekregen in de media.

Een van de ernstigste incidenten deed zich voor in 1986, tijdens een brandstofwisseling, waarbij een nieuwe transformator in bedrijf werd genomen. Door een storing viel de elektrische voeding uit en door een menselijke fout kwam slechts één noodstroom-dieselaggregaat in werking.

Geen van de drie noodkoelwaterpompen functioneerde, waardoor ook het noodstroom-dieselaggregaat zijn koelwatervoorziening verloor en uitviel. De kerncentrale werd gered door een elektrische verbinding met de naburige kolencentrale,  die noodstroom kon leveren.
Het ongeval bewijst volgens Andriesse dat de veiligheid van de kerncentrale tekortschoot. 'Men is door het oog van de naald gekropen en gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel.'

Een ander ernstig incident deed zich voor in oktober 1987, toen de centrale voor haar eigen bedrijfsvoering moest overgeschakelen op stroom uit het elektriciteitsnet. Dat mislukte. 

Van de twee noodstroomaggregaten viel er één na zeven minuten uit. Daarna vielen ook de koelpompen, de noodkoelwaterpompen en de nevenkoelwaterpompen uit. Van de drie dieselaangedreven pompen werkte er één. Die voorkwam dat door onvoldoende koeling een kernsmelting  had kunnen optreden.

mailIcon print |