Cultuurblog - Ariana Grande wil benefietconcert geven in Manchester

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Grande belooft concert in Manchester

  De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft vrijdag via haar Twitter-account beloofd terug te komen naar Manchester om in die ‘ongelooflijk dappere stad’ tijd door te brengen met haar fans en om er een benefietconcert te geven. De opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van de bloedige aanslag en hun nabestaanden. ‘We laten haat niet winnen’, aldus Grande.

  Het was voor het eerst sinds de terreuraanslag, toen ze twitterde dat ze 'gebroken' was, dat de zangeres weer van zich liet horen. Een zelfmoordterrorist blies zich maandagavond op aan het eind van Grande's optreden in de foyer van de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 bezoekers om het leven.

  De popdiva kwam vrijdag uitgebreid terug op de vreselijkste gebeurtenis uit haar carrière. ‘Er is niets wat ik of wie dan ook kan doen om jullie pijn weg te nemen of goed te maken’, twitterde ze. ‘Toch steek in mijn hand uit en geef mijn hart. Als jullie op enigerlei wijze mijn hulp willen, dan zal ik er alles aan doen die te geven.’ Ze hoopt zo snel mogelijk een datum bekend te maken voor haar nieuwe bezoek aan Manchester.

  Trotser
  Grande: ‘Ik heb de hele week constant aan mijn fans en jullie allemaal gedacht. De manier waarop jullie hiermee zijn omgegaan, maakt mij trotser dan jullie ooit zullen weten.’ Het popidool zegt dat zij en haar fans niet moeten 'terugdeinzen' voor terreur. ‘We zullen niet stoppen of in angst leven. We laten ons niet verdelen. Sterker nog: ons antwoord moet zijn dat we nog meer samenkomen, elkaar helpen, elkaar meer liefhebben, luider zingen en nog aardiger en onbaatzuchtiger zijn dan voorheen.’

  Zodra er meer bekend is over de details van het concert zegt Grande dit gelijk te delen met haar fans. ‘We gaan door ter ere van degenen die we zijn verloren, hun naasten, mijn fans en iedereen die is getroffen door deze tragedie. Ze zijn voor altijd in mijn gedachten en mijn hart en ik zal aan ze denken bij alles wat ik doe voor de rest van mijn leven.’

 2. 'Plagiaat' Koons blijkt 'uitvergroting'

  Het is een beeld van formaat dat Jeff Koons op 12 mei in New York onthulde en daar nog tot 2 juni is te zien. Voor het Rockefeller Centre heeft de Amerikaanse kunstenaar een opblaasbare ballerina laten verrijzen die 15 meter hoog is.

  Het is een extra grote versie van Seated Ballerina, een ruim 2 meter hoog roestvrijstalen beeld dat Koons eerder maakte. Foto’s van de imposante opblaasballerina gingen de wereld over, waarna er opeens reacties uit Oekraïne kwamen waarin het woord plagiaat viel.

  De creatie van Koons zou sprekend lijken op het 19 centimeter hoge beeldje Balerina Lenochka van de in 1993 overleden Oekraïnse kunstenares Oksana Zhnikrup. Zij had dat gemaakt in dienst van een keramiekfabriek in Kiev, waar ze in 1955 een baan als beeldhouwer had gekregen.

  De treffende gelijkenis werd woensdag aan de orde gesteld in een artikel van Artdependence, een onlinemagazine. De schrijfster van het stuk had de galerie van Koons om commentaar had gevraagd, maar geen antwoord gekregen.

  Dat kwam een dag later alsnog van een medewerker van het bedrijf van Koons: ‘Wij zijn ons bewust van Oksana Zhnikrups werk en hebben een licentie om het te gebruiken voor Mr. Koons werk.’ Geen plagiaat dus volgens de bestverdienende kunstenaar in Amerika, maar een gevalletje uitvergroting.

 3. Duidelijketaalprijs voor Fidan Ekiz

  Fidan Ekiz heeft dit jaar de Duidelijketaalprijs gewonnen. De jury van de taalprijs vindt dat de columnist van het AD uitblinkt met 'aansprekend en ondubbelzinnig' taalgebruik. Ekiz maakt complexe onderwerpen concreet zonder ingewikkelde termen te gebruiken, stellen de taalkundigen, die voor deze editie het taalgebruik van Nederlandse columnisten vergeleken. 'Fidan Ekiz spreekt en schrijft helder, maakt het persoonlijk en laat met anekdotes het publiek de situatie meebeleven.'

  De winnares is 'heel vereerd' met de prijs. Zeker omdat het Nederlands niet haar eerste taal is. Dat is Turks, gevolgd door Rotterdams, zegt ze. 'Deze prijs maakt me heel erg trots; het is echt een vorm van erkenning.'

  Het afgelopen jaar schreef Ekiz naast haar columns voor AD ook Hoe lang nog zwijgen - Pleidooi voor het radicale midden, een essay van 64 pagina's ter ere van de dertiende Maand van de Geschiedenis.

  De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. De jury keek vooral naar het spontane taalgebruik van columnisten tijdens hun optredens in de media. Ebru Umar (Metro) eindigde op de tweede plaats.

  Onder de eerdere winnaars van de Duidelijketaalprijs zijn D66-leider Alexander Pechtold, filosoof Bas Haring, presentatrice Anita Witzier en meteoroloog Marco Verhoef.

 4. 'Lee Towers' in Rotterdam

  ‘Amerika heeft de Trump Towers, terwijl Nederland Lee Towers heeft’. Het was slechts een grapje van tv-presentator Arjen Lubach in het inmiddels wereldberoemd filmpje waarin Nederland zich begin dit jaar voorstelde aan de Amerikaanse president Donald Trump. Maar nu heeft de 71-jarige Ridderkerkse zanger aan het AD laten weten in gesprek te zijn met projectontwikkelaars.

  ‘Na dat filmpje kwamen twee projectontwikkelaars naar mij toe na een optreden in Eindhoven’, vertelt Lee Towers. ‘Of ik mijn naam wilde verbinden aan twee torens aan het Marconiplein in Rotterdam. Daar willen ze woontorens van maken.’ De zanger liet weten daar wel oren naar te hebben.

  ‘Wat bleek: die ene projectontwikkelaar heet zelf Lee (Foolen), maar kwam door dat filmpje op mij. Nu zijn we in gesprek. En kan het er volgend jaar zomaar van komen: de Lee Towers. Geweldig, toch?’

  Wat wel zeker is: Lee Towers krijgt volgende maand een Edison Oeuvreprijs. De Edison Stichting kent de zanger de prijs toe voor ‘zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek’.

  Lee Towers brak in 1975 door dankzij Willem Duys, die hem presenteerde als 'zingende kraanmachinist'. Hij nam 46 albums op en scoorde hits als It's Raining In My Heart en You'll Never Walk Alone, dat hij vorige week nog zong tijdens de huldiging van landskampioen Feyenoord.

  Volgens de Edison Stichting is Lee Towers bovendien ‘een meester in het trekken van volle zalen’. Hij trad ruim vijftig keer op in Ahoy, de Rotterdamse zaal die hij in 1984 als eerste Nederlandse artiest uitverkocht.

  Lee Towers krijgt zijn oeuvreprijs op 30 juni tijdens het Edison Jazz/World event in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Hij treedt die avond ook op, net als de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. Die krijgt de Oeuvreprijs Jazz 2017, maakte de Edison Stichting vorige maand bekend.

  De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland en valt uiteen in drie categorieën: Edison Pop, Klassiek en Jazz/World. De muziekprijs bestaat uit een bronzen beeld van beeldhouwer Pieter d'Hont.

 5. Pierre Bokma in nieuw stuk Nathan Vecht

  'Ik moet uitkijken dat ik niet te vol van mezelf raak'

  Pierre Bokma wordt gezien als een van de beste acteurs van nederland. Tijdens een interview met de Volkskrant sprak Bokma liever over de tijdgeest.

  Acteur Pierre Bokma speelt de hoofdrol in het nieuwe stuk Aquarium van toneelschrijver Nathan Vecht. Aquarium, een productie van theaterbureau Hummelinck Stuurman, is een actueel maatschappelijk stuk over het thema privacy. Naast Bokma zijn Jacqueline Blom, Annick Boer en Guy Clemens in de productie te zien.

  Vecht kreeg bekendheid met het veelgeprezen en bekroonde Kunsthart bij Mugmetdegoudentand. Vorige zomer was van hem de musical In de ban van Broadway te zien in Theater Delamar. Die productie won meerdere Musical Awards, waaronder die voor beste scenario. Aquarium gaat op 17 februari 2018 in première.

  Naast Aquarium brengt Hummelinck Stuurman komend seizoen nog drie nieuw geschreven Nederlandse toneelstukken uit. Dat zijn Het Achterhuis, bewerkt door Ilja Leonard Pfeiffer, Roem van Ger Thijs, met Renée Soutendijk in één van de hoofdrollen, en Wijn van Philip Walkate.

 6. Moeder Da Viinci was boerenwees

  De moeder van de Italiaanse kunstenaar, wetenschapper en ontdekker Leonardo da Vinci (1452-1519) heette Caterina di Meo Lippi en zij was een 15-jarige wees die met haar grootmoeder in een vervallen boerderij woonde toen ze werd verleid door een jurist. Dat staat volgens de Engelse krant The Guardian in een boek dat op 8 juni verschijnt van de hand van de Engelse kunsthistoricus Martin Kemp en de Italiaanse amateur-onderzoeker Giuseppe Pallanti.

  Kemp geldt als een groot kenner van Da Vinci. Pallanti schreef eerder een boek over de Mona Lisa, het beroemdste schilderij van Da Vinci dat in het Louvre in Parijs hangt. De twee zeggen dankzij onderzoek in financiële archieven de moeder te hebben gevonden over wie niet veel meer bekend was dan dat ze Caterina heette en een boerin of een slaaf zou zijn geweest.

  De vader van het onwettige kind was al wel bekend. In hun boek stellen Kemp en Pallanti ook dat toeristen naar het verkeerde geboortehuis van Da Vinci gaan. Dat zou niet Casa Natale di Leonardo n Anchiano zijn, maar het huis van zijn grootvader van vaderskant in de plaats Vinci, op een paar kilometer afstand.

 7. Drake en Beyonce grote winnaars BMA's

  De Canadese rapper Drake heeft het record verbroken van het hoogste aantal gewonnen Billboard Music Awards tijdens een enkele prijsuitreiking. Drake won dertien awards. Een meer dan de vorige recordhouder Adele, die in 2012 twaalf awards mee naar huis mocht nemen.

  Drake, bekend van onder meer Hotline Bling en One Dance, won onder andere de prijzen voor de beste artiest, beste mannelijke artiest, beste Billboard 200-artiest en beste rapper. Hij trad ook op tijdens de show, die plaatsvond in de Amerikaanse stad Las Vegas. Drake zong het nummer Gyalchester vanaf een podium midden in de beroemde fontein van het Bellagiohotel.

  Naast Drake viel ook Beyoncé, die vanwege haar zwangerschap niet aanwezig was, flink in de prijzen. Ze kreeg onder andere de onderscheiding voor beste vrouwelijke artiest, beste R&B-artiest en beste tourende muzikant. De band Twenty One Pilots won de prijs voor de beste band van het jaar.

  Tijdens de door rapper Ludacris en actrice Vanessa Hudgens gepresenteerde show rond de Billboard Music Awards traden diverse artiesten op. Veel toeschouwers keken vooral uit naar het optreden van de inmiddels 71-jarige Cher, die haar hitnummers Believe en If I Could Turn Back Time zong. Céline Dion vertolkte haar wereldberoemde liedje My Heart Will Go On uit de filmklassieker Titanic. Dit jaar wordt het 20-jarige jubileum van de bioscoophit gevierd. Dion ontving van het publiek een staande ovatie en was zichtbaar geroerd.

 8. Rechter wijst zes erfgenamen Prince aan

  Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag zes personen erkend als officieel erfgenaam van de in 2016 overleden artiest Prince. Het gaat om zijn zus Tyka Nelson en vijf halfbroers- en zussen van de Purple Rain-zanger.

  De zanger stierf plotseling in april vorig jaar. Hij liet geen testament na. Na zijn dood beweerden wel 45 mensen familie te zijn van Prince en dus aanspraak te kunnen maken op zijn fortuin, dat op mimimaal 200 miljoen dollar wordt geschat. De rechter heeft gezegd dat de bezittingen van Prince niet zullen worden verdeeld zonder een rechterlijke beslissing.

  De advocaten van Tyka Nelson en de vijf anderen hadden er bij de rechtbank op aangedrongen haast te maken, omdat alle vertraging kostenverhogend is en belemmerend werkt bij het verdelen van de erfenis. Hoeveel de nalatenschap van Prince precies waard is, is niet duidelijk. De waarde van zijn onroerend goed wordt geschat op 25 miljoen dollar. Daarnaast behoren ook de rechten op zijn liedjes tot de erfenis.

 9. Cabaretiers geven live commentaar

  Ondanks ervaren cast is Pilp Fuction rommelig en zelden grappig

  Loes Luca, Ilke Paddenburg, de cabaretiers van Niet Uit Het Raam, en regisseur Jakop Ahlbom draaien films door de gehaktmolen. Ondanks de ervaren cast is het resultaat rommelig en zelden echt grappig. Lees hier de volledige recensie van Volkskrant-recensent Joris Henquet.

  Kunstliefhebbers met een Ajaxhart staan veelal in dubio. Gaan ze op donderdag 24 mei gewoon met hun gekochte kaartje naar de geplande theatervoorstelling of het muziekconcert? Of kiezen ze alsnog voor de kroeg om naar de Europa Leaguefinale tussen Ajax en Manchester United te kijken?

  Maar ook artiesten hebben het natuurlijk zwaar bij het onverwachte Europese voetbalsucces van Ajax. Neem zangeres Anouk, die niet bepaald blij zal zijn met de berichten dat honderden fans proberen hun kaartje voor haar optreden in de Ziggo Dome te dumpen via Ticketswap. Een staanplaats voor het uitverkochte concert kun je al krijgen voor iets meer dan 30 euro. Normaal kost dat vijf tientjes.

  Dat gaat ons niet overkomen, moeten cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Raoul Heertje hebben gedacht. Ze spelen op de avond van de finale de voorstelling Pilp Fuction in het Theater DeLaMar. En niks ergers dan een half lege zaal. Helemaal als je voorstelling toch al geen lovende kritieken krijgt en door Volkskrantrecensent Joris Henquet wordt beoordeeld als ‘rommelig en zelden grappig’.

  Dus hebben Heerschop, Waas en Heertje bedacht dat ze hun optreden op 24 mei 45 minuten eerder laten beginnen om daarna de wedstrijd tussen Ajax en Manchester United live van commentaar te kunnen voorzien.

  De drie cabaretiers zijn groot Ajaxfans. Waas voetbalde zelfs tot zijn 24ste bij de Amsterdamse voetbalclub. Maar er blijkt nog een reden waarom Waas en Heerschop hun podium in het Theater DeLaMar gebruiken om naar voetbal te kijken. Tijdens de Champions League-finale van 1995 traden de cabaretiers met Joep van Deudekom op in Enschede. ‘Voor een tamelijk lege zaal’, vertelde Heerschop ooit in de Volkskrant met spijt.

  Waarom? Hun geliefde Ajax won destijds met 1-0 van het grote AC Milan. Dankzij het gouden puntertje van Patrick Kluivert.

 10. Twin Peaks bij Videoland

  Lynch zou Lynch niet zijn als hij niet ook vragen onbeantwoord laat

  Op het Rotterdamse filmfestival, begin dit jaar, was een fascinerende documentaire te zien dat meer toonde dan we tot nu toe wisten van de enigmatische cultregisseur David Lynch (Twin Peaks).

  Het nieuwe seizoen van Twin Peaks, de legendarische televisieserie uit de jaren negentig, wordt in Nederland door Videoland uitgezonden. Klanten kunnen de serie vanaf 22 mei bekijken, slechts enkele uren na de première in de Verenigde Staten.

  De nieuwe reeks bestaat uit achttien afleveringen en gaat verder 25 jaar nadat de inwoners van het eigenaardig dorpje Twin Peaks werden opgeschrikt door de moord op homecoming queen Laura Palmer.

  De bedenkers van de serie, David Lynch en Mark Frost, zijn weer bij het vervolg betrokken. Over de inhoud van de nieuwe serie is weinig bekend. Wel dat Kyle MacLachlan terugkeert in zijn rol van FBI Agent Dale Cooper. Ook Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny, Sherilyn Fenn, Miguel Ferrer, James Marshall, Ray Wise en David Lynch zijn weer te zien in Twin Peaks (inwonersaantal 51,201).

  Daarnaast zullen een aantal nieuwe gezichten hun opwachting maken: Monica Bellucci, Naomi Watts, Laura Dern, Tim Roth, Jim Belushi en anderen zijn toegevoegd aan de cast.