Techblog - Uber wil over 3 jaar vliegende taxi's inzetten

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Vervoersbedrijf Uber stapelt nog steeds schandaal op schandaal, maar kwam deze week ook positief in het nieuws. Volgens het bedrijf kunnen klanten over drie jaar al één van hun vliegende taxi’s pakken, mits ze geen hoogtevrees hebben. Techjournalisten zijn sceptisch: is dit geen letterlijke vluchtpoging van Uber?

 2. Snookerkampioen geeft gameverslaving toe

  'The Thunder from Down Under', bij de burgerlijke stand beter bekend als de 35-jarige Neil Robertson en onder snookerfans als voormalig wereldkampioen, heeft in een interview toegegeven dat hij verslaafd is geweest.

  Aan drugs? Nee.
  Aan seks? Nee.
  Aan alcohol? Nee.
  Aan gokken? Nee.
  Aan games? Ja.

  Robertson zei tegenover Eurosport dat zijn persoonlijke leven en zijn sportieve carriére hebben geleden onder zijn obsessie met computerspelen. Vooral slaapgebrek brak hem op. 'Ik kan niet zeggen dat ik veel meer toernooien zou hebben gewonnen als ik mijn tijd niet verspild had aan computerspellen, maar ik denk dat ik wel verder was gekomen in sommige evenementen.'

  Dat blijkt wel uit zijn prestaties. Robertson werd in mei 2010 de eerste Australische wereldkampioen snooker ooit en daarmee ook de eerste speler in 30 jaar die niet uit een van de Britse eilanden komt. Hij werd op 30 april 2014 ook de eerste speler ooit die honderd centuries maakte in één seizoen, en de enige Australiër die een rankingtoernooi heeft gewonnen. (Aldus Wikipedia).

  Aan welke games exact was Robertson verslaafd? Hustle Kings? Pool Party? Virtual Pool 3? Een andere snooker-sim?

  Nee. Aan de voetbalsimulator FIFA 14 en World of Warcraft.

  Overigens liet de Australiër in 2014 al doorschemeren dat hij wel pap lust van andere spelletjes dan die met keu en ballen. Tegenover Prosnookerblog.com zei hij dat hij World of Warcraft had ingeruild voor de game Diablo, 'which is a bit more pick it up, put it down. The other PlayStation games I haven’t really got into yet, I’m hooked on FIFA at the moment.'

  Robertson zei in dat interview ook dat hij wegblijft van Football Manager, omdat 'ik hoor dat dit mega-verslavend is. Brendan Moore speelt dat de hele tijd..'

  Een andere top-snooker-speler, Ronnie O'Sullivan,blijkt daarentegen niet 's wereld snuggerste gamer zoals een YouTube-filmpje laat zien. (PvA, met dank aan Just Fontein)

 3. Echte seks voor The Sims

  Als de virtuele mensjes in The Sims seks hebben gebeurt dat louter uit zicht, onder de dekens, en zijn de enige aanwijzingen dat er wat gebeurt hartjes die door de lucht beginnen te zweven en een eufemistisch geluidje: 'Woohoo'. Maar nu is er een manier om de pikante gebeurtenissen wel te volgen. Een onbekende programmeur heeft een aanpassing gemaakt waarmee de mini-mensjes zich door de hele Kamasutra werken.

  Wie de 'mod' (aanpassing) WickedWhims installeert, geeft het computerspel het predicaat NSFW, zoals dat op internet heet: Not Safe For Work. Daarmee worden de activiteiten van de Sims in bed zichtbaar.

  WickedWhims is het werk van een programmeur, die in een stuk op de cultsite Kotaku alleen bij zijn pseudoniem wordt genoemd: Turbodriver. Leeftijd en herkomst zijn onbekend, maar de anonieme pornograaf verdient naar eigen zeggen wel 4000 dollar per maand met de verkoop van mods aan mensen die wat meer schwung in hun Sims willen.

  Turbodriver publiceert zijn werk op de website Loverlabs, waar ook seksmods zijn te vinden voor de games Fallout: Vegas, Fallout 4, Oblivion en Skyrim. Hij staat open voor suggesties voor nieuwe standjes, maar die moeten wel passen bij zijn eigen smaak en mores.

  De uitgever van de officiële The Sims onderneemt niets tegen de mods: Turbodriver werd alleen gedwongen om zijn aanpassing met een andere naam te tooien. Die luidde aanvankelijk 'WickedWoohoo'. De mods zijn inmiddels meer dan een half miljoen keer gedownload.

  Er was trouwens al langer een mod die de dekens van het bed haalde waarin werd gewoohood. (PvA)

 4. Google Translate op steroïden

  ‘De volgende keer dat u gebruik maken van Google Translate, merk je dat de vertaling is nauwkeuriger en gemakkelijker te begrijpen.’ We zullen de aandoenlijk kromme zinnen van de vertaaldienst van Google nog gaan missen: vandaag schakelt Google Translate over op de sterk verbeterde versie, die in het buitenland al furore maakte. De nieuwe Translate wordt gevoed door Googles machine-leeralgoritmes, die vertalingen opstellen door al bestaande, publiek beschikbare tekstvertalingen als leermiddel te gebruiken. Onder meer China, Frankrijk en Japan gingen ons land voor.

  En nu dus het Nederlands. En de diverse Europese talen die al eerder werden ‘gekoppeld’ aan het Engels, zodat Google Translate ze kan doorvertalen. ‘De volgende keer dat u Google Translate gebruikt, kunt u merken dat de vertaling nauwkeuriger en makkelijker is om te begrijpen,’ volgens de nieuwe versie. (Maarten Keulemans)

 5. Wereldlens van Snapchat

  Augmented reality is volgens sommige visionairs the next big thing. We kennen het van onder andere Pokemon Go: het toevoegen van een virtuele laag over de werkelijkheid. Snapchat neemt de volgende stap met ‘World Lenses’. Hiermee kunnen 3D-objecten aan beelden worden toegevoegd. Dat is iets anders dan de platte objecten die nu al in Snapchat-filmpjes kunnen worden vastgepind. Bij World Lenses werpen de objecten hun schaduw over de echte mensen in een filmpje en worden ook groter als ze dichterbij komen.

  De aankondiging kwam ongeveer op hetzelfde moment dat Facebook zijn F8 ontwikkelaarsconferentie begon. Topman Zuckerberg kondigde aan dat ook Facebook de komende jaren gaat inzetten op augmented reality, maar het bedrijf is nog niet zo ver als Snapchat. Facebook stelt zijn AR-platform open voor ontwikkelaars. Techblog the Verge weet al wat er gaat komen: ‘Facebook heeft de afgelopen jaren zoveel mogelijk elementen van Snapchat gekopieerd. World Lenses ziet er fantastisch uit, dus neem maar aan dat iets vergelijkbaars later dit jaar in de apps van Facebook zal opduiken.’ Maar Facebook zou ook overwegen eigen AR-hardware te maken. (LV)

 6. Kakkerlakken prefereren de PlayStation

  Als je denkt dat je alles al hebt gezien, meldt de cultwebsite Kotaku dat kakkerlakken een PlayStation 4 verkiezen boven andere spelcomputers.

  WTF? Omdat de PlayStation 4 betere games heeft? Meer bugs? Of vanwege het spel Earth Defense Force 2025 waarin de aarde wordt bedreigd door gigantische insecten?

  Niets van dat al. Kotaku laat een reparateur uit New York aan het woord die constateert dat kakkerlakken de PlayStation 4 een prettige plek vinden om te bivakkeren - droog en warm, maar vooral omdat de spelcomputer voorzien is van grote luchtroosters om de warmte van de elektronica af te voeren. Roosters met zulke grote gaten dat de kakkerlak daar gemakkelijk doorheen glipt.

  De beestjes worden ook wel aangetroffen in de Xbox, maar niet zo vaak als in een PlayStation 4, die ook veel warmer is omdat de voeding in het apparaat zit (bij de Xbox One van de eerste generatie is de voeding een aparte, externe 'baksteen').

  De enige remedie tegen zulke 'kakkerlakkenhotels': de boel een beetje netjes houden. (PvA)

 7. Facebook: videocontent beter beoordelen

  Facebook heeft in een evaluatie over hoe het omgaat met gewelddadige (live)video's op het sociale netwerk laten weten dat de beoordeling sneller en beter moet.

  De evaluatie volgt nadat een video van een moord in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) zondag twee uur lang op Facebook online had gestaan. Het sociale netwerk kreeg wel een melding over de video waarin de moord te zien is, maar een eerdere video waarin de daad werd aangekondigd, werd niet gerapporteerd. 'We geven prioriteit aan meldingen met ernstige veiligheidsimplicaties voor onze gemeenschap en we werken eraan om het beoordelingsproces nog sneller te maken', aldus de vicepresident van Facebook op het gebied van operaties en mediapartners.

  In de video is te zien hoe een man zichzelf filmt in zijn auto. 'Ik heb iemand gevonden die ik ga doden', zegt hij tegen de camera. 'Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook.' De man stapt vervolgens uit en schiet de 74-jarige voorbijganger na een kort gesprek door zijn hoofd. De dader is nog voortvluchtig en plaatste na de moord een video, ook op Facebook, waarin hij zijn daad opbiechtte. Het Facebook-account van de man staat inmiddels op non-actief.

 8. Apple lonkt naar chipsdivisie Toshiba

  Op het gevaar af voor lijkenpikker te worden uitgemaakt, denkt Apple erover miljarden te investeren in de geheugenchipdivisie van het noodlijdende Japanse technologieconcern Toshiba. Apple zou een belang van 20 procent willen nemen in het chipbedrijf. De iPhone-maker zou daarbij samen optrekken met het Chinese chipbedrijf Foxconn, dat een belang van 30 procent zou willen nemen. Toshiba zelf zou ook een deel van de aandelen houden na de deal.

  De verkoop van de chipdivisie moet Toshiba helpen de enorme financiële problemen van zijn nucleaire tak in de VS te overleven. Daarvoor werd onlangs het faillissement aangevraagd.

 9. Fokke & Sukke helpen scholieren

  Wellicht dat de middelbare school een heel klein beetje leuker wordt met de nieuwe schoolagenda-app van Fokke & Sukke. Maar sowieso is ie handig. De app maakt namelijk gebruik van het veelgebruikte schoolsysteem Magister, waarop roosters, absenties, cijfers en huiswerk wordt bijgehouden. In tegenstelling tot de officiële Magister-app sturen Fokke & Sukke gewoon een pushbericht. Kan een keer extra uitslapen schelen. Ook logt de app in op WRTS, dat door veel scholieren wordt gebruikt voor het leren van woordjes. Het Magister-gedeelte is natuurlijk ook handig voor (bezorgde) ouders. De app is voorlopig gratis, maar niet beschikbaar voor Android. (LV)

 10. Rel nummer zoveel

  Taxidienst Uber heeft concurrent Lyft bespioneerd. Daarvoor gebruikte het zelf ontwikkelde software, Hell genoemd. Hell fopte het systeem van Lyft door zich voor te doen als een Lyft-chauffeur. Hierdoor kreeg Uber inzicht in de zes dichtstbijzijnde andere Lyft chauffeurs en de ritprijzen die zij hanteren. Uber-rijders konden met deze informatie onder de Lyft-tarieven duiken, aldus de website The Information. Ook kan Hell uit de ritjes van Lyft-chauffeurs achterhalen wie voor zowel Lyft als Uber rijdt, waardoor deze chauffeurs met aanbiedingen werden overgehaald om exclusief voor Uber te gaan rijden. Uber zei tegen website TechCrunch niet te willen reageren op interne processen. Lyft, dat deze week bekendmaakte 600 miljoen dollar te hebben opgehaald bij investeerders, noemt de beschuldigingen als ze kloppen zeer verontrustend. (BvdW)