Techblog - (Nep)geld verdienen met nepnieuws-game

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nepgeld met nepnieuws

  Het spel is echt, maar de rest is nep. Het internetspelletje Fake it to Make it laat zien hoe makkelijk het is om geld te verdienen met nepnieuws. Het laat ook zien waarom nepnieuws in Nederland niet zo’n groot probleem is als in de Verenigde Staten: Amerikaans nieuws levert gewoon meer geld op. De game leidt de internetter door een stappenplan waarbij de gamer wordt uitgedaagd een eigen nepnieuwssite te beginnen. Dat kost eerst wat geld. Maar daarna begint het verdienen. Het doel: zoveel mogelijk nieuws bij zoveel mogelijk mensen brengen via social media. Zodat uiteindelijk die auto kan worden gekocht. (LV)

 2. Herintroductie Galaxy Note 7

  Samsung is van plan het probleemtoestel Galaxy Note 7 opnieuw uit te brengen, naar eigen zeggen met oog op het milieu. De smartphone werd vorig jaar aangekondigd en uitgebracht, maar al snel volgde een terugroepactie omdat bij sommige toestellen de batterij was ontploft. Wereldwijd nam het bedrijf 4,3 miljoen smartphones terug. Samsung zei toen dat de Galaxy Note 7 niet opnieuw op de markt zou worden gebracht, maar gaat nu toch herstelde (‘refurbished’) toestellen verkopen. Ook waren er toen geen plannen om de toestellen te recyclen. Milieuorganisatie Greenpeace zei dat Samsung de grote hoeveelheid smartphones niet zomaar weg kon gooien en eiste dat het bedrijf met een plan voor hergebuik zou komen.

  ‘Het enige doel van de introductie van deze herstelde toestellen is om de milieuvervuiling zo veel mogelijk terug te dringen’, aldus een verklaring die Samsung gaf aan The Verge. Alle ingenomen Galaxy Note 7’s worden helemaal uit elkaar gehaald, aldus Samsung. Bruikbare onderdelen worden hergebruikt, andere onderdelen worden gerecycled. Toestellen die ‘geschikt’ worden geacht, kunnen weer worden verkocht.

  Over de prijs en een mogelijke nieuwe naam wil Samsung nog geen uitspraken doen. Volgens The Verge hebben de herstelde smartphones wellicht een kleinere batterij, die minder snel oververhit raakt.

 3. Uber stopt met autotest

  Uber stopt met het proefprogramma voor zelfrijdende auto's naar aanleiding van een ongeluk in de Amerikaanse staat Arizona. Nadat een andere auto geen voorrang verleende, crashte de Uber-auto, die in de zelfrijdende modus stond.

  In de auto zaten op dat moment twee mensen. Zij raakten volgens Uber niet gewond. De auto kwam op zijn kant terecht. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt onderzoek gedaan, aldus Uber. In de tussentijd worden testritjes in de zelfrijdende modus tijdelijk opgeschort.

  Het zelfrijdende-autoprogramma van Uber is omstreden. Zo wordt de taxi-app aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo, omdat Uber diens techniek voor het zelfrijdend maken van auto's zou hebben gestolen. Ook rijden de zelfrijdende Ubers in Arizona rond, omdat ze in Californië niet welkom zijn. Uber weigert in die staat een vergunning aan te vragen.

 4. Gezichtsherkenning bij boarden

  British Airways voert op de Britse luchthaven Heathrow het gebruik van gezichtsherkenning in. Biometrische toestellen in terminal 5 zullen de gelaatskenmerken van de reizigers registreren, in combinatie met hun instapkaart. Een gezichtsscan aan de gate verifieert vervolgens de identiteit van de persoon.

  Op deze manier kunnen reizigers kunnen instappen zonder hun identiteitsbewijs te laten zien, liet British Airways in een brief weten aan het personeel. Het systeem moet het instapproces versnellen en het aantal fouten dat wordt gemaakt verminderen.

  Momenteel worden de biometrische toestellen al gebruikt aan drie gates. De volgende maanden komen er daar nog 33 bij. Het system zal aanvankelijk alleen gebruikt worden voor binnenlandse vluchtroutes. Mogelijk volgen later internationale bestemmingen.

 5. Intergalactisch breedband

  NASA heeft een volgende stap gezet om communicatie tussen ruimteverkenners en de aarde sneller te laten verlopen. Nu wordt data nog altijd verstuurd met snelheden uit de beginjaren van internet. Neem New Horizons, de sonde die bijna twee jaar geleden langs Pluto vloog en prachtige beelden naar aarde stuurde. Dat gebeurde met 1 kilobit per seconde, waardoor het bijna anderhalf jaar vergde om de ruim zes gigabyte aan data over te hevelen.

  Dat moet sneller kunnen.

  Daarom werkt NASA al enkele jaren aan een communicatiesysteem dat gebaseerd is op laserlicht. De ruimtevaartorganisatie meldde deze week voortgang met het project. In 2019 zullen twee satellieten worden gelanceerd die gaan fungeren als een kosmische router. Met de Laser Communications Relay Demonstration wordt geëxperimenteerd om data te versturen met behulp van laserlicht, waardoor kosmisch breedband bereikbaar wordt. De technologie biedt overigens geen oplossing voor de vertraging die ontstaat door de enorme afstanden in de ruimte. (BvdW)

 6. Domme tablet

  Waarom zou je een snelle processor in je tablet zetten als er ook al een in je smartphone zit? Dit idee staat aan de basis van de Superscreen, een 10 inch tablet zonder noemenswaardige rekencapaciteiten. Het apparaat legt verbinding met de smartphone en is daarmee fetelijk een tweede scherm. Om in productie genomen te kunnen worden, moesten de bedenkers 50 duizend dollar ophalen, en dat is gelukt. Kennelijk zien genoeg mensen brood in een ‘domme tablet’, die straks toch nog 270 euro moet gaan kosten. (BvdW)

 7. Raket uit 3D-printer

  Nog even en Nieuw-Zeeland voegt zich bij het selecte rijtje landen dat ladingen de ruimte in kan schieten. Vanaf een gloednieuwe lanceerbasis wordt ergens de komende weken deze raket afgevuurd, waarvan de motoren uit een 3D-printer komen.

  Hoewel het gevaarte nog aan zijn eerste testvlucht moet beginnen, verwacht het bedrijfje Rocket Lab binnenkort wekelijks een raket te kunnen fabriceren. Lanceringen zijn goedkoop: 5 miljoen dollar, tegen minimaal het tienvoudige wat concurrenten uit de VS, India of Rusland rekenen. Dat beleggers vertrouwen hebben in het bedrijf, blijkt uit de 75 miljoen dollar die Rocket Lab vandaag ophaalde. Dit bedrag komt bovenop de honderden miljoenen die Rocket Labs eerder vergaarde, en het moet genoeg zijn om het productieproces van de grond te krijgen. In de tweede helft van dit jaar zullen de eerste commerciële ladingen in een baan om de aarde worden geschoten, verwacht het bedrijfje waar nu honderd man werkt.

  De markt voor kleine satellieten zal de komende jaren exploderen. Dankzij almaar krimpende elektronica kunnen satellieten kleiner worden, en daardoor lichter en kunnen ze door kleine raketten in een lage aardbaan worden geschoten, om daar bijvoorbeeld internetverbindingen te verzorgen voor gebieden waar verbindingen nu nog afwezig of te kostbaar zijn. Deze kleine satellieten opereren in netwerken die zomaar uit duizend kunstmanen of meer kunnen bestaan.

 8. Anne Frank-bot

  Het Anne Frank Huis heeft een zogenoemde bot voor Facebook Messenger gelanceerd. Geïnteresseerden kunnen in een eenvoudig chatgesprek informatie krijgen over het levensverhaal van Anne Frank of praktische bezoekersinformatie tot zich nemen. Het Anne Frank Huis is naar eigen zeggen een van de eerste musea ter wereld die een bot voor Messenger heeft ontwikkeld. Bedrijven maken al langer gebruik van bots in hun klantenservice. Bots zijn - als het goed is - zelflerend; ook de Anne Frank-bot leert de vragen van gebruikers én de context waarin deze worden gesteld te herkennen. Het museum hoopt met name jongeren te bereiken via Messenger. (LV)

 9. Drempels voor nepnieuws

  U wilt dat razendinteressante bericht over de Ierse slavenhandel (wist u niet hè?) onder uw Facebookvrienden verspreiden? Facebook maakt dit tegenwoordig een stuk lastiger. Dit specifieke bericht is namelijk door factcheckers bestempeld als nepnieuws. Wat al eerder werd aangekondigd, begint nu in de praktijk zichtbaar te worden. Degene die een nepnieuwsbericht wil verspreiden, moet een flink aantal waarschuwingen wegklikken.

  Voor zover bekend gebeurt dit echter nog niet met Nederlandse berichten. Weliswaar werkt Facebook samen met NU.nl en de Universiteit Leiden, maar de berichten die door Leiden als nepnieuws worden bestempeld, kunnen zonder enige waarschuwing op Facebook worden verspreid. Ook dat bericht over het zielige hondje dat door ASIELZOEKERS vol met DRUGS werd gepompt waarna ze zijn pootjes braken en voor DOOD lieten liggen. (LV)

 10. Netflix past content aan op smartphones

  Netflix onderzoekt de mogelijkheid om eigen content aan te passen voor smartphones. Met een aparte montage voor mobiel zouden films en series beter te volgen moeten zijn voor een groeiend aantal gebruikers die op kleinere schermen kijken. In de VS en Canada kijken de meeste mensen nog op hun televisie, maar in een land als India gebruiken de meeste abonnees hun mobiel.

  'Het is niet ondenkbaar om een speciale montage te maken voor mobiel', zegt CPO van Netflix Neil Hunt tegen The Verge. 'Dat is iets wat we de komende jaren nader zullen onderzoeken.'

  Het gaat volgens Hunt om scènes die nu op een klein scherm niet duidelijk genoeg zijn, zoals beelden met veel details. Deze zouden dan achterwege worden gelaten.

  De streamingdienst benadrukt dat er geen plannen zijn om speciale series voor mobiele gebruikers te maken.