Techblog - Herboren Nokia 3310 nu al op de pijnbank: irritante hipstertelefoon

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nokia 3310 is irritant

  Technostalgie

  Waarom grijpen we toch terug op oude apparaten? 'De Nokia 3310 geeft belofte aan een wereld die nog begrijpelijk was'. (+)

  De herboren Nokia 3310 was eerder dit jaar de verrassende ster op hét congres voor de laatste mobiele ontwikkelingen, het MWC in Barcelona. De remake van de iconische 3310 appelleerde blijkbaar precies aan het juiste nostalgische gevoel. Inmiddels zijn de meeste recensenten eruit: ja, leuk jasje hoor, maar wat een ellende in het gebruik. ‘Leuker om naar te kijken, dan 'm te gebruiken. Als je op zoek bent naar een noodmobieltje, dan zijn er goedkopere alternatieven’, schrijft the Guardian. Techradar is iets positiever en roemt de lage prijs en, net als anderen, de lange batterijduur. De recensent van Ars Technica is vernietigend in zijn oordeel: ‘Het maakt niet uit hoe graag je hem wil, je wil dit niet.’ De 3310 is volgens hem een te duur en slecht presterend mode-statement voor de festivalbezoekende hipsterelite. Ofwel: mensen die denken dat het tikken op een T9-toetsenbord het toppunt van ironie is. ‘Ik, daarentegen, vind dat helemaal niet ironisch. Het is irritant. Echt heel, heel irritant.’ En dan hebben we het nog niet eens over de surrealistisch kleine opslagruimte van 16 MB, goed voor niet meer dan een paar kiekjes. (LV)

 2. Konijnensterfte in Second Life

  Second Life? Dat was de ooit überhippe virtuele omgeving waar menig gemeente of bankfiliaal zijn kantoor opende, maar waar uiteindelijk alleen nog wat verweesde seksbeluste internetters verveeld hun interactieve capriolen uithaalden. Dachten we. Want Second Life blijkt ook een plek te zijn waar konijnen vrolijk rondhuppelen. Gebruikers kunnen virtuele dieren grootbrengen en laten paren om nieuwe beesten te verkrijgen. Supergaaf. Tot nu: een van de aanbieders van de beesten – Ozimals genaamd – is verwikkeld in een patentzaak en is nu gestopt met zijn dienst. Het resultaat is dat ze – virtueel – verhongeren. (LV)

 3. Schermpje indrukken

  Samsung blijft druk bezig met flexibele beeldschermen. De laatste innovatie is een 9,1 inch oled-scherm dat niet alleen is op te rollen, te buigen en te vouwen, maar ook kan worden ingedrukt, waarna het weer vanzelf terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm. Voorwaarde is wel dat het niet meer dan 12 millimeter wordt ingedrukt. Het bijzondere is dat de oorspronkelijke beeldkwaliteit tijdens het duwen behouden moet blijven. Het gaat nog om een prototype. (LV)

 4. 110.000 euro voor Apple 1

  Een nog werkende Apple 1-computer uit 1976 heeft op een veiling in Duitsland 110.000 euro opgebracht. Klinkt als een flinke berg geld voor een veertig jaar oud hoopje schroot, maar vooraf werd een opbrengst tussen de 180.000 en 300.000 euro verwacht, in lijn met eerdere veilingen van deze zeldzame computer. Kenners concluderen dat de Apple 1-hype, opgeleefd na het overlijden van Steve Jobs, voorbij is. (LV)

 5. Mens versus machine

  Na schaak en go volgde poker

  Niet alleen bij de pure denkspelen schaak en go staat kunstmatige intelligentie zijn mannetje. Dankzij de zelflerende vermogens is ook poker niet meer veilig.

  We beginnen er bijna aan gewend te raken, maar het is toch weer een volgende stap in de zegetocht van kunstmatige intelligentie: een nieuwe overwinning van een machine op een mens bij het denkspel go. Nadat Google's AI-machine AlphaGo vorig jaar al de Koreaanse legende Lee Se-dol met 4-1 had verslagen, moet nu de nummer 1 Ke Jie eraan geloven. AlphaGo won de eerste wedstrijd in een serie van drie. Dat gebeurde met de kleinst mogelijke marge: een halve punt. De volgende wedstrijden zijn donderdag en zaterdag. (LV)

 6. Hondszieke papegaaien door Minecraft?

  Omdat spelontwikkelaar Mojang niet de dood op zijn geweten wil hebben van één, laat staan honderden papegaaien, gaat de Zweedse ontwikkelaar de jongste update van zijn blokkenspel Minecraft aanpassen - nog voor die verschijnt.

  De ontwikkelaar greep versie 1.12 aan om een nieuw schepsel te introduceren in het populaire blokjesspel: de papegaai. Het leek de makers leuk om gebruikers in staat te stellen de vogels temmen door ze koekjes te voeren.

  Een gebruiker op Reddit leek dat een minder geslaagd idee: in sommige koekjes zit chocolade en van twee bestanddelen daarvan, theobromine en cafeïne, kunnen papegaaien hondsziek worden. Men vreest dat als kinderen zien dat ze in het blokkenspel papegaaien chocolade(koekjes) kunnen voeren ze dit gedrag kopiëren buiten de virtuele wereld.

  Volgens de stichting Vrolijke Papegaai leidt een chocoladevergiftiging bij papegaaien tot levensbedreigende verschijnselen als hyperactiviteit, braken, diarree, epilepsieaanvallen, hartritmestoornissen en donkere ontlasting.

  Mojang reageerde meteen: er komt ander voer voor de virtuele papegaaien van Minecraft. (PvA)

 7. Pizzadoos van Apple

  Apple laat werkelijk niets aan het toeval over. In een lang en fascinerend verhaal – ook wel longread genoemd – over Apple’s nieuwe hoofdkwartier beschrijft Wired-journalist Steven Levy zo’n beetje ieder detail van dit 5 miljard dollar kostende ruimteschip. Om de bouwvakkers te verzekeren van een smakelijke pizza ontwierp Apple een speciale box met luchtgaatjes die ervoor zorgen dat hun maaltijd niet zompig wordt. Uiteraard heeft Apple een patent op de pizzadoos aangevraagd. (LV)

 8. Knijptelefoon van HTC

  HTC heeft een nieuwe toptelefoon: de U11. Alweer een tijdje geleden was HTC een toonaangevend smartphonemerk, maar de Taiwanezen hebben de laatste jaren grote concurrentie van de Chinese partijen Huawei, OPPO en Vivo en de marktleiders Apple en Samsung. De U11 moet HTC terug op de kaart zetten. De U11 heeft alle eigenschappen die de topmodellen van de concurrentie ook hebben (grote schermen, kleine randen, krachtige processor, goede camera, noem maar op), maar heeft ook een onderscheidende troef: een knijprand. Wie aan de zijkant knijpt, opent daarmee een app naar keuze. Handig onder water, bijvoorbeeld. (LV)

 9. Nederland krijgt testbuis hyperloop

  Bouwbedrijf BAM gaat samen met de Delftse start-up Hardt een kleine hyperloop bouwen. Een hyperloop is een vacuüm buisconstructie voor het transport van goederen en passagiers. Door het ontbreken van luchtweerstand kunnen treinen in de buis snelheden tot duizend kilometer per uur bereiken. Het idee is op de kaart gezet door Elon Musk, topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX en elektrische-autofabrikant Tesla. Studenten van de TU Delft wonnen eind januari een wedstrijd van SpaceX waarin hun vaartuig (‘pod’) de beste resultaten neerzette in een tijdelijke hyperloopbuis in Los Angeles. De Nederlandse testbuis krijgt een diameter van drie meter en een lengte van slechts dertig meter. De buis komt in Delft en zal worden gebruikt om ‘kritische systemen’ te testen, aldus BAM. Gekeken wordt hoe wissels, beveiligingssystemen en de constructie zelf zich onder een bijnavacuüm gedragen. De buis zal op 1 juni worden onthuld, aldus een woordvoerster van BAM. (BvdW)

 10. Breekbaar scherm Samsung

  Oogverblindend design

  De Volkskrant was onlangs onder de indruk van de nieuwste topsmarktphones, waaronder de Samsung Galaxy S8. Vooral vanwege het design (+).

  De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn zeer gevoelig voor valschade. Dit blijkt althans uit een test van Europese consumentenorganisaties. Het glas van deze toestellen breekt ‘opvallend snel’, zegt de Consumentenbond. De bond doet samen met de andere Europese consumentenorganisaties valproeven met een zogenoemde valtrommel. Dit roterende apparaat laat het telefoontoestel 80 centimeter vallen op een vlak en hard oppervlak. Het scherm van de Galaxy S8 blijkt al na 25 rotaties, dus vijftig keer vallen, te gehavend om de test voort te kunnen zetten. Concurrenten van de Samsung Galaxy S8 en S8+, zoals de iPhone 7 en de Huawei P9, waren nog wel in redelijke staat na de test. Dit geldt ook voor de Samsung Galaxy S7. Toch is er ook goed nieuws voor Samsung: de Galaxy S8 en S8+ kwamen als beste toestellen uit de meest recente smartphonetest. Met een beter scherm had het rapportcijfer hoger kunnen uitvallen. (LV)