Facebookbaas Mark Zuckerberg.
Facebookbaas Mark Zuckerberg. © AP

Autoriteit Persoonsgegevens: Facebook schendt de privacy van zijn gebruikers

De Autoriteit Persoonsgegevens concludeert dat Facebook in strijd handelt met de Nederlandse privacywetgeving. Facebook is zich van geen kwaad bewust.

Facebook overtreedt onder meer de wet door gebruikers onvolledig te informeren over het gebruik van persoonsgegevens, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Verder zegt de AP dat Facebook 'bijzondere gegevens van gevoelige aard' gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers.

Zo verwerkte Facebook gegevens over seksuele geaardheid om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Facebook is met dit laatste inmiddels gestopt. Een woordvoerder van Facebook zegt dat het bedrijf voldoet aan de Europese wetgeving voor gegevensbescherming. 'We zijn het niet eens met de bevindingen van de AP, maar we zijn wel tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost.'

'Geen begrijpelijk overzicht'

Facebook en de AP verschillen sterk van mening over de vraag of het Amerikaanse concern wel genoeg doet om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. Facebook zegt dat het zijn beleid in de afgelopen jaren al sterk heeft vereenvoudigd. 'Gebruikers zelf controle geven over hun privacy staat bij ons voorop', aldus de woordvoerder.

De AP is het hier niet mee eens: 'Het bedrijf informeert de gebruikers in totaal op zeven verschillende punten niet goed of niet volledig over wat het bedrijf doet met hun gegevens. Zo staat informatie over welke soorten gegevens het concern gebruikt voor advertentiedoeleinden niet op een centrale plek, maar verspreid over allerlei bronnen. Gebruikers krijgen hierdoor geen duidelijk en begrijpelijk overzicht van wat het concern met hun gegevens doet.'

Gebruiker buiten Facebook-app gevolgd

Volgens de autoriteit maakt Facebook onvoldoende duidelijk dat het surfgedrag en appgebruik van zijn gebruikers ook buiten het sociale netwerk zelf wordt gevolgd, 'zelfs als ze zijn uitgelogd'. Het concern verzamelt op deze manier niet alleen gegevens binnen de Facebookomgeving, maar volgt ook wat gebruikers op andere websites doen, zegt de AP. Via meer dan de helft van de vijfhonderd best bezochte websites vanuit Nederland zouden cookies van het Facebookconcern worden uitgelezen. Met deze cookies kan Facebook vervolgens het surfgedrag en appgebruik van gebruikers buiten de Facebookdienst volgen en uit de inhoud van die pagina's profielkenmerken afleiden. Het doel van dit alles: Facebookgebruikers worden in categorieën opgedeeld en adverteerders op het Facebookplatform kunnen zo door voor hen interessante doelgroepen bereiken.

Facebook bestudeert het rapport nog terwijl de AP bekijkt of de overige in het rapport genoemde overtredingen zijn beëindigd. Als dat niet het geval is, kan de AP besluiten om Facebook een sanctie op te leggen.

Het onderzoek loopt al enige jaren en maakt onderdeel uit van een breder Europees onderzoek, uitgevoerd door de waakhonden in onder meer België, Spanje, Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk heeft de autoriteit Facebook inmiddels al een boete van 150.000 euro opgelegd omdat zijn gebruikers niet voldoende op de hoogte zijn dat ze worden gevolgd via een cookie genaamd 'datr'. De resultaten uit de anderen landen worden op korte termijn verwacht.

Lees meer over Facebook:

'Stalksite' tovert verborgen info op Facebook in handomdraai tevoorschijn

De nieuwe site is een initiatief van de Belg Inti De Ceukelaire, die zichzelf ethisch hacker noemt. Zijn missie is om internetters te laten inzien dat ze een privacyprobleem hebben.

Facebook wil de wereld verbeteren. Maar hoe dan?

De oprichter van Facebook is niet bescheiden in zijn poging de wereld te verbeteren: hij wil de sociale infrastructuur voor een betere wereld ontwerpen. Voor minder doet hij het niet.

In het diepste geheim werkt Facebook aan revolutionaire apparaten

De hardwareplannen van Facebook nemen concrete vormen aan. In het diepste geheim werkt het bedrijf aan spectaculaire apparaten waarmee Facebookgebruikers nóg intensiever kunnen communiceren.