Sportblog - Sutton-doelman neemt ontslag na onderzoek naar pasteitje

Van fabelachtige doelpunten tot nieuwe sporthelden. Nieuws over transfers, records en opvallende tweets uit de sportwereld. Hier bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Sutton-doelman neemt ontslag

  Het is een treurig einde van een mooi verhaal

  Paul Doswell, manager Sutton United

  Het beeld van een reservedoelman die tijdens de wedstrijd een pasteitje eet was al vrij opmerkelijk. Maar dat zijn actie aanleiding zou zijn tot een serieus onderzoek en zelfs zijn vertrek bij zijn club, vermoedde Wayne Shaw zelf ook niet. Shaw, doelman van Sutton United, at het baksel aan het einde van de wedstrijd tegen Arsenal in de FA Cup. Omdat een wedkantoor daar een notering van 8 tegen 1 op had gezet, gaf hij later toe.

  De Engelse voetbalbond FA startte een onderzoek naar de vraag of Shaw de regels overtrad door het pasteitje te eten terwijl hij wist dat daar geld op ingezet kon worden. De club laat weten dat Shaw daarop zelf zijn ontslag aanbood, ‘wegens de gebeurtenissen van maandagavond en de daaropvolgende publiciteit’. 'Het is heel teleurstellend’, zegt Sutton United manager Paul Doswell in The Guardian. ‘Er waren tranen aan de telefoon vanmiddag, het is een treurig einde van een mooi verhaal.'

  Het FA-reglement geeft aan dat voetballers niet 'direct of indirect zullen proberen de uitslag, het verloop, het gedrag of enig ander aspect van of gebeurtenis in een voetbalwedstrijd te beïnvloeden'. Volgens de voetbalbond was dit mogelijk dus wel aan de orde. Shaw, met 150 kilo een opvallende verschijning, ontkende dat hij of een van zijn medespelers iets fout heeft gedaan. Zij hebben namelijk geen weddenschappen geplaatst, zegt hij. 'Dat mogen we immers niet. Ik denk dat een paar vrienden en een paar fans dat wel hebben gedaan.' Wel gaf Shaw toe dat hij een stunt wilde uithalen om 'te dollen met de fans'.

  ‘Sommige jongens vroegen me wat er gaande was met het eten van een pasteitje’, vertelde Shaw aan The Guardian. ‘Ik zei dat ik ook geen idee had, maar dat ik nog niets gegeten had dus waarom ook niet? Bij Sun Bets kreeg je acht keer je geld als ik een pasteitje zou eten. Ik dacht dat het geinig was als ik dat zou doen.’

  Shaw had het pasteitje in de rust klaar laten maken. Hij wachtte met eten tot alle wissels op waren gebruikt en hij niet meer kon invallen. Zijn coach was desondanks niet blij met de stunt. ,,Het toont ons niet op ons best'', zei Paul Doswell.

  The Gambling Commission, een overheidsorgaan dat de gokmarkt reguleert, zei de zaak te gaan onderzoeken. ‘Integriteit in de sport is geen grapje’, aldus een woordvoerder. ‘We zullen kijken of er abnormale weddenschappen waren en of het wedkantoor integer heeft gehandeld zoals de vergunning voorschrijft.'

 2. Waarschuwing Olympische golfbaan Tokio

  We hebben duidelijk gemaakt dat er sprake moet zijn van seksegelijkheid

  Joan Coates - vicevoorzitter van het IOC

  De Japanse golfbaan waar in 2020 het olympische golftoernooi voor mannen en vrouwen wordt gehouden, heeft een waarschuwing gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens de sportkoepel is er sprake van een ‘discriminerend ledenbeleid’. Het is voor vrouwen nu niet mogelijk om volwaardig lid te worden van de golfclub. Ook mogen zij niet op zondag golfen. Het IOC heeft de eigenaren laten weten dat zij de regels moeten aanpassen, willen zij het olympisch toernooi behouden.

  Het toernooi is toegewezen aan de Kasumigaseki Country Club, een chique golfclub ten noordwesten van Tokio. Joan Coates, vicevoorzitter van het IOC, hekelt de huisregels van de baan. ‘We hebben duidelijk gemaakt dat er sprake moet zijn van seksegelijkheid’, zei Coates tegen persbureau Reuters tijdens de Azië-spelen in Sapporo. ‘Als dat niet lukt, zullen we moeten uitwijken naar een andere baan.’

  Bij de golfclub wordt een felle discussie gevoerd over het aanpassen van de huisregels. Bij een eerste vergadering kwam het bestuur niet tot overeenstemming. Naar verluidt voelen sommige leden zich ‘overdonderd’ door de eis van het IOC. Voorzitter Kiichi Kimura: ‘Het is heel vervelend dat de situatie zich zo snel heeft ontwikkeld. Op dit moment zijn we vooral verward.’

  De baan van Kasumigaseki, opgericht in 1929, heeft meer toptoernooien ontvangen dan alle andere Japanse golflocaties. Lid worden kan alleen op aanbeveling. Kandidaat-leden betalen ruim 66 duizend euro om lid te worden. Willen ze ‘volwaardig lidmaatschap’, dan moeten ze nog eens 33 duizend euro neertellen. Alleen volwaardige leden mogen spelen op iedere dag van de week.

 3. Sauber presenteert 2017-auto

  Formule 1-team Sauber heeft maandagochtend zijn nieuwe auto voor het komend seizoen gepresenteerd. Met de Sauber-auto krijgen Formule 1-fans een eerste glimp van de sterk veranderde auto’s die volgend jaar zullen meerijden in de bekendste autosportklasse.

  Het opvallendst aan de zogeheten C36 is een soort ‘haaienvin’ op het midden van de auto, die loopt van achter de cockpit tot de achtervleugel. Daarnaast is de kleurstelling veranderd: het lichtblauw en geel van vorig jaar is ingeruild voor een donkere kleur blauw, wit en goud.

  De nieuwe Sauber is de tweede auto voor 2017 die aan grote publiek is getoond. Williams verspreidde afgelopen vrijdag al een aantal foto’s en een filmpje van hun auto. In de loop van deze week zullen meer teams hun auto's presenteren.

  Normaliter is de presentatie van een nieuwe auto vooral interessant voor F1-kenners: de verschillen met de auto’s van een seizoen eerder zijn alleen met getrainde ogen te zien. Dit jaar is dat anders. De regels voor de auto’s zijn op de schop gegaan, met als opvallendste wijzigingen bredere auto’s en bredere banden.

  Auto’s ‘plakken’ vanwege die veranderingen meer op het asfalt, waardoor bochten met hogere snelheden kunnen worden genomen. Met het nieuwe uiterlijk van de auto’s wil de Formule 1 terug naar de stoere uitstraling van de auto’s aan het einde van de jaren negentig en tegelijk de auto’s lastiger te besturen maken, zodat de piloot meer op de proef wordt gesteld.

  Fans van Max Verstappen moeten nog even geduld hebben voordat zij de nieuwe auto van de Nederlander kunnen zien. Verstappens team Red Bull presenteert aanstaande zondag pas de zogeheten RB13, een dag voor de eerste wintertestsessie in Barcelona.

 4. Enschede steunt FC Twente met miljoenen

  De gemeenteraad van Enschede heeft donderdagavond een pakket steunmaatregelen toegezegd aan voetbalclub FC Twente. Een eerder verstrekte lening van 17 miljoen euro wordt verlengd en de gemeente staat daarnaast garant voor 8,4 miljoen euro.

  Zonder garantstelling was de kans op een faillissement van de club uit de eredivisie 100 procent, blijkt uit stukken van de raad. Daarmee zou de gemeente voor 17 miljoen euro het schip in gaan. Door de garantstelling toe te voegen daalt die kans naar 20 procent. De gemeenteraad stemde met 27 tegen 8 stemmen voor de steunmaatregelen. Volgens verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (D66) was het raadsbesluit de enig mogelijke uitkomst voor de gemeente. ‘Elk alternatief had onze 17 miljoen euro op de tocht gezet.'

  Met deze financiering is de kou voor de club nog niet helemaal uit de lucht. De fiscus is nog bezig met een omvangrijk onderzoek naar het handelen in strijd met de belastingregels bij transfers van spelers tussen 2011 en 2015. Dit kan tot een aanzienlijke belastingaanslag leiden. Ook loopt er nog altijd een strafrechtelijk onderzoek naar de club, meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie desgevraagd. Over eventuele vervolging van betrokkenen is nog niets bekend. (ANP)

 5. Tiger Woods opnieuw uitgeschakeld

  Profiel Tiger Woods

  Hij kan nog geen afscheid nemen van het golf. En de sport niet van hem. De Woodsgekte blijft onveranderd groot.

  Bij de Hero World Challenge in december liet het golficoon zien het kunstje nog niet te zijn verleerd, al bleef hij ver verwijderd van zijn oude niveau.

  Golflegende Tiger Woods maakte in december na een lange blessureperiode zijn rentree. Hij was teruggezakt naar plek 898, maar wilde nog geen afscheid nemen van het golf.

  Zijn rentree op de Hero World Challenge viel tegen. Hij bleef ver verwijderd van zijn oude niveau. 'Ik ben nog niet helemaal de oude, maar dat komt wel weer', was zijn optimistische analyse na het toernooi.

  Maar hij heeft weer een flinke terugslag te verwerken. De veertienvoudig majorwinnaar zou eigenlijk aanschuiven voor een gesprekje met de pers in de aanloop naar het Genesis Open in Pacific Palisades, nabij Los Angeles. Woods meldde zich echter af en bleef in bed liggen.

  'Het advies van de artsen is dat Tiger zoveel mogelijk in een horizontale houding blijft', verklaarde zijn manager. Hij had zich vorige week al afgemeld voor het Genesis Open, maar zou toch zijn gezicht even laten zien om de pers bij te praten over zijn fysieke gesteldheid. Zelfs dat bleek te zwaar.

 6. Obama welkom in 'Bundesleague'

  Kent u de voetbalclub SV Darmstadt 98? Nee? Niet erg hoor, het is een laagvlieger in de Duitse Bundesliga, spelend in een klein stadje onder de rook van Frankfurt. Sinds kort hebben ze een volger op Twitter die u naar alle waarschijnlijkheid wel kent: Barack Obama.

  Van de voormalige Amerikaanse president is bekend dat hij een sportliefhebber is. Vooral van basketbal, maar blijkbaar dus ook van Duits voetbal. SV Darmstadt is - naar eigen zeggen - de enige Europese voetbalclub die Obama volgt op Twitter. Het is nog onduidelijk waarom hij nu juist deze club volgt.

  Maar daar hebben de Darmstadtfans geen boodschap aan. In een filmpje nodigen ze Obama uit om een keer te komen kijken. Hij heeft nu toch tijd over. Het shirtje is alvast gedrukt.

 7. Terwijl op de Nederlandse velden de voetballers de meest wonderlijke creaties op hun hoofd hebben, willen ze in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) paal en perk stellen aan de kapsels van spelers. De Ghanees Asamoah Gyan, speler van Al Ahli in Dubai, is tot de orde geroepen door de voetbalbond wegens een ‘onethisch kapsel’. Zijn haardracht, deels opgeschoren, is niet toegestaan.

  Binnen sommige islamitische stromingen is het dragen van een hanekam verboden omdat slechts een deel van het hoofd geschoren is. Gyan, die wordt gehuurd van het Chinese Shanghai SIPG, was een van de 46 spelers die te horen kregen dat hun kapsel niet voldoet aan de criteria van de competitie in de Arabische Golf. In 2012 werd het kapsel van de Saoedische keeper Waleed Abdullah voorafgaand aan een wedstrijd ter plekke bijgeknipt. Hij had volgens de scheidsrechter ‘onislamitisch haar’.

  De reprimandes staan in schril contrast tot de ijdeltuiterij van voetballers uit de eredivisie. Feyenoorder Eljero Elia in voetbalblad Santos: 'Voetbal wordt eentoniger. Je ziet weinig spelers die iets bijzonders op het veld durven te doen. Jezelf onderscheiden doen ze steeds meer door hun uiterlijk. Dat is je ID, dat zegt veel over wie je bent.'

  In de VAE denkt men hier dus anders over.

  De bekende voetballershaardresseerder Hanni Hanna zei eerder in deze krant: 'Vaak gaat het zo: een iets minder bekende voetballer durft iets anders te doen, een superbekende voetballer vindt het tof en doet het ook. Messi is nu blond, ja dan wil de hele wereld dat.'

  Hieronder zie je hoe het kapsel van keeper Abdullah ter plekke bijgewerkt wordt.

 8. Biles en Bolt sporters van het jaar

  De Amerikaanse turnster Simone Biles is verkozen tot sportvrouw van het jaar. Ze kreeg de voorkeur boven zwemster Katie Ledecky, atleten Allyson Felix en Elaine Thompson, tennisster Angelique Kerber en wielrenster Laura Kenny. Sprinter Usain Bolt is voor de vierde keer verkozen tot beste sporter van de wereld. Bolt, die na de WK dit jaar met stopt, heeft geen twijfels. 'Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen in de atletiek.'

  De Jamaicaan kreeg na 2009, 2010 en 2013 ook dit jaar de Laureus Award en evenaart nu Roger Federer met vier beeldjes. Bolt kreeg de prijs door Michael Johnson uitgereikt. Tennisser Andy Murray, voetballer Cristiano Ronaldo, basketballers LeBron James en Stephen Curry en langeafstandsloper Mo Farah waren de andere genomineerden.

  De Chicago Cubs werden verkozen tot team van het jaar. De Amerikaanse honkbalploeg won afgelopen seizoen na 108 jaar weer eens de World Series. NBA-kampioen Cleveland Cavaliers, Champions League-winnaar Real Madrid, Europees kampioen voetbal Portugal, F1-wereldkampioen Mercedes en olympisch kampioen voetbal Brazilië visten achter het net.

  Ook Michael Phelps en Nico Rosberg vielen in de prijzen. Phelps kreeg de prijs voor comeback van het jaar en versloeg zo tennisser Juan Martin del Potro, hoogspringster Ruth Beitia, springruiter Nick Skelton, triatlete Fabienne St. Louis en skiër Aksel Lund Svindal.

  Rosbergs Formule 1-seizoen, waarin hij de wereldtitel won, werd beoordeeld als doorbraak van het jaar. Dat ging ten koste van atleten Almaz Ayana en Wayde van Niekerk, die wereldrecords verbraken, en drie sportploegen: Premier League-winnaar Leicester City, de nationale voetbalploeg van IJsland en de Rugby Sevens-ploeg van Fiji die olympisch goud won.

  Leicester kreeg wel een andere prijs, de Spirit of Sport-award. De Italiaanse schermster Beatrice Vio werd de beste paralympisch atlete en downhill mountainbikester Rachel Atherton werd de beste extreme sporter. Het onder-12 team van FC Barcelona haalde de prijs voor sportmoment van het jaar binnen en het olympische vluchtelingenteam kreeg de sportinspiratieprijs, zoals al eerder bekend was geworden.

 9. Galatasaray ontslaat Olde Riekerink

  Jan Olde Riekerink is ontslagen als trainer van Galatasaray. De Nederlander kreeg dinsdag te horen dat hij wegens teleurstellende resultaten moet vertrekken. Voorzitter Dursun Özbek maakte het besluit na een bestuursvergadering bekend.

  Turkse media meldden maandag al dat het ontslag aanstaande was. Galatasaray ging zondag in eigen stadion verrassend onderuit tegen degradatiekandidaat Kayserispor.

  Olde Riekerink schoof in maart vorig jaar van de functie van hoofd opleiding door naar hoofdtrainer. De 53-jarige coach verving destijds de ontslagen Mustafa Denizli. Galatasaray won onder leiding van Olde Riekerink de Turkse beker. De laatste weken ging het steeds minder goed. Drie van de laatste vijf officiële duels gingen verloren, waarna het bestuur ingreep. De club, waar de Nederlander Wesley Sneijder speelt, is na twintig speelronden derde met vijf punten achterstand op koploper Besiktas.

  Als voetballer kwam de in Hengelo geboren Olde Riekerink uit voor Sparta, Dordrecht en Telstar. Na jeugdteams en het tweede elftal van Ajax als coach onder zijn hoede te hebben gehad, werd Olde Riekerink trainer van het eerste van AA Gent. Daarna werkte hij nog bij FC Emmen, FC Porto (assistent) en Metallurg Donetsk (assistent). Olde Riekerink keerde in 2007 voor vier jaar terug bij Ajax, als hoofd opleidingen. Na een avontuur in China, belandde de Nederlander bij Galatasaray.

  Igor Tudor wordt volgens Turkse media binnen korte tijd gepresenteerd als opvolger van Olde Riekerink. De Kroaat, oud-speler van het Italiaanse Juventus, is nu nog hoofdcoach bij Karabükspor, de huidige nummer tien in de hoogste Turkse voetbalklasse.

 10. Onsportieve actie Veltman wereldnieuws

  Ajacied Joël Veltman zorgde zondag voor veel discussie in Nederland met zijn onsportieve actie in de wedstrijd tegen Sparta. Na veel kritiek, tot in het buitenland, besloot hij maandag op Twitter zijn excuses aan te bieden. 'Terugkomend op mijn actie en reactie over wat ik heb gedaan in de wedstrijd tegen Sparta, en zeker tegen Iván Calero, zeg ik sorry! Dit had ik niet mogen doen, gebeurde in een opwelling, maar blijft onsportief. Nogmaals sorry daarvoor!'

  Op de beelden is te zien dat Veltman inhield en veelbetekenend wees naar Traoré, om aan te geven dat hij wilde wachten tot de aanvaller weer zou opstaan. Zijn tegenstander Iván Calero trapte erin en keek even achterom. Veltman maakte daar dankbaar gebruik van en ging er met de bal vandoor.

  Ook buitenlandse media hebben de beelden inmiddels gezien: ‘Onwerkelijk’, ‘ongelooflijk onsportief’ en ‘schokkend’ werd zijn actie genoemd. Het Engelse The Telegraph noemde het ‘de onsportiefste actie ooit’. Het Duitse SportBild spreekt van de Unfair Play-actie van het jaar.

  'Joël Veltman, vice-aanvoerder van Ajax, speelt de hoofdrol in een schokkend, onsportief moment bij Ajax - Sparta', kopt het Engelse The Daily Mail. Het Portugese O Jogo zegt dat de actie ‘misleidend’ is. In Vietnam wordt hij beticht van een 'ontzettend onsportieve houding’. In Mexico wordt hij zelfs een valsspeler genoemd.

  Veltman zelf noemt het ‘een slimmigheidje’. Tegen Metro zei hij: ‘Bertrand lag op de grond en ik dacht: hier ga ik gebruik van maken. Daarop deed ik net alsof ik de bal uit zou schieten. Toen keek die jongen om en op dat moment dacht ik: Ik ga er gewoon langs. Ik weet ook wel dat je hier niet de schoonheidsprijs voor krijgt, maar meer dan een slimmigheidje was het niet.'