Eleven Madison Park in New York.
Eleven Madison Park in New York. © Djjewelz/Flickr/Creative Commons

Voor het eerst in 13 jaar is een niet-Europees restaurant het beste ter wereld

Eleven Madison Park in New York voert de lijst aan

In varkensblaas gegaarde knolselderij met truffel in een huizenhoge art deco eetzaal met uitzicht op Madison Park in downtown Manhattan: dat is volgens de internationale jury van The World's 50 Best restaurants het beste dat je momenteel kunt eten.

Op de woensdagavond in Melbourne (Australië) gepresenteerde nieuwe ranglijst van de 50 beste restaurants ter wereld prijkt Eleven Madison Park in New York voor het eerst op plaats 1. Gevolgd door het Italiaanse Osteria Francescana, de nummer 1 van vorig jaar, en El Celler de Can Roca in Girona (Spanje), gezakt van plaats 2.

Daarmee is het voor het eerst in dertien jaar dat een niet-Europees restaurant de ranglijst aanvoert. Voor het laatst gebeurde dat in 2004, toen The French Laundry in Californië, de nummer 1 positie bekleedde.

In de nieuwe top-10 staat verder één restaurant uit Frankrijk (Mirazur, op plaats 4), nog twee uit Spanje (Asador Extebarri op 6 en Mugaritz op 9), twee uit Peru (Central op 5 en Maido op 8) en één uit Oostenrijk (Steirereck, op 10). De opvallendste nieuwkomer in de top-10 komt uit Thailand: Gaggan, een Indiaas restaurant in Bangkok, springt vijftien plaatsen: van 23 naar 7.

Nederland

De volledige top-10 is:
1 Eleven Madison Park, New York (VS)
2 Osteria Francescana, Modena (Italië)
3 El Celler de Can Roca, Girona (Spanje)
4 Mirazur, Menton (Frankrijk)
5 Central, Lima (Peru)
6 Asador Extebarri, Axtondo (Spanje)
7 Gaggan, Bangkok (Thailand)
8 Maido, Lima (Peru)
9 Mugaritz, San Sebastian (Spanje)
10 Steirereck, Wenen (Oostenrijk)

Nederland is met één restaurant in de top-50 vertegenwoordigd. De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle staat in de nieuwe lijst op plaats 34, vier plaatsjes hoger dan vorig jaar. De beste Nederlandse chef in de lijst is de Zeeuwse chef-kok Richard Ekkebus. Met zijn Amber in Hongkong staat Ekkebus op plaats 24, vier plaatsen lager dan in 2016. De Belgen hebben één vermelding op de drempel van de lijst: Hof van Cleve staat op plek 50.

Opvallendste afwezige is het Deense Noma dat vier jaar de ranglijst aanvoerde (In 2010, 2011, 2012 en 2014). Noma is gesloten, chef-kok René Redzepi werkt aan een nieuw project dat binnenkort open gaat.

Het was dit jaar voor de vijftiende keer dat de lijst van 50 beste restaurants ter wereld bekend werd gemaakt. Begonnen als een initiatief van het Britse blad Restaurant Magazine, heeft de lijst de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen, vooral onder de jongere generatie topchefs. De ranglijst wordt samengesteld aan de hand van stemmen van regionale jury's die over de wereld verdeeld zijn.

The World's 50 Best is altijd een goede graadmeter geweest voor trends in de mondiale gastronomie.

Europese restaurants domineren

De Fransen zijn in de nieuwe lijst met zes restaurants aanwezig, drie meer dan vorig jaar.

De top-50 is internationaal van samenstelling, maar wordt nog steeds door Europese restaurants gedomineerd. Van de restaurants in de top-50 komen er 27 uit Europa, acht uit Zuid-Amerika (inclusief Mexico), zeven uit Azië en zes uit de VS. Afrika had vorig jaar nog één restaurant in de lijst (The Test Kitchen in Kaapstad). Dat is dit jaar uit de top-50 gevallen. Australië is voor het eerst met twee restaurants (Brae op 44 en Attica op 32) vertegenwoordigd.

The World's 50 Best is altijd een goede graadmeter geweest voor trends in de mondiale gastronomie. In de jaren nul werd de lijst gedomineerd door het Spaanse El Bulli met zijn moleculaire keuken. Daarna werd het stokje overgenomen door de op lokale producten gebaseerde keuken van het Deense Noma dat daarmee een nieuwe rage ontketende. De afgelopen jaren was de opkomst te zien van restaurants uit Zuid-Amerika, met name Peru.

De nieuwe lijst geeft geen duidelijke nieuwe richting aan. De kookstijl van de nieuwe nummer Eleven Madison Park, dat de hoogste waardering heeft in de Michelingids (3 sterren) en in de New York Times (4 sterren), wordt omschreven als neoklassiek. Chef-kok Daniel Humm (1976), een Zwitser van geboorte, maakt net als Noma in zijn gerechten zoveel mogelijk gebruik van lokale producten. Michelin omschrijft zijn keuken als 'even robuust als delicaat'.

Snelste stijger

De snelste stijger in de lijst is Blue Hill at Stone Barns in Tarrytown, aan de oevers van de Hudson, waar chef Dan Barber zijn farm to table-keuken praktiseert. Blue Hill stijgt van 48 naar 11. Opvallend is de terugkeer van oudgediende Alain Ducasse, die met zijn Plaza Athenée in Parijs op plaats 13 staat. De Fransen zijn in de nieuwe lijst met zes restaurants aanwezig, drie meer dan vorig jaar.

De Brit Heston Blumenthal kreeg dit jaar de lifetime achievement award, tot beste vrouwelijke chef werd uitgeroepen Ana Roš van restaurant Hišsa Franko in Kobarid, Slovenië. Zij stat met haar restaurant op plaats 69. De Parijse brasserie Septime ontving de prijs voor het meest duurzame restaurant ter wereld.