Enschedé/SDU gaat nieuw Nederlands paspoort drukken

Uitgeverij Enschedé/SDU gaat het nieuwe Nederlandse paspoort maken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Enschedé/SDU maakt ook de huidige reisdocumenten....

Premier Kok vertrouwt erop dat de nieuwe documenten dankzij de toepassing van de nieuwste technieken en materialen zeer goed beveiligd zullen zijn. 'De risico's van vervalsing zullen kleiner worden', aldus Kok na afloop van de vrijdagse ministerraad.

Het nieuwe paspoort moet vanaf april 2001 beschikbaar zijn. Het kabinet verkiest Enschedé/SDU, de voormalige Staatsdrukkerij, boven een reeks buitenlandse concurrenten. Dit gebeurt op advies van onder meer de Centrale Recherche Informatiedienst, de Koninklijke Marechaussee, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken.

De nieuwe reisdocumenten zullen door Jaap Drupsteen worden ontworpen en in een streng beveiligde drukkerij in Haarlem worden geproduceerd. Jaap Drupsteen is ook de ontwerper van de meeste Nederlandse bankbiljetten.

Hij is gekozen omdat hij bereid bleek veiligheidskenmerken te verwerken. Het nieuwe paspoort behoudt hetzelfde formaat, maar zal voor het overige sterk veranderen.

Al eerder is besloten dat in de drukkerij in Haarlem ook de persoonsgegevens en de pasfoto's zullen worden aangebracht. De gemeenten zullen dat niet meer doen.

Zij blijven het paspoort wel uitgeven. Dit betekent dat de wachttijd voor een nieuw paspoort oploopt tot drie dagen. De productie van het paspoort wordt duurder, maar de prijs voor de burger gaat niet omhoog. Alleen wie een beroep doet op een spoedprocedure om het paspoort sneller in handen te krijgen, moet ongeveer vijftig gulden meer betalen.