Max: 'De keuken is op maat gebouwd op basis van een Ikea-keuken. De voorkant van de keuken is een hele plak uit een boomstam, de onder- en bovenranden zijn ruw en rafelig.'
Max: 'De keuken is op maat gebouwd op basis van een Ikea-keuken. De voorkant van de keuken is een hele plak uit een boomstam, de onder- en bovenranden zijn ruw en rafelig.' © Henny van Belkom

'Hier werden vroeger Mini Coopers gerestaureerd'

Binnenkijken bij Annemarie en Max

Annemiek en Max zochten voldoende ruimte om te latten in één huis. Een garage en een benedenhuis werden daarop aan elkaar geknoopt.

Wie?

Annemiek Kraaijvanger (49) en Max Bracco Gartner (47)

Wat doen ze?
Zij is tekstschrijver en hij is microbiologisch analist.

Waar?
Een voormalige garage met benedenhuis in Arnhem

Twee voordeuren. Hoe zit dat?

Annemiek: 'Daar begint eigenlijk het hele verhaal, wij waren op zoek naar een woning waar wij samen konden wonen, maar ook voldoende eigen ruimte zouden hebben. Latten onder één dak leek ons ideaal. We hadden een oude garage op het oog waar Mini Coopers werden gerestaureerd. We hebben een briefje in de brievenbus gedaan, dat de eigenaar ons kon bellen als hij de garage wilde verkopen. Maar het zou nog steeds te klein zijn om te kunnen wonen zoals wij wilden. Totdat het benedenhuis naast de garage te koop kwam.

'Na lange onderhandelingen is het gelukt om in december 2014 beide panden te kopen. We hebben een doorgang gemaakt tussen de twee panden, maar we besloten de twee voordeuren te behouden, zodat allebei de woningen nog los van elkaar zijn te gebruiken. Zo hebben we ook twee badkamers, twee zitruimten en meerdere ruimtes waar we kunnen slapen, maar wel één keuken.'

Welke voordeur gebruiken jullie meestal?

Annemiek: 'Die aan de kant van de garage.' Max: 'De andere deur is onhandig en de hal is daar heel smal.'

Een garage ombouwen tot een woning, hoe is dat gegaan?

Annemiek: 'We zijn in zee gegaan met een architect die ons geweldig heeft geholpen met het naar binnen brengen van licht. Een aannemer heeft de verbouwing gedaan, de afwerking deden we samen met de ouders van Max.' Max: 'Er was hier niets. Alleen een houten tussenvloer en een kleine wc achterin de garage. We moesten overal over nadenken.' Annemiek: 'We hebben we ook geluk gehad. De stenen muur die achter de lambrisering vandaankwam zag er erg mooi uit. Daar zit nu alleen een coating overheen zodat het niet stoffig wordt. Je bent gek als je zo'n muur niet behoudt. Op de betonnen garagevloer hebben we vloerverwarming laten leggen, met daaroverheen cement dat we vier keer hebben geverfd.'