Honderden paspoorten gestolen bij drukker Sdu

Bij de drukkerij Sdu Identification in Haarlem zijn honderden blanco paspoorten en identiteitskaarten gestolen. De diefstal dateert van 2002, maar er is in 2004 aangifte gedaan, nadat de identiteitspapieren opdoken in het criminele circuit....

Sdu Identification is het enige bedrijf in Nederland dat paspoorten mag maken. Het bedrijf mist 25 vellen met daarop telkens 36 blanco identiteitskaarten. Ook zijn 155 stroken weg met telkens twee blanco houderspagina’s voor in een paspoort.

De voormalige staatsdrukkerij Sdu verwijst naar het ministerie voor een reactie op de diefstal. Volgens het ministerie werden in 2002 ‘telverschillen’ ontdekt bij Sdu. Na een onderzoek werd geconcludeerd dat medewerkers van de onderneming hier niets mee te maken hadden. De politie werd wel geïnformeerd, maar het bedrijf deed geen aangifte.

Dat gebeurde wel toen in 2004 de vervalste identiteitspapieren opdoken in het criminele circuit. Oplichters ondernamen pogingen geld op te nemen door gebruik te maken van de valse identiteitsbewijzen.

Volgens het ministerie heeft de drukkerij inmiddels maatregelen genomen om de beveiliging van de productie van de paspoorten te verbeteren. De woordvoerder meldt dat het ministerie nog wel vertrouwen heeft dat de paspoort-productie bij Sdu in goede handen is.

Volgens Frank Engelsman van het bureau Ultrascan is de diefstal gepleegd door voormalig werknemers van Sdu. Volgens Engelsman betreft het West-Afrikanen die betrokken zijn bij zogenoemde ‘Nigeriaanse fraude’. De valse paspoorten zouden voor deze fraude zijn gebruikt.

Nigeriaanse fraude heeft vele verschijningsvormen. De bekendste zijn de vage e-mails waarin winst in een loterij of een erfenis van een onbekend familielid wordt gefingeerd.

Begin dit jaar werden twaalf West-Afrikanen opgepakt in Amsterdam. Daarnaast jaagt een team met leden uit meerdere politie-regio’s op andere oplichtersbendes. Engelsman zegt dat niet genoeg te vinden. Hij pleit onder meer voor een centraal meldpunt voor slachtoffers van dergelijke fraudezaken.