Een koninklijk uitzicht

'Remcooooooooo, waar zit je?', klinkt het tussen de hoge groene struiken. 'Hier mam.' Remco's moeder kan hem wel horen, maar zien niet....

Het pretpark de Julianatoren bij Apeldoorn is heel oud. De toren waarnaar het park is genoemd, is al gebouwd in 1910. Hij werd gebouwd om de geboorte te vieren van prinses Juliana, de moeder van onze huidige koningin Beatrix.

Juliana werd geboren op paleis Het Loo, dat tegenover de Julianatoren ligt. Daar groeide ze op als kind. Nu woont ze er al lang niet meer. Het paleis is nu een museum. Als je wilt zien in wat voor huis een prinses woont, kun je er gaan kijken. Er zit ook een heel mooie tuin omheen. In het paleis zijn in de stallen speurtochten uitgezet.

Als kind is Juliana vast heel vaak in haar toren geweest. In het begin was er ook alleen maar die toren. Later is er van alles omheen gebouwd, zodat er nu een heel pretpark staat met onder andere een achtbaan, een spookslot en een reuzenrad.

Bijna niemand klimt meer de toren in. Toch is dat best de moeite waard, want vanaf de top van de toren heb je een hartstikke mooi uitzicht. Er staat een verrekijker waarmee je kunt uitkijken over de Kroondomeinen, de koninklijke bossen waarin prins Willem Alexander regelmatig op jacht gaat. In de verte ligt Apeldoorn en als je goed kijkt, kun je nog verder Zutphen en Deventer zien. Echt een koninklijk uitzicht. Bovendien, als je in de toren staat, zie je ook hoe je gemakkelijk uit de doolhof komt. Wel zo handig.

Familiepretpark Koningin Juliana Toren, Amersfoortseweg 35, Apeldoorn, 055-355.20.15. Van april t/m september dagelijks open van 10-17.30 uur. In oktober bij goed weer elk weekeinde en in de herfstvakantie. Entree ¿ 16,50.

Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn, 055-577.24.00. Dagelijks geopend, behalve maandag. Entree ¿ 12,50 voor volwassenen, tien gulden voor kinderen.