Smeltend-zoete avocado in koffiesaus
Smeltend-zoete avocado in koffiesaus © Loethe Olthuis

Zeven recepten uit de Volkskeuken met avocado

Nederlanders eten meer avocado's dan ooit. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste avocado-importeur ter wereld, bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. We selecteerden de beste avocado-recepten uit de Volkskeuken voor u.

Smeltend-zoete avocado in koffiesaus

Loethe Olthuis was vorig jaar twee dagen in Soerabaja, waar ze twee dagen kon uitrusten en eten. 'En wat voor eten! Overdag gingen we naar de markt voor versgeroosterde geitensaté in bananenblad, groentensajoers met kleefrijst en gebakken vis met rode pepertjes. 's Avonds bestelde ik in het barretje om de hoek altijd hemelse, smeltend-zoete avocado in koffiesaus.'

Bonen-avocadosalade

Het goede voornemen van Tallina van den Hoed begin dit jaar: sporten, lijnen, sparen en als een bezetene plannen. 'Mijn lief vindt dat prima, want ook hij heeft zijn voornemens, maar voor de kinderen moet ik dat toch leuk verpakken. Daarom eten we deze maaltijdsalade met frietjes. Uit oven of airfryer zijn ze minder vet en toch best lekker.'

Aspergesalade met avocado en gerookte zalm

'Dit moet je in de krant zetten!', zei mijn vriendin Steph. 'Kom op zeg, die combinatie is al zo oud als de wereld', zei ik. Want asperges en zalm: overbekend. Zalm en avocado: afgezaagd. Asperges met avocado en zalm: gááp. Oké, wél lekker, zeker met stralend weer, onder de perenbloesem en tussen de pinksterbloemen, omringd door de leukste kippenfamilie van Nederland. Die trouwens ook best een hapje avocado zou lusten. Of zalm.

Avocadotoast voor over drie jaar

Volgens montere websites is het reuze­makkelijk en leuk je eigen avocadoboom te kweken. Neem een avocadopit en leg die twee weken in water. Steek er vervolgens drie prikkertjes in en hang het ding in een halfvol glas water: zo wordt de onderste helft nat en de bovenste helft niet. Anders lukt het niet, zeggen de vrolijke websites. Vervolgens fluistert u acht weken lang lieve woordjes vooraleer er een wortel uit de pit groeit. Weer later mag u het plantje in een pot zetten. Met een beetje mazzel heeft u na drie jaar avocado's van eigen kweek. Je vraagt je af hoe de avocado de evolutie heeft overleefd. Gelukkig kun je avocado's ook gewoon kopen

Supersnelle sushisalade

Waarom geen sushisalade maken? Niks pielen en rollen, maar alles samen in een schaal. En met ASC-surimi, al mag u er van mij ook wat MSC-tonijn door doen. Vega's kunnen de surimi vervangen door reepjes omelet.

Salade van gerookte kip, avocado en halfgedroogde tomaatjes

Met een bio-rookkip maakt u in een kwartiertje een lenteachtige maaltijdsalade voor twee personen, of een voorafje voor vier. Vega-alternatief: gerookte tofu.

Bedrieg de vleeseter! Mexicaanse bonen met worteltjes

Er zijn maar weinig keukens die zich zo goed lenen voor de beginnende (of onwetende!) vegetariër als de Mexicaanse. Die is zoals veel keukens van Midden- en Zuid-Amerika van oorsprong een armeluiskeuken, gebaseerd op bonen en maïs, samen eiwitrijker dan biefstuk. De typerende kruiden koriander, komijn en chili geven pit.