Waarom we in tien jaar tijd vier keer zoveel avocado's zijn gaan eten

'De avocado heeft een heel hoog eyecandygehalte'

Nederland is na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Het gros gaat door naar andere landen, maar Nederlanders eten zelf ook vier keer meer avocado's dan in 2008: 39 miljoen. Drie redenen waarom we zoveel avocado's eten.

De avocado is gezond

Het Voedingscentrum denkt dat de avocado zijn wereldwijde populariteit te danken heeft aan veranderde opvattingen over wat gezond voedsel is. 'Vroeger lag de focus in voedselvoorlichting op het vermijden van slechte vetten, nu op het eten van goede vetten', zegt gezondheidsexpert Astrid Postma-Smeets. 'Onverzadigde en plantaardige vetten dus. En daar zitten avocado's vol mee.'

Omdat avocado's naast deze gezonde vetten ook nog vitaminen en vezels bevatten heeft de vrucht een gezond imago, zegt foodwatcher en kookboekenschijver Anneke Ammerlaan. 'De avocado is niet alleen troostvoedsel - een 'verwen-iets', noem ik dat - maar de vrucht is ook heel gezond.'

Mits je er niet te veel van eet, tenminste, want de avocado is met 200 tot 350 calorieën per vrucht hét vetbommetje van de fruitschaal. De avocado nodigt gelukkig niet uit tot vreetbuien, zegt Postma-Smeets van het Voedingscentrum. 'Dat komt door de neutrale smaak en het verzadigde gevoel dat de vetten en vezels geven. Daardoor eet je niet snel te veel.'

Volgens voedselexperts heeft de avocado zijn stijgende populariteit mede te danken aan de vegetariër- en veganistentrend, maar volgens voedingshoogleraar Martijn Katan moeten we de merites van de vrucht in dat opzicht ook niet overschatten. 'Voedingsstoffen die veganisten tekortkomen, zoals vitamine B12, zitten niet in avocado.'

Ook valt volgens Katan nogal wat af te dingen op de veel gedebiteerde bewering dat avocado een 'wondermiddel' is voor huid, ogen en hart. 'De avocado is niet specialer of beter dan andere groente of fruit. Dat de avocado mensen een perzikhuidje geeft is nooit bewezen. De vrucht bevat wel een cholesterolverlagende stof, plantensterol, maar in een veel te lage dosering om effectief te zijn.'

De avocado is een Instagramster

Glossy foto's van culinaire creaties met avocado, daar kun je als instagrammer eer mee inleggen

Wat betekent de avocadotrend voor het milieu?

We zouden eigenlijk geen avocado's meer moeten eten, omdat ze ontzettend milieubelastend zijn, zeggen diverse media. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Maar is dat wel waar?

Op fotonetwerk Instagram is avocadokunst bijna net zo ingeburgerd als latte-art (melkfiguurtjes in de cappuccino). Glossy foto's van culinaire creaties met avocado, daar kun je als instagrammer eer mee inleggen. De een pronkt met een gelikt plaatje van een avocadohamburger, waarbij twee avocadohelften de plaats innemen van een doorgesneden broodje. De ander presenteert een avocadoroos, met flinterdunne avocadoplakjes als rozenblaadjes. In maart ging in Amsterdam Nederlands eerste avocadorestaurant open: The Avocado Show. Het restaurant deelt zijn creaties op Facebook en Instagram en heeft daar meer dan 50 duizend volgers.

Oro verde, zoals de Mexicanen de avocado noemen, ofwel het groene goud, heeft een hoog eyecandy-gehalte, zegt foodwatcher Ammerlaan. 'Dat wil niet zeggen dat iedereen dagelijks van die mooie avocadobloemen staat te snijden en te vouwen, want daar heb je stiekem tien van die dingen voor nodig. Maar het zegt wel dat de avocado gewoon een prachtige vrucht is, met een bijzondere kleur.' Het oog wil ook wat. Een mooi uiterlijk doet het altijd goed op sociale media en dat geldt kennelijk ook voor vruchten.

Als Instagramster neemt de avocado een redelijk unieke positie in, vindt Ammerlaan. 'Veel internettrends op het gebied van voeding waaien snel weer over, zoals gojibessen en andere superfoods. Of ze zijn niet te eten, zoals unicornfood (eten in alle chemische kleuren van de regenboog, red.). Avocado is lekker, en een blijvertje.'

Door al die avocado's op sociale media zou je bijna denken dat de vrucht nog niet zo lang in Nederland te koop is, maar niets is minder waar, zegt Ammerlaan. 'In mijn eerste kookboek voor Albert Heijn, uit 1987 nota bene, stond al een recept voor een avocadopuddinkje met mango en aardbeien. Toch waren avocado's toen lang niet zo populair als nu, want je kon in de supermarkt alleen van die keiharde krengen krijgen. Die moest je dan met bananen in plastic zakjes doen om ze te laten rijpen, dat gehannes. Daarnaast verkleurden ze sneller en waren ze niet het hele jaar door verkrijgbaar. Veel problemen van toen zijn nu dus opgelost.'

De avocado is een allemansvriend

Zo koop, eet en bewaar je avocado's het best

Als het kuiltje bruin is, is de avocado overrijp. Groen betekent: nog (net) niet rijp. Met een geelgroen of geel kuiltje is de avocado goed.

Weinig fruit is zo veelzijdig als de avocado, zeggen voedselexperts. Ontbijten, lunchen én dineren met avocado? Naar recepten hoef je niet lang te zoeken. Door de populariteit van nacho's met guacamole (een dipsaus van avocado) is de groene vrucht zelfs tot de snackgelederen toegetreden.

'Populaire voedingsmiddelen smaken niet te heftig en niet te vlak', legt een gezondheidsdeskundige van het Voedingscentrum uit. 'Avocado is zoetig, maar wel licht van smaak. Dat maakt de vrucht heel toegankelijk. Het enige wat je er niet mee kunt doen, is verhitten. Daar wordt hij bitter van.'

Op de website van Allerhande staan 333 recepten met avocado, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. De avocadoverkopen van de supermarkt stijgen nu al drie jaar op rij met 25 procent per jaar. 'De variatie is gigantisch: avocado op brood, avocado in warme gerechten, avocado in koude gerechten. Zelfs in toetjes doet avocado het goed: avocado-kwarktaart, avocado-ijs.'

Er bestaan zelfs avocadococktails, vult Ammerlaan aan. 'Tegelijkertijd is het een puur voedselproduct, dat weinig fratsen nodig heeft. De vrucht is zacht en romig, precies goed eigenlijk. Een snufje zout, en dan is het al lekker.' Heeft de vrucht dan écht alles mee? 'Het is natuurlijk jammer dat een lekkere avocado precies rijp genoeg moet zijn. Dat is het enige nadeel dat ik kan bedenken.'

De avocado-import in cijfers. Daaronder een greep uit het rijke aanbod van avocadofotografie op Instagram.

Lees meer over Avocado's

Zeven recepten uit de Volkskeuken met avocado

We selecteerden de beste avocado-recepten uit de volkskeuken voor u.

Sorry, avocado, het zal niet lang meer duren of we vinden je gewoontjes

De populariteit van de avocado zal niet lang meer duren, voorspelt Aaf in deze column.  

Zo koop, eet en bewaar je avocado's het best

Als het kuiltje bruin is, is de avocado overrijp. Groen betekent: nog (net) niet rijp. Met een geelgroen of geel kuiltje is de avocado goed.