Visburgertjes
© Tallina van den Hoed

Visburgertjes

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: Visburgertjes Hoofdgerecht voor 4 personen

Vorige week gaf ik u een receptje met niet-duurzame vis, per ongeluk gekocht bij de visboer op de markt, waar ze niet aan keurmerken doen. Dat maak ik deze week goed.

Ingrediënten

500 g visfilet
3 tenen knoflook
1 rode ui
5 cm. serehstengel
1 cm. gemberwortel
½ tot 1 rode peper
6 stengels peterselie
2 eiwitten
3 eetl. vissaus
1 theel. zout
150 g bloem zonnebloemolie

Dat is makkelijk, want in de supermarkt doen ze wel aan duurzame vissen met keurmerk. U kiest gewoon de vis met het MSC- of ASC-logo. Vis krijgt pas een MSC-keurmerk als er nog voldoende vissen rondzwemmen en de vangstmethode in orde is, en een ASC-logo als de vis op een verantwoorde manier is gekweekt.

Zo hoeft u zich al winkelend geen zorgen te maken of de vis nou nét in dat goede stuk zee gevangen is, of juist niet. Ook hoeft u zich niet te verdiepen in zaken als boomkornetten of vervuilende garnalenkwekerijen. Dat scheelt weer.

Ik kies in de supermarkt graag diepvriesvis. Meestal zijn dat filets en dat is doordeweeks, zo tussen de sportclubs en de muziekles door, het handigst. Wat je dan niet nodig hebt, kieper je gewoon in de vriezer. Daar hou je soms wat vreemde combinaties aan over: zo vond ik deze week twee stukjes MSC-kabeljauwfilet, één stuk ASC-pangafilet, tien degelijke grote garnalen, één stukje wilde MSC-zalm alsook een vierkant blokje verantwoorde koolvis. Gelukkig kun je daar heerlijke visburgertjes van maken.

Bereiding

Hak de visfilet in een keukenmachine tot een grove pulp. Pers de knoflook, snipper de ui, rasp sereh en gember. Gebruikt u de gedroogde versie? Neem dan 1 theelepel van elk. Haal zaadjes en zaadlijsten uit de peper. Wilt u milde koekjes, neem dan een halve rode peper. Voor wat meer bite is een hele peper prima.

Hak de peterselie fijn en scheid eieren in dooier en eiwit. De dooier gebruiken we niet (daar kunt u later vast nog wel een omeletje van maken). Meng het eiwit met de vissaus en het zout bij de vispulp, roer goed. Doe er dan 50 gram bloem bij en roer goed.

Maak er kleine balletjes van: druk die plat in de rest van de bloem. Zo krijgt u een soort schijfjes. Hou ze klein, want ze zijn erg kwetsbaar. Bak ze in een ruime hoeveelheid olie in twee keer 3 minuten goudbruin.

Lekker met gewokte groenten met oestersaus en rijst. Of als minihamburgertje op een broodje.