Tortelloni met drie kaassoorten en broccolisalade
© Studio V

Tortelloni met drie kaassoorten en broccolisalade

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Tortelloni met drie kaassoorten en broccolisalade. Hoofdgerecht voor 2-3 personen.

Afgelopen week was een gekkenhuis. Er ging een wereld voor me open doordat mijn net verschenen boek, Zin en onzin in de supermarkt, veel media-aandacht kreeg. Zo bleek drie uur reizen voor een radio-interview van 12 minuten heel normaal. Net als gevraagd worden voor een nieuwsshow op tv en vervolgens weer te worden afgebeld, omdat het boek een week geleden is uitgekomen en dus, je gelooft het niet, niet meer actueel is.

Dat andere journalisten míj interviewen, is een vreemde gewaarwording. Maar elke vorm van aandacht voor het boek is het waard, zeker omdat er nog steeds kookboeken van BN'ers als Kim Feenstra uitkomen, waarin glutenvrij eten als extra gezond wordt gepromoot: dat is het voor 99 procent van de Nederlanders namelijk absoluut niet.

En waarin 'suikervrije' recepten bomvol suiker staan, verkleed als honing, ahorn- of agavesiroop, kokosbloesemsuiker of gepureerde dadels. Dat is allemaal evengoed gewoon suiker.

In alle drukte moest ik zelf natuurlijk ook nog eten. Bij voorkeur stressreducerend, calorierijk comfortfood, dat niet al te tijdrovend is. Dit Italiaanse recept komt in de buurt. En als we het toch over de supermarkt hebben: naast handige verse gevulde pasta zoals tortelloni (grote tortellini), vind je daar tegenwoordig zelfs prima biologische ricotta en biologische blauwaderkaas.

Ingrediënten
- 100 g blauwschimmelkaas
- 200 g ricotta
- 8 eetl slag- of koffieroom
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 300 g verse tortellini of tortelloni
- 4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- 75 g (versgeraspte) parmezaan

Voor de salade:
- broccoli
- olijfolie
- wittewijn- of dragonazijn
- dijonmosterd
- groene kruiden

Voor de broccolisalade meng je gekookte, afgekoelde broccoliroosjes met een pittige mosterdvinaigrette: 3 delen (olijf)olie, 1 deel wittewijn- of dragonazijn, dijonmosterd, wat groene kruiden, zout en peper.

Pureer de blauwe kaas, ricotta, room, gehakte knoflook en twee eetlepels heet water met een staafmixer of in een blender tot een dikke saus. Schenk in een pannetje. Verhit de saus op laag vuur terwijl je roert, maar laat haar niet koken.

Kook intussen de pasta in ruim water met een snuf zout beetgaar. Giet de pasta af en verdeel over warme borden. Schenk de kaassaus erover, bestrooi met lente-ui en maal er flink peper over. Voeg aan tafel naar smaak parmezaanse kaas toe. Serveer met de broccolisalade.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl