Sandor Katz: 'Opeens zat ik met zestien witte kolen. Toen ben ik maar zuurkool gaan maken, een eenvoudig proces, dat alleen zout en kool vergt.'
Sandor Katz: 'Opeens zat ik met zestien witte kolen. Toen ben ik maar zuurkool gaan maken, een eenvoudig proces, dat alleen zout en kool vergt.' © Erik Smits

Sandor Katz: 'Er is nog veel onwetendheid over ons voedsel'

Fantastisch fermenteren met drs. Zuurkool

Geef bacteriën vrij spel en rot voedsel wordt heerlijk eten. Van dit eeuwenoude fermenteren, want zo heet het, maakt Sandor Katz een slowfoodhit.

De Amerikaan Sandor Ellix Katz heeft een bijzondere missie: hij voert campagne voor bacteriën. Al sinds hun ontdekking in de 19de eeuw zitten bacteriën in het verdomhoekje, zegt Katz (54). De mens is bang gemaakt voor bacteriën. Ze zouden alleen maar ziekten verwekken. 'Maar zonder bacteriën zouden wij niet bestaan. Ons voedsel zit vol bacteriën, wijzelf ook trouwens.' Die van het goeie soort eten we elke dag, in gefermenteerd voedsel. 'Denk aan brood, kaas, koffie, yoghurt, wijn, bier of chocola.