Köfte van lamsgehakt met pittige knoflookyoghurt
© Studio V

Köfte van lamsgehakt met pittige knoflookyoghurt

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Köfte van lamsgehakt met pittige knoflookyoghurt (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Ik had net mijn brunch besteld van gepocheerde eieren, Canadese ham, Engelse muffins en hollandaisesaus (kortom, Eggs Benedict) in het 12 Chairs Cafe in Brooklyn, toen Melissa, een vriendin van mijn vriendin Susie, over de Eggs Rothko vertelde, die haar moeder voor haar maakte. Je neemt een snee brood, snijdt een gat in het midden, bakt het brood in een koekenpan met boter en een ei in het gat, en strooit er tot slot kaas over. Net een schilderij, dacht ik nog. 'Wacht', zei Susie, 'Rothko, als in de schilder?'

'Mijn oudoom', antwoordde Melissa terwijl ze wat verveeld in haar Bloody Mary roerde, 'Ik geloof dat mijn moeder nog een schilderij van hem op zolder heeft.'

Vooral dat laatste klonk erg grappig, en nu weten we dus hoe Mark Rothko zijn eieren at.

Ingrediënten
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 500 g lamsgehakt
- 1 ui, zeer fijn gesnipperd
- 20 g platte peterselie, fijngehakt
- 2 eieren
- peper en zout
- 1 eetl. gemalen komijn
- 1 snufje kaneel
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- 2 dl Griekse yoghurt
- 1 theel. kurkuma
- chilipeper, gemalen

Diezelfde avond aten we bij Cosme, het New Yorkse restaurant van culi-ster Enrique Olvera, zeg maar de Jonnie Boer van de Mexicaanse keuken. De signature dish van de chef, duck carnitas, viel een beetje tegen: draadjesvlees van eendenbout op een maispannekoekje. Maar van de mole, een vreselijk bewerkelijk gerecht van chilipepers, kruiden, noten en bittere chocolade, viel ik haast van mijn stoel. De meest intense smaak die ik ooit heb geproefd, denk ik (kijk vooral naar de aflevering met Olvera in de Netflix-serie Chef's Table als u wilt weten hoe de vork in de mole steekt). Ik weet niet eens waar ik moet beginnen om die smaak te omschrijven.

Doe ik dus ook niet, want het is tijd voor een lekker recept dat ik vorige week al voor u uitprobeerde: reizen is een kwestie van stug vooruit barbecueën.

Bereiding

Hak de pijnboompitten grof. Meng ze met het gehakt, de ui, de peterselie en de eieren, en breng op smaak met komijn, kaneel en wat peper en zout. Draai er met uw handen 8 langwerpige balletjes van. Wrijf de knoflook met wat zout en een drupje olie fijn in een vijzel. Meng de knoflookpuree door de yoghurt en breng op smaak met de kurkuma en de chilipeper. Gril de köfte op de barbecue, in totaal een minuut of 7, en draai regelmatig. Serveer met de knoflookyoghurt en Griekse pitabroodjes.

volkskeuken@volkskrant.nl