Gefrituurde risottoballetjes met spinazie
©

Gefrituurde risottoballetjes met spinazie

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gefrituurde risottoballetjes (voor circa 35 stuks).

Gek is dat, ben ik een weekje naar Spanje, kom ik met een Italiaans gerecht thuis. Niet dat we niet goed Spaans hebben gegeten, hoor. Vooral die zondag dat we rond lunchtijd neerstreken in een bergdorpje niet ver van toeristenhotspot Guadalest. Het terras zag er verlaten uit, maar de parkeerplaats was propvol en uit de eetzaal klonk luid geroezemoes.

Ingrediënten

Voor de risotto:
- 200 g spinazie
- 2 eetl. olijfolie
- 25 g sjalot, fijngehakt
- 160 g risottorijst
- scheut witte wijn
- 750 ml warme (groente)bouillon
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 30 g koude roomboter, in kleine stukjes
- zout, peper

Voor de balletjes:
- bloem
- 2 losgeklopte eieren
- paneermeel
- zonnebloem- of arachide-olie

Konden we een bord vegetarische tapas voor 20 euro bestellen? De ober keek verheugd. Natuurlijk! Na enige tijd bracht hij een simpele geroosterde boterham ingesmeerd met olijfolie en daarbij twee bakjes, een met aioli en een met tomaat. Daarna volgde het ene na het andere gerecht, eenvoudig en excellent. Tot we zo vol zaten, dat we voor het dessert bedankten. Was dit echt 20 euro? Ja hoor, knikte de ober. Per persoon. Een heerlijk misverstand.

Maar de smaak die na dagen nog op mijn tong ligt, is die van de arancini in een strand-restaurant in Javea, gefrituurde balletjes van pompoenrisotto. De gedroomde bitterbal voor de vega's en iets om meteen zelf uit te proberen. De risotto kan het beste een dag van tevoren worden gemaakt, zodat hij goed opstijft. Omdat ik geen pompoen had, gebruikte ik spinazie die nog in de koelkast lag.

De gedroomde bitterbal voor de vega's en iets om meteen zelf uit te proberen

Bereiding

Laat de spinazie slinken in een bodempje kokend water, spoel af in koud water en laat uitlekken. Knijp het vocht eruit en snijd in reepjes. Verwarm de bouillon en houdt hem tegen de kook aan. Verwarm de olie in een braadpan en bak de sjalot zachtjes glazig. Roer de rijst erdoor tot alle korreltjes zijn ingevet. Laat de rijst goed warm worden en giet er dan een scheut wijn bij. Laat even verdampen, giet dan een soeplepel bouillon bij de rijst en laat die inkoken. Voeg steeds een lepel bouillon toe, roer, en laat weer inkoken, net zolang tot de rijst gaar is (ca. 20-25 minuten). Roer de spinazie door de risotto vlak voor deze gaar is en vervolgens de boter en de kaas. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

Maak van de koude risotto balletjes ter grootte van een pingpongbal. Rol die achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel. Frituur de balletjes een minuut of 5 in olie van 180 graden.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl