Flensjes met spinazie en asperges
© Studio V

Flensjes met spinazie en asperges

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: flensjes met spinazie en asperges (hoofdgerecht voor 4 personen).

Het was een dag met een gouden randje. Ik ging onlangs heerlijk met een vriendin een hele dag naar een spa. We hadden ononderbroken gesprekken over grotemensendingen. Alles was puik: de sauna, de beautybehandeling, de massages, de lunch, de tuin, het weer... We besloten 's avonds ook te blijven: dagen als deze moeten zo lang mogelijk duren.

We aten in badjas in de tuin, met zonnebrillen op. De dinerkaart was niet heel hip, eerder degelijk en ging van ossenhaaspuntjes naar saté en van carpaccio naar salade-geitenkaas. De Florentijnse flensjes vielen op: die staan niet zo vaak op de kaart. Helaas, hoe mooi het hapje ook was, het smaakte naar kant-en-klaarpannenkoek met diepvriesspinazie à la crème en met een maggiblokje als smaakmaker.

Dat kan beter. Flensjes zijn heel dunne pannenkoekjes. Hoewel een bereiding 'à la florentine' simpelweg betekent 'met spinazie', wil dat niet zeggen dat het de enige groente is die u erin kunt stoppen.

Bereiding

Ingrediënten:

Voor de flensjes:
- 400 g tarwebloem
- 4-5 eieren
- 1 theel. zout
- 400 ml water
- 400 ml melk

Voor de vulling:
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 eetl. boter
- 500 g groene asperges
- 600 g spinazie
- 100 g creme fraîche
- zout, peper
- 300 g geraspte oude kaas

- zonnebloemolie

Maak het flensjesbeslag. Meng de bloem met de eieren en een theelepel zout. Roer vervolgens het water en de melk erdoor tot het een mooi glad beslag is. Dat gaat het makkelijkst met een mixer. Laat het 1 tot 2 uur rusten. Het blijft een dun beslag.

Snipper de ui en de knoflook en bak die zachtjes in de boter tot ze glazig zijn. Breek de harde onderkant van de groene asperges af en snijd ze in stukjes van 2 centimeter. Doe ze bij de uien en bak even om en om.

Roer de spinazie erdoor: na een paar minuten slinkt die. Laat nog even sudderen en giet daarna het vocht af. Voeg dan de crème fraîche en wat zout en peper toe en roer de helft van de kaas erdoor. Proef. Is het hartig genoeg?

Bak de flensjes in een hete pan in wat zonnebloemolie. Maak ze zo dun mogelijk. Als u al het beslag heeft gebruikt, zet u de oven op 225 graden of de heetste stand van de grill. Vul elk flensje met 2 eetlepels groentemengsel, rol ze op en schik ze in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas. Grill het geheel tot de kaas is gesmolten en de flensjes heet zijn.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl