Dit zijn de beste rosés voor deze zomer

Heerlijk fruitig voor bij een lekker zonnetje

Veertig zomerse rosés gingen over de tong. Dit zijn de beste volgens kenner Onno Kleyn.

Witte wijn is heerlijk. Maar als de lente zomers begint te doen, is rosé de wijn van mijn voorkeur, van zalmkleurig tot grenadinerood, altijd transparant en helder als een vroege juni-ochtend.

De verbazing over de terugkeer van rosé in de statistieken is voorbij en de wijnverkopers zetten er dan ook dit jaar weer stevig op in. In de lente van 2016 proefden wij de opeens zo populaire 'bleke rosés' van wijnketens en de gespecialiseerde handel, dit keer vroegen we de supermarkten ons hun lekkerste rosés op te sturen; de herkomst deed er niet toe. Dat levert een gevarieerd beeld op. De goedkoopste is de hier vermelde rosé van euro 2,99 van Lidl, de twee duurste hier besproken wijnen zijn van Deen en Jumbo: euro 7,99. Advies: laat in geval van twijfel bij het schap de rosés van 2015 staan en neem die van 2016 - op de besproken wijn van de Lidl na.

Zoals te verwachten geuren veel van de voordeliger rosés, die van 5 euro of minder, naar snoepjes - dat vinden beginnende wijnliefhebbers lekker - en naarmate de wijnen duurder zijn, krijgen ze ook meer diepgang.

Duc de Termes 2016, | Caves de Plaimont, Côtes de Gascogne
Jumbo, €4,99
Duc de Meynan 2016, Caves de Plaimont, Côtes de Gascogne
Plus, €4,99

Twee keer dezelfde rosé onder een ander etiket en uit een onverwachte hoek: Gascogne in Zuidwest-Frankrijk. De mix van tannat, cabernet franc en de nogal onbekende druif pinenc of fer zorgt voor een kruidige, vlezige smaak, droog maar heel anders dan de bijna hooghartige elegantie van de betere Provence-rosés. Rosé met een yummyfactor.

Saint Roche 2016, Pays du Gard, biologisch
Albert Heijn, €5,99

Vaste waarde in het AH-assortiment, recht uit het land waar het goed biologisch boeren is. De familie Amphoux doet dat dan ook al sinds 1987. De rosé ruikt naar rijp rood fruit, is kruidig met een vleugje stal en smaakt gul en lekker, met zelfs wat afdronk. Veel biologische waar voor je geld.

Meerestein Cinsault 2016, Western Cape, Zuid-Afrika
Emté, €6,29

Deze rosé vinden we in een andere aromahoek dan waarin we normaal spartelen. Wordt in Zuid-Afrika gemaakt van een Zuid-Franse druif, glimt granaatkleurig (de edelsteen!) in het glas en geurt zwoel en aards. Zeer fris, aangenaam sappig, opwekkend afwijkend.

Réserve Naturelle 2015, Terroirs Vivants, IGP Méditerranée, biologisch
Deen, €7,99

De nieuwe aanduiding Indication Géographique Protégée Méditerranée duikt vaker op in de proeverij; de regels zijn dermate losjes dat je een vreemde wijn als deze kunt produceren. Syrah (blauw), sauvignon blanc (wit) en muscat à petits grains (geparfumeerd wit) zorgen samen voor deze vlezige, geurige maar droge wijn met body en inhoud. Voor wie eens wat anders wil.

Spring Valley Zinfandel 2015, Californië
Lidl, €2,99

Voor ons een beetje een grap, maar wel eentje die ook wijzelf ooit bloedserieus namen: instapwijn voor beginners, zoet als vloeibaar snoep, prachtig granaatrood en fijn fruitig. Als je de kosten van fles, transport, marges, btw en accijns er aftrekt zit er misschien voor een paar dubbeltjes wijn onder de schroefdop, maar het is vrolijk drinken als je nog in je hamburgerfase zit. Stevig koelen.

Barton & Guestier 2016, Côtes de Provence
Jumbo, €7,99

En dan is daar toch de klassieke Provençaalse rosé, bleek zalmkleurig, schijnbaar schuchter maar met die arrogante elegantie waar wij op vallen. Fruitig op een koele manier, fijn geconcentreerd, prachtig voorzien van een afdronk. Gemaakt van grenache, cinsault en syrah, en zo hoort het ook. Zo'n fles geeft houvast in wankele tijden. Rustig op je in laten werken. Alles komt goed.