Courgettetaart van mozzarelladeeg
Courgettetaart van mozzarelladeeg © Pay-Uun Hiu

Courgettetaart van mozzarelladeeg

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: courgettetaart van mozzarelladeeg (voorafje of lunchhapje voor 2-4 personen).

Ingrediënten:
Deeg

150 g. bloem
1 ei
15 g. boter
1 bol mozzarella met vocht
0,5 theel. zout

Pesto
50 g. basilicumblaadjes, gewassen en drooggedept
1 teentje knoflook, geperst
1 eetl. pijnboompitten
60-70 ml. olijfolie
20 g. Parmezaanse kaas, geraspt

Taart
1 kleine ui, in halve ringen
olijfolie
1 courgette, in dunne plakken
500 g. kleine tomaatjes, gehalveerd

Als je al een wand vol kookboeken hebt, is een boek erbij niet echt nodig. En toch zag ik een boek dat ik absoluut wilde hebben. Ik was in het stadstheatertje in Culemborg, waar kunststichting de Roos van Culemborg salon hield op een fraaie krullenbank van ontwerper en cateraar Maroeska Metz.

Zij was er zelf ook en liet het kookboek zien dat ze had gemaakt voor haar inmiddels volwassen kinderen. 'Ik wilde ze, als ze uit huis gingen, al onze recepten meegeven.' Ze heeft er drie jaar aan gewerkt. Het boek groeide en groeide, want in huize Metz wordt alles zelf gemaakt: pesto, pindakaas, amandelspijs, currypasta, limoncello. Dat moest er allemaal in. En het moest er goed uitzien, natuurlijk.

Dus ligt er een prachtig boek; een basisboek. Zo mooi en met zo veel toewijding gemaakt, dat je geen kind op kamers wilt laten gaan zonder dat boek. Probleempje: er is maar één exemplaar. Metz heeft nog geen uitgever. Gelukkig wilde ze me wel het recept geven voor haar courgettekoek, een variant op de Duitse Flammkuchen, met mozzarelladeeg. Op eigen gezag smeer ik er een laagje (zelfgemaakte) pesto op en combineer ik courgettes en tomaat.

Bereiding

Begin met het deeg: doe in de keukenmachine bloem, mozzarella, boter, ei en zout. Zet de machine aan en voeg het mozzarellavocht langzaam toe tot het deeg als een bal loslaat van de wand. Doe het deeg in een kom met een warme vochtige doek erover en laat het minimaal een half uur rusten.

Maak dan de pesto: doe de basilicum, pijnboompitten, knoflook en zout in de blender en druppel er tijdens het blenden de olie door tot je een mooie pasta hebt. Spatel de pesto in een kommetje en roer de parmezaan erdoor. Bak de uien in wat olijfolie.

Knip uit bakpapier twee cirkels van ca. 30 cm doorsnee. Deel het deeg in tweeën en rol op elke cirkel met een deegroller het deeg zo dun mogelijk uit. Leg de deegcirkels op een bakplaat, smeer een laagje pesto over het deeg en beleg het met de ui, de courgetteplakken en tomaat. Rasp er desgewenst nog wat parmezaan overheen. Zet de Kuchen ca. 20-30 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl