Corsicaanse heimwee-cheesecake zonder korst
© Loethe Olthuis

Corsicaanse heimwee-cheesecake zonder korst

Volkskeuken

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Fiadone, Corsicaanse cheesecake (tussendoortje voor 6 tot 8 personen).

Ingrediënten

- 6 eieren, gesplitst
- 180 g suiker
- 500 g brocciu of ricotta
- Versgeraspte schil van 1 flinke biologische citroen of sinaasappel
- Extra: springvorm van 24 cm doorsnede

Als u toch vakantieplannen maakt, denk dan eens aan Corsica. Het is er ruig en mooi en je kunt er goddelijk eten. Ik ben er onlangs voor het eerst geweest en heb toen een extra koffer volgepropt met allerlei etenswaar voor thuis, maar die is intussen op.

Nu heb ik alweer heimwee naar de pittige gedroogde ham, de krokante canestrelli-koekjes en de chocoladespreads van Aline (vergeet Nutella). Het voordeel van een betrekkelijk klein eiland is dat je overal zelf langs kunt gaan, gewoon even googlen.

Wat ik ook mis, zijn de bijzondere wijnen, die buiten het eiland mondjesmaat te koop zijn (probeer corsicaansewijnen.nl). Vaak gemaakt van specifieke Corsicaanse druivenvariëteiten zoals Vermentinu (Vermentino), Nielucciu of Sciaccarellu.

Mijn favorieten zijn de witte Vermentino's die geuren naar citrus en vlierbloesems en de mineralige Nielucciu-rosés van Domaine Orenga de Gaffory in de wijnstreek Patrimonium. En natuurlijk de zwoele, sexy Muscat de Cap Corse. Neem niet de karakterloze bruisversie, maar proef de 'stille' muscats bij Corsicaanse kazen zoals de nootachtige, stoere tomme de brébis, schapenkaas van fromagerie Alta Cima in Biguglia. Ook geniaal: de ziltige rosés van Domaine Novella of Don Pasquale bij de friskruidige Corsicaanse geitenkazen.

Een uitzonderlijke Corsicaanse kaas is de brocciu, verse jonge schapenkaas die net als ricotta wordt gemaakt uit de wei die overblijft na het maken van andere kazen (de kleine 'tommes'). Brocciu gaat overal in: in zoete of hartige beignets, necci (dikke pannekoekjes) en in deze supersimpele cheesecake zonder korst. In Nederland is brocciu lastig te krijgen (te bederfelijk). Neem dan ricotta.

Bereiding

Beboter en bebloem de springvorm, leg een cirkel bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eidooiers met de suiker licht en schuimig. Prak de brocciu of ricotta met een vork en klop glad met een mixer of garde. Meng samen met een snufje zout en de citroen- of sinaasappelrasp door de eieren. Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het kaas-eidooiermengsel.

Schenk het mengsel in de vorm en bak de fiadone in ongeveer 40 minuten stevig en iets bruin. Laat in de vorm afkoelen. Drink er een friszoete (Corsicaanse) muscat bij.

volkskeuken@volkskrant.nl