Verlies Azië drukt stemming op beurs

De effectenbeurs van Amsterdam stond woensdag in het teken van de aarzeling. Nog geen tien minuten na de opening verloor de AEX-index bijna tien punten, waardoor de beurs door de 1200-grens zakte....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Een dag om snel te vergeten', karakteriseerden handelaren woensdag de stemming in Amsterdam. In afwachting van de toespraak van Fed-president Alan Greenspan in het Congres namen veel beleggers kennelijk een vrije dag. Vooral in de ochtenduren was de beurs helemaal niet vooruit te branden.

Aanhoudende verliezen op de beurzen in het Verre Oosten maakten veel beleggers murw. De koersdalingen in Hongkong (min 5 procent) en de min van de Japanse Nikkei-index van 1,9 procent leidden weer tot onrust.

Pas 's middags kwam er nog wat vraag los, waardoor er wat meer leven in de brouwerij kwam. Volgens een commissionair zijn veel beleggers de aanhoudende malaise in Azië beu. 'Zij verleggen hun blikveld naar Europa. Ook Amsterdam profiteerde daarvan.'

De financiële waarden bij de hoofdfondsen behoorden tot de grootste dalers. ING verloor 1,80 gulden op 137,10 gulden. Aegon zat eveneens in de verdrukking. De Haagse assuradeur leverde 2,30 in op 160,70 gulden. Aegon maakte voor beurs de verkoop bekend van dochter Labouchere aan AOT. Die transactie brengt zo'n anderhalf miljard gulden in het laadje. 'Voor Aegon valt dat tegen. Ze vangen slechts acht keer de winst', berekende een handelaar.

Getuige de grote belangstelling voor AOT dachten de meeste beleggers daarover net zo. De koers van het effectenhuis steeg liefst 17,5 procent tot 146,80 gulden en zoog andere commissiehuizen mee omhoog.

Uitschieters bij de hoofdfondsen waren KLM en ASM Lithography. KLM steeg 2,60 op 81,10 gulden in reactie op de lagere olieprijzen. In New York is de prijs van een vat ruwe olie in twee dagen tijd bijna anderhalve dollar gedaald.