Economieblog - Rechter: KPMG moet controle jaarrekening TCN toelichten

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. KPMG moet controleafschrift TCN tonen

  Accountantskantoor KPMG moet binnen twee weken een controleafschrift vrijgeven aan de curatoren van het failliete TCN, de vroegere eigenaar van het Mediapark in Hilversum. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank die maandag is gepubliceerd.

  KPMG moet aantonen hoe de firma de jaarrekening van TCN uit 2010 heeft gecontroleerd. De curatoren van de vastgoedbeheerder, die eind 2012 failliet ging, beweren dat KPMG in 2010 een veel te positief beeld naar buiten bracht over de financiële positie van TCN.

  Als blijkt dat KPMG TCN inderdaad te rooskleurig heeft beoordeeld, kan er een tuchtklacht volgen. De curatoren van het vastgoedbedrijf zijn niet de enigen die KPMG betichten van gebrekkige controle. Morgen staat er, eveneens in Amsterdam, een kort geding op het programma, dat is aangespannen door de curatoren van het eveneens failliete Imtech.

  De curatoren van Imtech overwegen ook een klacht over KPMG in te dienen bij de Accountantskamer, het tuchtrechtorgaan voor accountants. Mochten worden aangetoond dat de controle van KPMG niet deugde, dan kan een deel van de schade die Imtechs faillissement heeft veroorzaakt op KPMG worden verhaald.

  Joris van Venrooij

 2. Bitcoin spectaculair onderuit

  Het nieuwe goud, zoals virtuele munten en cryptocurrencies drie dagen geleden nog werden genoemd, is flink verbleekt. De koersen van de bitcoin, ethereum en nog enkele tientallen van deze munten zijn op spectaculaire wijze onderuitgegaan na weken van stijgingen. De hype is in twee dagen een nachtmerrie geworden, zoals zo vaak bij zeepbellen gebeurt.

  De bitcoin was begin deze week nog 3.000 dollar (2.700 euro) waard, maar noteert inmiddels rond de 2.200 dollar. Gisteren kwam de koers daar zelfs even onder.

  Ethereum, een andere virtuele munt, verloor in twee dagen bijna een kwart van zijn waarde. Maandag was deze cryptomunt nog 329 dollar waard. Ook vijftig andere cryptomunten verloren.

  Van al deze munten was de waarde sterk gestegen, naar verluidt vooral door de enorme vraag uit Azië. Een maand geleden kostte Ethereum nog minder dan 100 dollar en een half jaar geleden nog 7 dollar. De bitcoin won dit jaar al 300 procent.

  Spectaculaire stijgingen gaan vaak gepaard met even spectaculaire dalingen. Beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten waarschuwde eerder deze week al voor de risico’s van bitcoins en andere munten die via blokchaintechnologie worden gecreëerd. Hierin beleggen is volgens de toezichthouder zeer risicovol vanwege forse koersschommelingen, de ingewikkelde technologie erachter en het feit dat ze pas net bestaan. De AFM trok zelfs vergelijkingen met de internetzeepbel van 2000 toen de koersen van ict- en telecombedrijven na spectaculaire stijgingen in elkaar stortten.

 3. Seksisme bij vergadering seksisme-aanpak

  Je verzint het niet, maar door een seksistische opmerking tíjdens een bespreking over de aanpak van seksisme moet nóg een Uber-topman het veld ruimen. Dit keer gaat het om de 74-jarige miljardair en zakenman David Bonderman, bestuurslid bij Uber.

  Aanleiding voor Bondermans vertrek is een uitspraak die volgde op een opmerking van zijn collega-bestuurslid Arianna Huffington. Een vrouwengrap, die op zijn minst slecht getimed is te noemen. Volgens Huffington bleek uit onderzoek dat één vrouw in de raad van bestuur de kansen op een tweede vrouw als bestuurslid aanzienlijk vergroot, maar Bonderman toonde zich niet onder de indruk. 'De enige kans die groter wordt, is de kans op meer geouwehoer', aldus de miljardair, die ook nog in twintig andere raden van bestuur zit. Inmiddels heeft Bonderman zijn excuses aangeboden. Volgens hem was de opmerking 'het tegenovergestelde' van wat hij beoogde.

  Bonderman is de zoveelste topman die weggaat bij Uber. De afgelopen maanden vertrok de ene na de andere directeur bij het vervoersbedrijf, al dan niet gedwongen. Maandag en dinsdag lieten zelfs bestuursvoorzitter en medeoprichter Travis Kalanick en vicepresident Emil Michael weten het bedrijf te verlaten. Kalanick keert over een tijdje waarschijnlijk weer terug, maar dan mogelijk in een andere rol. (Lisa van der Velden)

 4. Wie wil opstijgen?

  Grote paniek afgelopen zaterdag, op een Easyjet-vlucht van het zonnige Malaga naar Bristol. Een van de piloten van de prijsvechter vertelde de 150 passagiers voor het opstijgen dat er slechts 50 procent kans was dat beide vliegtuigmotoren zouden werken. Hij zou hun hebben voorgesteld om te stemmen. Wie wil opstijgen, wie blijft liever aan de grond? De passagiers wisten niet wat ze hoorden, schrijft de Bristol Post. Enkelen schrokken zo dat hun maaginhoud naar buiten kwam.

  De passagiers, die op dat moment al bijna 40 uur vertraagd waren, stemden bijna allemaal tegen. Na afloop stortten zij hun hart uit tegenover meerdere Britse media. Hoe haalde de piloot het in zijn hoofd om hun levens op het spel te zetten? ‘Er zaten ouderen in het vliegtuig, en heel veel kinderen’, aldus een van de passagiers. ‘De piloot vertelde ons dat hij in 37 jaar nog nooit iets als dit had voorgesteld. Hij liet ons de keuze, wilde onze handen zien. Er waren meisjes aan het hyperventileren.’

  De stemming was één groot misverstand, bezweert Easyjet. Natuurlijk vroeg de piloot de passagiers niet of het vliegtuig wel moest opstijgen. Hij zou slechts hebben gevraagd of zij aan boord wilden blijven of kortstondig terug wilden keren naar de luchthaven, omdat het starten van de motoren nog wel even ging duren. ‘Wij zouden passagiers nooit over zoiets laten stemmen’, zegt een woordvoerder tegen The Independent. ‘Noch zouden onze piloten ooit opstijgen met maar één werkende motor.’ (Dion Mebius)

 5. Elliott Capital blijft stoken

  AkzoNobel is nog niet verlost van zijn luis in de pels. Het beleggingsfonds Elliott Capital van de activistische aandeelhouder Paul Singer heeft zijn belang in AkzoNobel vergroot tot ruim 5 procent. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Singer heeft nu met Elliott een kapitaalbelang en stemrecht in het Nederlandse verf- en chemieconcern van 5,01 procent. Eerder meldde Elliott Capital een belang van 3,25 procent bij de beurswaakhond. Onduidelijk is wat Elliott er precies mee wil. De grootaandeelhouder probeerde een overname van AkzoNobel door PPG af te dwingen, maar dat Amerikaanse verfconcern is inmiddels afgehaakt. De koers van het aandeel AkzoNobel kreeg gisteren door de melding een duw omhoog.

 6. Nederlanders maken vreugdesprong

  Nederlanders zijn het meest optimistisch ter wereld over hun economie. Daarmee laten zij de Duitsers en Zweden en de rest van de wereld achter zich. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Vooral in ontwikkelingslanden is er geloof dat de volgende generatie het financieel beter zal hebben dan de huidige.

  Gevraagd om te kiezen in welke staat de economie in hun land zich bevindt – goed of slecht – koos 87 van de ondervraagde Nederlanders voor de eerste optie. Voor de Duitsers en Zweden was dat respectievelijk 86 en 84 procent.

  Zuid-Europa
  In andere Europese landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland was de stemming een stuk minder vrolijk. Slechts 28 procent van de Spanjaarden durfde de staat van hun economie goed te noemen, 21 procent van de Fransen, 15 procent van de Italianen en 2 procent van de Grieken.

  Het sentiment is volgens het onderzoek in twaalf maanden vooral in Nederland sterk verbeterd. Vorig jaar durfde slechts 62 procent van de ondervraagde Nederlanders hun economie ‘goed’ te noemen. Met die vreugdesprong van 25 procentpunt is Nederland wereldleider. In Italië (-18 procent) nam het vertrouwen juist sterk af.

  Ontwikkelingslanden
  Van de bewoners van ontwikkelingslanden zijn vooral Indiërs (83 procent), Filipijnen (78 procent) en Senegalezen (76 procent) positief over hun economie. Hekkensluiters zijn de Argentijnen (23 procent), Venezuelanen (20 procent) en Brazilianen (15 procent).

  In ontwikkelingslanden en opkomende economiën denkt een meerderheid van de ondervraagden (56 procent) dat hun kinderen het financieel beter zullen hebben dan zij. Vooral in India, Nigeria en Chili is het vertrouwen groot. In ontwikkelde economieën denkt slechts 34 procent dat hun nakomelingen er financieel op vooruit zullen gaan. Vooral Grieken, Japanners, Fransen, Australiërs, Canadezen, Spanjaarden en Britten (circa 70 procent) zien de toekomst somber in.

  Jongeren
  De financiële toekomst van jongeren wordt door 18-29 jarigen optimistischer ingeschat dan door mensen van 50 jaar en ouder. Vooral in Zweden is het verschil groot. Van de jongeren is 63 procent economisch gezien optimistisch, tegen 37 procent van de ouderen.
  Marc van den Eerenbeemt

 7. Uberbaas pikt kolfruimte voor meditatie

  Nu taxibedrijf Uber met een slepend seksismeschandaal kampt, wil bestuurslid Ariana Huffington zó graag duidelijk maken dat Uberbaas Travis Kalanick best wel deugt, dat ze met deze opmerking haar doel compleet voorbijschiet: 'Het was werkelijk een geweldig moment, toen Travis vorige week op kantoor zei dat hij écht even moest mediteren, zodat hij de juiste beslissingen kon maken', aldus Huffington op een conferentie in New York. 'En toen liep hij letterlijk een kolfruimte in die vrij was, omdat er nog geen meditatieruimtes zijn. Dat hoort allemaal bij de veranderingen die op komst zijn.'

  Dat het pr-technisch op zijn minst onhandig is om als mannelijke ceo de voor vrouwen bestemde kolfruimte bezet te houden met meditatiesessies, zeker te midden van alle klachten over Ubers seksistische bedrijfscultuur en de door mannen gedomineerde werkvloer, ziet Huffington kennelijk even over het hoofd. Op sociale media wordt haar onthulling dan ook afwisselend als hilarisch dan wel schandaling bestempeld, maar lijkt verder echt niemand onder de indruk van de 'geweldige cultuuromslag' bij Uber.

  Gisteren bevestigde het vervoersbedrijf dat het na klachten over seksuele intimidatie de afgelopen maanden twintig mensen heeft ontslagen. Nog eens 31 Uberwerknemers moeten een verplichte cursus volgen, 7 anderen kregen een 'laatste waarschuwing'. Volgens The New York Times bevinden zich onder de werknemers die zijn ontslagen ook een aantal leidinggevenden. (Lisa van der Velden)

 8. KLM-topman wil minder winkels Schiphol

  Met de zomervakantie voor de deur waarschuwt KLM-topman Pieter Elbers in De Telegraaf voor grote drukte op Schiphol. Elbers is een voorstander van minder winkelruimte op de luchthaven, omdat dit bredere doorgangen oplevert. ‘Schiphol zal moeten inzien dat het een luchthaven is, in plaats van een winkelcentrum met landingsbanen.’
  Tijdens drukke dagen zijn de wachtrijen voor de reizigers- en bagagecontrole op Schiphol erg lang. ‘Ik vergelijk het met de supermarkt,’ aldus Elbers. ‘Voor klanten is het daar ook niet te begrijpen als kassa’s dicht zijn bij grote drukte.’

  Schiphol belooft meer personeel bij de controles in te zetten om de doorstroom te verbeteren. Iets waar Elbers blij mee is: ‘In ieder geval helpt mee dat alle beveiligingsscans open zullen zijn, zoals Schiphol heeft toegezegd.’ Toch is de KLM-topman niet gerustgesteld en onderhandelt hij nog met de Schipholdirectie. Met name de inzet van extra marechaussees op de luchthaven, iets wat Elbers graag zou zien, lijkt niet snel haalbaar.

  Het is niet de eerste keer dat Schiphol kampt met grote drukte. Tijdens de meivakantie waren er ook enorme mensenmassa’s op de luchthaven. Toen waren wachtrijen zo lang dat tientallen mensen hun vlucht miste. (Joris van Venrooij)

 9. Kwart miljard in vijf jaar voor Mayer

  Marissa Mayer, nog even de baas van Yahoo, heeft de afgelopen vijf jaar bijna een kwart miljard dollar verdiend. Dat is negen ton (bijna acht ton in euro’s) per week. Dat heeft The New York Times berekend nu Yahoo op het punt staat te worden overgenomen door kabelbedrijf Verizon. Mayer (42) kwam in 2012 over van Google. Volgens de Amerikaanse krant is negen ton per week zelfs naar Silicon Valley-standaarden veel geld. Dit temeer omdat het ooit roemruchte Yahoo onder Mayers bewind diep wegzakte. Dat kwam onder meer door een schandaal waarbij de gegevens van honderden miljoenen Yahoo-gebruikers bleken te zijn gehackt. Concurrenten Google en Facebook profiteerden. De aandeelhouders van Yahoo hadden weinig te klagen. De koers steeg de afgelopen jaren sterk. Dat kwam niet door de prestaties van Yahoo, maar door het belang dat het heeft in het Chinese internetbedrijf Alibaba, dat veel meer waard werd. (Wilco Dekker)