Economieblog - DNB heeft nog 800 duizend euro weg te geven, al raakt het geduld op

Van de overnamesoap bij AkzoNobel tot de rijen op Schiphol. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. DNB wil 8 ton weggeven

  Het gebeurt niet elke dag dat een centrale bank geld wil uitdelen aan burgers. Toch is De Nederlandsche Bank (DNB) naarstig op zoek naar 11.500 mensen die in totaal 800 duizend euro tegoed hebben.

  Het gaat om oud-rekeninghouders van de failliete banken DSB, Van der Hoop, Icesave en Indover. Dankzij het depositogarantiestelsel hebben zij de afgelopen jaren hun geld teruggekregen. Maar een deel van hen, zo’n 19 duizend oud-rekeninghouders, maakt daarbij ook nog aanspraak op aanvullende wettelijke rente.

  Bij het leeuwendeel van de klanten gaat het om een paar tientjes. Zo’n honderd uitschieters wacht een vergoeding van meer dan 1000 euro, maakte DNB deze week bekend.

  Maar dan moeten zij wel thuis geven. Na een eerdere oproep, begin april, meldden zich ruim 7500 oud-rekeninghouders. Zij ontvingen in totaal 800 duizend euro. Een pot geld van dezelfde omvang wacht nog op de rechtmatige eigenaars. Zij hebben tot 22 juni de tijd zich te melden. (Koen Haegens)

 2. 'Elitaire tijd is voorbij'

  Drie kwartier lunchpauze bij de Ondernemingskamer. PPG-baas McGarry heeft net kort mogen spreken en herhaalt dat Akzo niet serieus wil praten. 'Maar de elitaire tijd dat de top wel even vertelt hoe het moet, is voorbij.' Volgens McGarry heeft hij zijn Akzo-collega Buchner vorig jaar al twee keer voorgesteld samen te gaan. Na de pauze Akzo.

 3. Akzo deel III

  De advocate van boze aandeelhouder Franklin Templeton heeft zich gesneden aan het papier van haar pleitnota. 'Ik sta hier niet alleen met een bloedende vinger, maar ook met een bloedend hart.'

 4. 'Waar is Akzo bang voor?'

  De zaak van Elliot tegen AkzoNobel is nog maar net van start, maar er is nu al gedoe over de volgorde van de sprekers. PPG is geen aandeelhouder en dus formeel geen belanghebbende bij de zaak Elliott vs Akzo, zegt de advocaat van Akzo. 'Waarom mogen wij niks zeggen van Akzo? Waar is Akzo bang voor?', vraagt de advocaat van PPG.

  De Amerikanen zijn partij, beslist Ondernemingskamer-voorzitter Makkink. Ze mogen spreken, maar vóór Akzo, dat vandaag als laatste op alles mag reageren.

 5. Zaak tegen Akzo

  Grote drukte bij de Ondernemingskamer aan het Amsterdamse IJdok, voorafgaand aan de zaak van activistisch aandeelhouder Elliott tegen Akzo. Tussen de vele advocaten is ook PPG-baas Michael McGarry gesignaleerd. Hij komt hoogstpersoonlijk kijken of Akzo alsnog moet gaan praten met hem. Het wordt een lange dag, is de verwachting. Elliott en PPG mogen zo beginnen, als eisende partijen.

 6. Boete voor 'oncollegiaal' makelaarspotje

  'Jeetje, wat zijn die makelaars allemaal duur man.'
  'Wie heeft je dat nou weer verteld? Je makelaar zeker...'
  'Laat je niets wijsmaken. Verkoop je huis slimmer met Makelaarsland. En bespaar duizenden euro's.'

  Op het oog lijken het dertien-in-een-dozijn reclameteksten van internetmakelaar Makelaarsland, in werkelijkheid zijn het prijzige zinnen. Volgens collega-makelaars van beroepsvereniging NVM zijn de spotjes zo negatief en oncollegiaal dat Makelaarsland moet worden geroyeerd.

  Vandaag gaf de tuchtrechter de NVM gelijk en legt Makelaarsland een voorwaardelijke schorsing en een boete van 50 duizend euro op. Dat bedrag kan de makelaarsclub behappen, laat directeur Jeroen Stoop aan RTL Z weten. 'De boete heeft geen consequenties, maar het is wel een dure reclamecampagne geworden.'

  Lees het vonnis hier.

 7. ABN Amro-bankier vertrekt met miljoen

  Het ontslag van een aanzienlijk deel van het management gaat ABN Amro niet in de koude kleren zitten. De bank wilde het aantal hoge functies terugbrengen van 100 naar 40. Nu blijkt dat er slechts 29 topbankiers vertrekken.

  Zij krijgen in totaal 11 à 12 miljoen euro mee. Dat komt neer op een slordige vier ton per persoon. De meest riante ontslagvergoeding bedraagt 1 miljoen euro. Die gouden handdruk is voor een medewerker werkzaam buiten Nederland, zo meldt de bank in haar kwartaalrapport.

  ABN Amro geeft toe dat het om veel geld gaat, maar zegt dat de ontslagvergoedingen deels gebaseerd zijn op contractuele toezeggingen uit het verleden. In de andere gevallen krijgen de managers het wettelijke maximum mee van één jaarsalaris.

  Vanmorgen maakte ABN overigens mooie winstcijfers bekend, lees hier verder.

  Door: Koen Haegens

 8. FNV: Ahold Delhaize ontloopt belasting

  Ahold Delhaize ontloopt belasting door te schuiven met merknamen, schrijft vakbond FNV vandaag op zijn site. Ahold heeft het beheer van ongeveer 350 ‘actieve merknamen’ ondergebracht bij het Zwitserse Ahold Licensing Sarl. Ook Etos, de naam van de drogisterijketen van Ahold, wordt beheerd door de Zwitsers, terwijl het in dat land nul vestigingen heeft.

  Volgens de FNV past Ahold een truc toe die je vaker bij multinationals tegenkomt: Etos Nederland betaalt een vergoeding voor het gebruik van de merknaam Etos aan de Zwitsers. Die royaltybetaling komt in mindering op de winst. In Nederland betaalt Ahold dan minder belasting. In Zwitserland weliswaar meer, maar in het alpenland liggen de belastingtarieven met 15 procent lager dan in Nederland (25 procent). Belastingontwijking dus, zegt de FNV. Ahold wil niet op dit specifieke geval reageren.

  De supermarktketen is al enige tijd voornemens om de merknaam Etos in Zaandam onder te brengen. Volgens verschillende (merknaam)juristen is het te verdedigen dat multinationals hun merknamenbeheer op één centrale plek in de wereld uitvoeren.

  Door: Jeroen van Wensen

 9. Nederlandse banken erg winstgevend

  De Nederlandsche Bank (DNB) geeft vandaag een inkijkje in de winstgevendheid van Nederlandse banken. We mogen trots zijn, want binnen het eurogebied zijn Nederlandse banken het meest winstgevend. Het rendement op het eigen vermogen bedraagt bij Nederlandse banken 9 procent; bij Europese collega’s 6 procent.

  Die winstgevendheid komt door de Nederlandse woningbezitter. Die wil graag een torenhoge hypotheek en zet de rente voor heel lange tijd vast. Dat maakt Nederlandse banken slapend rijk.

  Over de helft van de hypotheken die banken hebben verstrekt ontvangen de Nederlandse banken meer dan 3,5 procent rente. Die hypotheken financiert de bank deels met spaargeld, waar het hooguit een paar tienden van een procent rente over vergoedt. Zie daar de hoge marge en de hoge winst.

  Maar de marge is slinkende, schrijft DNB. Die zat tussen 2009 en 2015 rond de 3 procent, ligt nu op de 1,5 procent en gaat verder omlaag. De komende jaren kunnen veel hypotheekklanten de rente opnieuw vastzetten. Van ongeveer 100 miljard euro hypotheekschulden loopt de rentevastperiode af. Voor de mensen die de hypotheekrente opnieuw vastzetten, breekt dan eindelijk ook de tijd aan dat zij kunnen profiteren van de lage rente. Dat is goed nieuws, behalve voor de bank – want die ziet zijn winstgevendheid dalen.

 10. Bijna een biljoen waard

  De waarde van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven kwam eind maart uit op 979 miljard euro. De Nederlandsche Bank (DNB), die dit vandaag publiceerde, plaatst enkele kanttekeningen. Bijzondere financiële instellingen, in de volksmond ook wel eens aangeduid als brievenbusfirma’s, dragen met een beurswaarde van 496 miljard euro voor de helft bij aan het totaal. Vaak hebben deze ondernemingen geen economische binding met Nederland en op de loonlijst staan doorgaans slechts een paar werknemers. DNB geeft geen voorbeelden van bijzondere financiële instellingen, maar denk aan kledingmerk Tommy Hilfiger, telecombedrijf Vimpelcom en de Franse kabelaar Altice. Nederlandse firma’s die aan buitenlandse beurzen genoteerd staan, zoals chipfabrikant NXP, tellen ook mee.