Knapperpasta voor huilebalken
©

Knapperpasta voor huilebalken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: crunchy pasta met ui, tijm en kaas (voor 4 personen).

Ingrediënten

2 oude volkoren boterhammen
8 eetlepels olijfolie
600 gram gepelde biologische uien, in dunne halve ringen gesneden
4 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
1 volle eetlepel gedroogde tijm
1 theelepel suiker
Eventueel 50 ml witte wijn
320 g fusilli of andere korte pasta
120 g geraspte (belegen boeren)kaas
Bosje bieslook, fijngeknipt

Weet u wat de meest gegeten groente in Nederland is, zelfs in de wereld? Niet tomaat, sla of wortel, maar ui. Niet zo gek, want uien zijn culinaire duizendpoten. Rauwe ui is fris en prikkelend. Als je ui kort heet bakt, wordt hij knapperig en pittig. Hoe langer je doorgaat op laag vuur, des te zoeter en zachter hij wordt. En omdat vooral gebakken ui veel 'umami', een natuurlijke smaakversterker, bevat, maakt ui alles lekkerder waar je hem aan toevoegt. Een broodje gebakken ui is een goedkope culinaire delicatesse.

Een zwavelverbinding in rauwe ui, sjalot, prei en bieslook werkt irriterend op de zenuwuiteinden in je neus en ogen. Toen ik nog contactlenzen droeg, vond ik al die ui-snijdende huilebalken maar watjes. Ik had namelijk nergens last van. Maar nu, als brildrager, stromen ook bij mij de tranen langs de wangen zodra ik het mes in een ui zet. Je kunt dit effect verminderen door de uien voor het snijden een half uurtje in ijswater te leggen. Maar snel werken helpt het best; ook een keukenmachine is handig. Maar alleen hitte laat de zwavelprik verdwijnen. Uien kosten bijna niks. Gangbare uien worden wel heftig bespoten, dus koop zo mogelijk de iets duurdere biologische uien. En eet ze eens als volwaardige groente; nee, geen uiensoep, maar uienpasta. Ook zonder het scheutje wijn is dat bevredigende winterkost.

Bereiding

Verkruimel de boterhammen met de hand of in de keukenmachine, maak de kruimels niet te fijn. Meng er 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout door. Roerbak de broodkruimels in een koekenpan op matig vuur tot ze krokant zijn. Laat ze uitgespreid op een bord afkoelen en bewaar ze eventueel in een afgesloten bakje. Verhit 6 eetlepels olijfolie in een wok. Bak de uiringen met de knoflook, tijm, suiker en een flinke snuf zout in 20 minuten op laag vuur zoet en zacht, schep regelmatig om. (Schenk eventueel op het laatst een scheut wijn erbij en laat een minuutje op hoog vuur inkoken.) Kook intussen de pasta beetgaar. Giet af, bewaar het kookvocht. Schep eerst het ui-knoflookmengsel en dan de kaas en bieslook door de hete pasta, voeg wat kookwater toe om het smeuïg te maken. Breng pittig op smaak met ruim peper en zout. Schep de pasta in warme borden en bestrooi aan tafel met de krokante broodkruimels. Eet met een witte kool-wortelsalade.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl