Verkiezingen in de Verenigde Staten

1,118 resultaten

 1. Obama's nederlaag

  De tussentijdse verkiezingen in de VS hebben een uitslag gebracht waarmee de wereld weinig opschiet.

  De zware nederlaag van de Democraten, met Obama voorop, bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten beloven weinig goeds, zowel voor de Amerikanen zelf als voor de rest van de wereld.

  In eigen land tekent zich tot aan de presidentsverkiezingen een verdieping af van de impasse die de Amerikaanse politiek al jaren kenmerkt. Kiezers hebben daar hun buik van vol en hebben dat via een lage opkomst en proteststemmen laten merken. De ironie is dat zij er vermoedelijk alleen maar meer impasse voor terugkrijgen.

  De optimistische analyses die de Republikeinen een groter verantwoordelijkheidsgevoel toedichten nu zij over een meerderheid beschikken, miskennen dat de partij zich al jaren wentelt in een anti-Obama-sentiment. Dat is nu door de kiezer beloond. Het maakt een draai naar een grotere compromisbereidheid onwaarschijnlijk.

 2. Eerste zwarte senator in zuiden VS én eerste zwarte vrouw voor Republikeinen

  Voor het eerst sinds de Reconstructie in 1865, de periode na de Amerikaanse burgeroorlog, heeft het zuiden van de VS een zwarte senator gekozen. In het doorgaans conservatieve South Carolina zal Republikein Tim Scott (49) toetreden tot de Senaat. Ook bijzonder: in Utah heeft gisteren een zwarte vrouw voor de Republikeinen de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden gewonnen, voor het eerst in de gehele Verenigde Staten.
 3. Verkiezing was uitlaatklep van onvrede en angst onder Amerikanen

  De Republikeinen hebben in de tussentijdse verkiezingen hun machtspositie ten opzichte van president Obama en zijn Democraten aanzienlijk versterkt. Sneller en overtuigender dan verwacht  haalden zij nog voor middernacht de zes zetels winst die nodig waren om na acht jaar de meerderheid in de Senaat te heroveren. Zij hebben nu de totale controle over het Congres. De Amerikaanse kiezers bezorgen Obama hiermee een fikse afstraffing, ze eisen verandering, maar hoe die eruit zou moeten zien en hoe die tot stand kan worden gebracht, weet niemand.

Suggesties om te volgen