Zeilteam-Thies plaatst zich maar nipt voor Athene

Het zeilteam van Annelies Thies heeft ternauwernood het olympisch startbewijs voor Athene 2004 veiliggesteld. De Ynglingploeg van de 34-jarige Groningse eindigde bij het wereldkampioenschap in de tiende en laatste race op de 21ste plaats....

'We zijn vandaag op het water duizend doden gestorven', stamelde Thies. 'Het was ongelooflijk spannend. Na de race wisten we niet waar we aan toe waren. We dachten eigenlijk dat we de olympische kwalificatiestrijd hadden verloren. Het was een enorme opluchting toen we in de haven van Santander uiteindelijk hoorden dat we het team van Janneke Hin nog net waren voorgebleven. Wat een ontknoping!'

Team-Thies begon vol zelfvertrouwen aan het WK in Spanje. De teleurstelling over de negentiende plaats bij het vorige wereldkampioenschap in Cadiz was verdreven door een serie uitstekende resultaten in het afgelopen halfjaar. Met titels in Palamos, Athene en Palma de Mallorca was het team de grote favoriet namens Oranje bij het WK.

Na een verrassende opening van team-Hin, dat na vier races zelfs leidde in Santander, namen Thies en co het commando in het klassement na zes wedstrijden over. Op de voorlaatste dag zakte de Friese koploper naar de derde plaats, toch nog vier posities boven team-Hin, dat in het eindklassement twee plaatsen hoger moest eindigen dan de rivaal om het olympische ticket alsnog te bemachtigen.

Met de kwalificatie van het team-Thies komt het aantal klassen waaraan Nederlanders deelnemen in Athene op zes. Eerder plaatsten Joeri van Dijk (Mistral), Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse (470), Sven en Kalle Coster (470), Mark Neeleman/Peter van Niekerk (Star) en Mitch Booth-/Herbert Dercksen (Tornado) zich voor de Olympische Spelen.