Wereldkampioene kunstrijden onttroond door Amerikaanse Kwan Chen komt één Chinees jurylid te kort

De Russische paren waren zoals gewoonlijk superieur bij de WK kunstrijden, maar uit de Verenigde Staten komen de beste individuele rijders....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Kwan werd de op twee na jongste wereldkampioene uit de geschiedenis van het kunstrijden. De legendarische Noorse Sonia Henie (1927) en Oksana Baiul uit Oekraïne (1993) waren nog iets jonger. Kwan bleef in de vrije kür de Chinese titelverdedigster Lu Chen voor. Het brons was, ondanks een val kort na het begin, voor de zeventienjarige Russin Irina Sloetsjkaja, de Europese kampioene.

De door Frank Carroll getrainde Kwan en de vier jaar oudere Chen waren aan elkaar gewaagd. Beide rijdsters kregen van twee van de negen juryleden voor hun vrije oefening het hoogste cijfer: zes. Kwan, in 1994 achtste en vorig jaar vierde, liet echter één drievoudige sprong meer zien, zeven tegen zes voor de Chinese.

De druk was groot voor Kwan, van Chinese afkomst maar op 7 juli 1980 in Torrance (Californië) geboren. Zij moest het ijs op na de imponerende presentatie van de lichtvoetige Chen. De prima ballerina op het ijs kreeg van de zeventienduizend toeschouwers in de immense hal een staande ovatie. Nog voordat de cijfers verschenen, riep het publiek in koor al om de zes.

Voordat Kwan aan haar kür begon, haalde ze haar handen over het ijs om die vervolgens naar haar nek te brengen. 'Dat deed ik om me op te frissen', zei ze later. 'Het schudde mijn hele lichaam wakker.' Ze vouwde haar handen samen als bij een gebed, raakte haar voorhoofd aan en begon aan de kür die haar het goud zou brengen.

'Het is ongelooflijk dat een Chinees-Amerikaanse als ik de wereldtitel heeft kunnen winnen', zei Kwan na de huldiging, die ze door dikke tranen als in een mist beleefde. 'Ik ben pas vijftien en toch al wereldkampioene. Het is nooit bij me opgekomen dat ik zoiets op een dag zou kunnen zeggen.'

Chen wees na haar nederlaag veelbetekenend naar de samenstelling van de jury. 'Ik reed goed en Michelle deed dat ook. Maar het verschil was dat er geen Chinees jurylid aanwezig was.' De Française Surya Bonaly, drievoudig vice-kampioene, kwam deze keer niet verder dan de vijfde plaats. Ze faalde in haar korte kür.

De kleine Japanse Midori Ito, wereldkampioene in 1989 en teruggekeerd na een profloopbaan van vier jaar, werd slechts achtste. Ze landde bij haar specialiteit, een drievoudige Axel, op twee voeten en had bij meer sprongen problemen.

Het Russische paar Oksana Gritsjoek (25) en Jevgeni Platov (28), beiden geboren in Odessa en woonachtig in Newark (VS), eigende zich vrijdagavond voor de derde keer op rij de wereldtitel in het ijsdansen toe. Het koppel veroverde eerder dit jaar ook de Europese titel en werd Olympisch kampioen in 1994.

Toch was er een verschil met alle voorgaande overwinningen. Deze keer werd de gouden medaille beloond met een cheque van ongeveer 120 duizend gulden. Voor het eerst waren er dit seizoen bij EK en WK geldprijzen te verdienen. Zo leverde de zege van Kwan de Amerikaanse ongeveer 80 duizend gulden op.

De laatste elf jaar is de wereldtitel in deze discipline tien maal bij een (Sovjet-) of Russisch koppel terecht gekomen. Alleen Isabelle en Paul Duchesnay wisten die keten in 1991 te doorbreken.

De hoofdprijs in het paarrijden ging ook naar Rusland. Andrej Boesjkov en Marina Jelstova werden eerste.

EDMONTON: WK: vrouwen, eindstand: 1. Kwan (VS) 1,5 pnt, 2. Chen (China) 3, 3. Sloetsjkaja (Rus) 4,5, 4. Boetrisjkaja (Rus) 6, 5. Bonaly (Fr) 8,5, 6. Szewczenko (Dui) 8,5, 7. Ito (Jap) 10, 8. Kwiatkowski (VS) 12,5, 9. Vorobjeva (Aze) 13, 10. Yokoya (Jap) 15,5.

IJsdansen, eindstand: 1. Gritsjoek/Platov (Rus) 2 pnt, 2. Krilova/Ovsiannikov (Rus) 4, 3. Bourne/Kraatz (Can) 6, 4. Anissina/Peizerat (Fr) 8, 5. Romanova/Jarosjenko (Oek) 10, 6. Lobatsjeva/Averboesj (Rus) 12, 7. Punsalan/Swallow (VS) 14,2, 8. Drobiazko/Vanagas (Lit) 16,2, 9. Mrazova/Simecek (Tsj) 17,6, 10. Fusar-Poli/Maraglio (It) 20,4.