Vim

Op vakantie moest mee: een voorraadje nasikruidenmix. De Amerikaanse ex-vrouw van mijn zus zat daarom te springen, in Boston, en via Portugal kon ik haar die pakjes doen toekomen. (De vorige zin hoeft u niet te begrijpen. Het gaat erom dat ik nasimix moest meenemen.)

Later zag ik pas dat je in het buitenland nasimix kunt bestellen via een site die Heimweewinkel heet. Leek mij gouden business. Mensen die honger van de heimwee hebben, zijn bereid een hoge prijs te betalen voor een pak stroopwafels.

Dit weet ik uit eigen ervaring, omdat ik tijdens een studiejaar in New York ooit een winkel ontdekte waar ik voor een hoge prijs stroopwafels kon kopen, die ik eenmaal thuis in mijn New Yorkse kamertje allemaal achter elkaar in mijn mond stopte, waarna ik hartverscheurende mails naar vrienden en relaties stuurde met de oproep om me toch vooral meer stroopwafels te sturen.

Thuis in Nederland at ik trouwens bijna nooit stroopwafels. Maar zo werkt heimwee.

Wat ik echt miste in Amerika, omdat ik het in Nederland dagelijks at, was lekkere kaas. Maar kaas is niet verkrijgbaar bij Heimwinkel.nl. Als je in het departement 'Beleg' kijkt, vind je K3 Hagel en Piet Piraat Hagel - maar dat lijken mij eerder redenen om uit Nederland weg te blijven en er nooit meer terug te keren. Het enige wat in de buurt van kaas komt, zijn dingen die 'Boska Tapas Cheese Cups' heten, en die mij om allerlei redenen niet Nederlands voorkomen, en om nog meer redenen niet lekker.

Maar goed. Stroopwafels kun je er krijgen. En levensreddende zaken zoals ontbijtkoek, Chocomel en typisch Nederlandse uitvindingen als chocoladerozijnen (die je overigens, als je écht heimwee hebt en een beetje creatief bent, in elk buitenland met wat smelt- en boetseerwerk makkelijk zelf kunt maken).

Ik was vooral verrast om Vim aan te treffen in de Heimweekwinkel, want ik dacht dat Vim niet meer bestond sinds het jaren geleden om mysterieuze redenen omgedoopt werd tot Cif. Ik zou meteen Vim bestellen, ook als ik in Nederland woonde. Uit nostalgie. Nostalgiewinkel: daar moet ook een markt voor zijn.

Maar behalve de stroopwafels en Vim is de Heimweewinkel vooral een mooie inventarisatie van wat er mis is met de Nederlandse keuken. Je vindt er Knorr Turkse Durum. Aardappelpuree uit een pakje. Potten Chicken Tonight.

Mijn advies aan expats: als je zelfs Chicken Tonight gaat missen, wordt het tijd om terug te emigreren.